Recents in Beach

Ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 13ου Φεστιβάλ Πολιτισμού Διδυμοτείχου «ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΣ-REDRIVER 2021»

 


 Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του 13ου Φεστιβάλ Πολιτισμού Διδυμοτείχου «ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΣ-REDRIVER 2021» στις 27 Αυγούστου έως και 6 Σεπτεμβρίου ακυρώθηκαν. Από την μεριά της διοργάνωσης εξαντλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εκδοθεί η άδεια διοργάνωσης του φεστιβάλ από τον Δήμο Διδυμοτείχου όπως προβλέπεται, όμως αυτό δεν ήταν εφικτό. 

  Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι η αρνητική κατάσταση δεν προέκυψε από κάποιο υγειονομικό πρωτόκολλο ή έλεγχο ή άλλη υγειονομική απόφαση. Υπήρξε πρόληψη και οργάνωση για κάθε εκδήλωση ώστε να είναι όλοι καθήμενοι και ασφαλείς με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις όπως σε όλες τις πανελλαδικές εκδηλώσεις.

  Τονίζουμε ότι δεν υπάρχει καμία οικονομική οφειλή της διοργάνωσης προς τον Δήμο Διδυμοτείχου που να αφορά την άδεια διοργάνωσης (τέλος ενοικίου) ή την άδεια διαφήμισης (τέλος διαφήμισης) των παλαιότερων ετών. Είναι εξοφλημένα όλα τα εντάλματα πληρωμής που εκδόθηκαν για κάθε χρονιά πριν από κάθε διοργάνωση.

  Επίσης δεν υπάρχει οικονομική ατασθαλία ή κάποιο χρέος διοργανωτικό σε επιχείρηση, καλλιτέχνη, φορέα ή άλλο εργαζόμενο που συνεργάστηκε με την διοργάνωση όλα αυτά τα χρόνια.

  Η αναμονή μας για την έκδοση της άδειας διοργάνωσης διήρκησε περίπου δυο(2) μήνες από τα αρχικά αιτήματα τα οποία όμως δεν απαντήθηκαν ποτέ από τον Δήμο Διδυμοτείχου. Συνολικά απευθύναμε από τις 25/6/2021 τουλάχιστον τρία(3) αιτήματα συνεργασίας ενώ στις 22/8/2021 απεστάλη η επιστολή ακύρωσης του φεστιβάλ και το αίτημα μας όπου αναζητούμε τους λόγους της άρνησης. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία απάντηση.

  Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το Δ.Σ. της Τοπικής Κοινότητας Δήμου Διδυμοτείχου για την πολύτιμη προσπάθεια που κατέβαλε στηρίζοντας άμεσα το αρχικό αίτημα μας για την διοργάνωση του φεστιβάλ  με ομόφωνη απόφαση θετικής γνωμοδότησης για τις ημερομηνίες και το χώρο.

  Ευχαριστούμε τις υπηρεσίες του Δασαρχείου Διδυμοτείχου για την άψογη συνεργασία και την έγκαιρη έκδοση αδείας για στήριξη των εκδηλώσεων του φεστιβάλ. Ευχαριστούμε τους τοπικούς συλλόγους, τους φορείς των μουσείων, τους υγειονομικούς φορείς, το αστυνομικό τμήμα, τους τοπικούς καλλιτέχνες και αθλητές, τους οικονομικούς χορηγούς, τους επικοινωνιακούς χορηγούς και κάθε συνεργάτη που πίστεψε για 13η χρονιά στο θεσμό κι έκανε μαζί μας υπομονή για την πολυπόθητη άδεια. Ευχαριστούμε τα καλλιτεχνικά γραφεία με τους δημοφιλείς καλλιτέχνες που μας στήριξαν έστω και τελευταία στιγμή πριν ακυρωθούν οι συναυλίες. Η καθυστέρηση είχε αρνητικό αντίκτυπο για κάθε τομέα και ευελπιστούμε η πολιτιστική ζημία προς την περιοχή μας να γιατρευτεί στο μέλλον. 

  Έχουμε αποδείξει κατά καιρούς ότι ξεπερνάμε τα όποια οικονομικά χτυπήματα που συναντάμε. Εμείς όλοι ξεκινάμε να διοργανώνουμε για του χρόνου ξανά. Ο θεσμός αξίζει να προστατευθεί από αθέμιτες τακτικές, προσωπικές επιδιώξεις και πολιτικές. Το φεστιβάλ ανήκει στους πολίτες και κανένας δεν πρέπει να βάζει φρένο στην ανάπτυξη του. Ευχαριστούμε θερμά τους πολίτες για την εμπιστοσύνη τους όλα αυτά τα χρόνια. 

