Recents in Beach

Ν. Γκαρά: «Συστηματική εργαλειοποίηση των fakenews από πολιτικά κόμματα»

 


Χαμηλή αξιοπιστία των ΜΜΕ και αρρύθμιστο πλαίσιο στις πλατφόρμες διευκολύνουν τη διάδοση fakenews – Αναγκαία η ένταξη προγραμμάτων στο εκπαιδευτικό σύστημα


Την ανάγκη να συνεργαστούν επιστήμονες, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, θεσμικοί φορείς, δημοσιογραφικές ενώσεις και πολιτικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ευρείας διάδοσης ψευδών ειδήσεων (fakenews), που λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω και του αρρύθμιστου «τοπίου» στις πλατφόρμες ενημέρωσης, επισήμανε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νατάσα Γκαρά, κατά τη συζήτηση με τίτλο «Παιδεία &Μέσα Ενημέρωσης: Παραπληροφόρηση και Ψευδείς Ειδήσεις», που διεξήχθη χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.


Η κα Γκαρά τόνισε πως προϋπόθεση για την αναχαίτιση των fakenews είναι η εκπαίδευση του κοινού και των χρηστών, σημειώνοντας πως η συμβολή του εκπαιδευτικού συστήματος σε αυτήν  την προσπάθεια πρέπει να είναι ιδιαίτερα ενεργή: «Είναι απαραίτητη η εκπόνηση προγραμμάτων για μαθητές, όπου θα εκπαιδεύονται σε μεθόδους κριτικής και πλουραλιστικής προσέγγισης μιας είδησης, μεθόδους για να ξεχωρίζουν ψεύτικες πληροφορίες που μεταμφιέζονται ως ειδήσεις, να ξεχωρίζουν και να αξιολογούν τις πηγές, αξιόπιστες και μη, να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα ως χρήστες» υπογράμμισε.
Παράλληλα, επισήμανε πως η χαμηλή αξιοπιστία των παραδοσιακών ΜΜΕ εντείνει την ενίσχυση του φαινομένου των fakenews. Η χαμηλή ποιότητα στην εγχώρια ενημέρωση, που αποτυπώνεται  σε όλες τις μετρήσεις, στρέφει τους πολίτες σε εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης. Η έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου της εκάστοτε εξουσίας, η εξάρτηση και η χειραγώγηση από συγκεκριμένα συμφέροντα ή πρακτικές, όπως οι «Λίστες Πέτσα», καθιστούν τα ΜΜΕ «ευάλωτα», ενώ η εγκυρότητά τους θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα «αντι – fakenews» τοίχο προστασίας της πληροφόρησης.


Στη συνέχεια,  η Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται διεθνώς η τάση, κόμματα που ανήκουν στον συντηρητικό και ακροδεξιό χώρο να κατασκευάζουν και να διαδίδουν συνειδητά fakenews, εντάσσοντάς τα συστηματικά στην επικοινωνιακή τους στρατηγική. «Πάμπολλες οι περιπτώσεις Υπουργών και Βουλευτών της ΝΔ, ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, που έχουν αποδεδειγμένα διαδώσει ψεύτικες ειδήσεις, σε αγαστή συνεργασία με συστημικά ΜΜΕ, προκειμένου να πλήξουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους».


Τέλος, η κα Γκαρά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ευθύνη που έχουν οι κολοσσοί ιδιοκτήτες και διαχειριστές στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, για την ένταση του φαινομένου των fakenews, λέγοντας πως: «Ο έλεγχος της διάδοσης ψευδών ειδήσεων που απειλούν τη δημοκρατία μας στην ουσία, και τη συνοχή των κοινωνιών, δεν μπορεί να επαφίεται στη βούληση πολυεθνικών ιδιωτικών εταιρειών και μόνο», υπερθεματίζοντας για την ανάγκη πρωτοβουλιών από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρατών, θεσμικών φορέων για τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο και το Σύνταγμα. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">