Recents in Beach

Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού δεν μεταβάλλει το θρησκευτικό χαρακτήρα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη

 


Συνέντευξη του Τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργου Κατρούγκαλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Χρόνος» της Κομοτηνής


Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Χρόνος» της Κομοτηνής ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος τοποθετήθηκε στο θέμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην υπόθεση της λεγόμενης «Τουρκικής Ένωσης Θράκης». Δεν σχολίασε την απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες απορρίπτει εκ νέου το αίτημα αναγνώρισης του σωματείου, διότι, όπως δήλωσε, δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί και η διαρροή απορρήτων της διάσκεψης αποτελεί ποινικό αδίκημα. 

Αντιθέτως, τοποθετήθηκε επί της αρχής, διευκρινίζοντας ότι η Συνθήκη της Λωζάννης δεν αμφισβητείται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Σημείωσε χαρακτηριστικά: «είναι εντελώς σαφές ότι η μειονότητα στην Θράκη είναι μουσουλμανική μειονότητα, προσδιορίζεται με θρησκευτικούς όρους στην Συνθήκη της Λωζάννης. Αυτό δεν τίθεται σε αμφισβήτηση από το Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». Οι αποφάσεις του τελευταίου αφορούν στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, όπως κατοχυρώνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και το Ελληνικό Σύνταγμα. «Το ΕΔΔΑ δέχθηκε ότι το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού -να μπορεί δηλαδή ένας μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας να λέει ότι “εγώ αισθάνομαι τούρκος στην συνείδησή μου”-επεκτείνεται και στο επίπεδο των Ενώσεων προσώπων.»

Ας σημειωθεί ότι σήμερα είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής πρόταση νόμου που συντάχθηκε και υποστηρίζεται από κοινού από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΜΕΡΑ25 για την γενίκευση της υποχρέωσης των ελληνικών δικαστηρίων να προσαρμόζουν τη νομολογία τους στις αποφάσεις του Δικαστηρίου του Στρασβούργου. Η συζήτηση όμως αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, για λόγους που δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστοί.  


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">