  Μετά από δώδεκα(12) χρόνια διοργάνωσης σήμερα τοποθετούμαστε δημόσια και τονίζουμε ότι δεν είμαστε σίγουροι για την θετική εξέλιξη του θεσμού στο μέλλον. Τέτοιου είδους γεγονότα έχουν ξανασυμβεί τα τελευταία χρόνια (πριν την περίοδο covid-19) και έχουν βλάψει την πολιτιστική αξία του θεσμού και μείωναν συνέχεια την διοργανωτική ευχέρεια του φεστιβάλ. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνονται προσπάθειες για εξεύρεση άλλων αδειών, άλλων υπαίθριων χώρων, από άλλο φορέα ή και το ρεύμα ακόμη. Υπήρξαν κατά καιρούς και οι γραφειοκρατικές δυσκολίες, όπως και κάποια ιδιωτικά συμφέροντα που μεσολαβούσαν  ώστε να εκτοπίσουν τον θεσμό από τον χάρτη πολιτισμού της περιοχής. Παρόλα αυτά τα όποια προβλήματα ξεπεράστηκαν ως ένα βαθμό, με επαγγελματισμό και εγκράτεια. Το γενικό αποτέλεσμα όμως τέτοιων ενεργειών ήταν η κάμψη του πολιτιστικού θεσμού και η μη δυνατότητα συντονισμού  του χρονοδιαγράμματος, των χορηγιών, των εισιτηρίων κ.α.. Σήμερα φτάσαμε και στο αποτέλεσμα της ακύρωσης.  

  Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ένα ακόμη αναπάντεχο γεγονός μας αιφνιδίασε δυσάρεστα, όταν ενημερωθήκαμε ότι την τελευταία ημέρα διοργάνωσης του φεστιβάλ στις 6/9 υπάρχει κι άλλη συναυλία στην πόλη, από άλλη διοργάνωση, ταυτόχρονα χρονικά με την συναυλία που θα έκλεινε το φετινό 12ημερο των εκδηλώσεων του θεσμού. Δυστυχώς γίναμε μάρτυρες των ευνοϊκών και ταχύτατων διαδικασιών αυτής της διοργάνωσης, μιας νέας ιδιωτικής επιχείρησης, η οποία με φοβερή ευχέρεια έλαβε άμεσα την άδεια διοργάνωσης μιας συναυλίας, η οποία έχει υψηλό αντίτιμο εισιτηρίου για το κοινό, με την υποστήριξη του ίδιου του δημόσιου φορέα και την δωρεάν παραχώρηση του δημοτικού γηπέδου χωρίς κάποιο προβλεπόμενο αντίτιμο (όπως πληρώνει ο κάθε επαγγελματίας της πόλης για τραπεζοκαθίσματα πεζοδρομίου, χώρους έκθεσης, χώρους διοργάνωσης κ.α.). Δεν ενημερωθήκαμε για κάποια δημοτική απόφαση και δεν μας δόθηκαν εξηγήσεις.

  Δώδεκα(12) χρόνια τώρα, ζητούμε επίσημα να ικανοποιηθεί το αίτημα μας για υγειονομική διευθέτηση του χώρου διοργάνωσης ώστε να υπάρχει νόμιμα η παροχή γευμάτων, αναψυκτικών κ.α. υπηρεσιών στο χώρο των εκδηλώσεων με σκοπό την οικονομική τόνωση του φεστιβάλ. Οι οικονομικοί πόροι του θεσμού είναι οι τοπικές επιχειρήσεις με χορηγίες καθώς και οι πολίτες με το εισιτήριο τους, όταν αυτό απαιτούνταν και μάλιστα σε λογικές τιμές. Επιπρόσθετα ζητήσαμε να μας ενημερώσουν ποιοι άλλοι χώροι μπορούν να ενοικιαστούν για διοργάνωση ιδιωτικών εκδηλώσεων. Δεν λάβαμε ποτέ απάντηση σε κανένα αίτημα.

  Επειδή δεν τηρήθηκε η επίσημη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου του 2008,  του Δήμου Διδυμοτείχου, όπου προβλέπει την νόμιμη διοργάνωση του φεστιβάλ είμαστε αναγκασμένοι άμεσα να κινηθούμε νομικά κατά παντός υπευθύνου και έχουμε προβεί σε ενημέρωση όλων των δημοτικών συμβούλων. Η υπόθεση έχει ανατεθεί από την πλευρά της διοργάνωσης σε δικηγορικό γραφείο για νομική επίλυση.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">