Recents in Beach

«Ζήσαμε την κατάρρευση του επιτελικού κράτους, η ευθύνη ανήκει στον πρωθυπουργό»


 Αποκλειστική ευθύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την καταστροφική διαχείριση των πυρκαγιών που είχε σαν αποτέλεσμα να καούν σχεδόν ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους, κατοικίες και περιουσίες εκατοντάδων συμπολιτών μας, καταλογίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να εξηγήσει πώς γίνεται υπουργός και υφυπουργός να αλληλοσυγχαίρονται ενώ καίγονται σπίτια στην Βαρυμπόμπη. Πώς γίνεται το πρωθυπουργικό γραφείο να λέει ψέματα ότι έχουμε 74 εναέρια μέσα ενώ επιχειρούσαν μόλις τα 20. ​Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να εξηγήσει γιατί στην Πολιτική Προστασία δεν άλλαξε τίποτα και γιατί αρχηγός της Πυροσβεστικής είναι κάποιος που ελέγχεται για την τραγική διαχείριση του 2018 ενώ ο τότε αρχηγός της ΕΛΑΣ είναι σήμερα Γενικός Γραμματέας του αρμόδιου υπουργείου. Τις ποινικές ευθύνες θα τις αναζητήσει η δικαιοσύνη».

Και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να σταματήσει τη φωτιά. Σήμερα φαίνεται ότι δεν θέλει να σταματήσει την οικονομική καταστροφή. Καμία συζήτηση δεν κάνει για τον ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ ακόμα και η στεγαστική βοήθεια που δίνει περιλαμβάνει δάνειο. Γίνεται κάποιος που έχασε τα πάντα να βρεθεί να χρωστάει 30χιλ στο κράτος; Αυτό είναι ντροπή».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει το πόρισμα της επιτροπής Γκολντάμερ, αλλά και τις ευθύνες του τέως υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την κατάργηση του συνόλου των δασικών χαρτών.

«Η αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας στην βάση του επιστημονικού πορίσματος της επιτροπής Γκολντάμερ θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει», επισημαίνει ο Νάσος Ηλιόπουλος, και τονίζει:

«Ο κ. Χατζηδάκης πριν φέρει τα απλήρωτα 10ωρα φρόντισε να περάσει από τη Βουλή έναν αντιπεριβαλλοντικό νόμο. Το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων είχαν ζητήσει την απόσυρσή του. Με αυτόν​ το νόμο καταργήθηκε το σύνολο των κυρωμένων δασικών χαρτών και η ουσιαστική προστασία των περιοχών Natura. Ο νόμος αυτός οφείλει να αποσυρθεί έστω και τώρα».

Όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι «έχουμε μια κυβέρνηση εκτός τόπου και χρόνου. Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα που αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση συζητάει το κλείσιμο νοσοκομείων και κλινικών». 

Και προσθέτει ότι η «κυβέρνηση ποτέ δεν πίστεψε στο δημόσιο σύστημα υγείας. Εν μέσω πανδημίας έχουμε μειωμένο προϋπολογισμό και λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους. Ξεκινάει άλλη μια χρονιά με τα ίδια αιτήματα: ενίσχυση του ΕΣΥ, μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και των κινητών μονάδων για να τρέξει ο εμβολιασμός. Επίσης μην ξεχνάμε ότι έχουμε ένα σύστημα καταπονημένο από το γεγονός ότι τόσο καιρό είναι σύστημα μιας νόσου ενώ έχουμε μπροστά μας και τις ανάγκες αντιμετώπισης του long covid».

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της πορείας της οικονομίας, ο Νάσος Ηλιόπουλος σημειώνει πως δύο είναι οι κρίσιμες προτάσεις αυτή τη στιγμή: «Η διαγραφή και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία. Αν δεν γίνει αυτό κινδυνεύουμε με χιλιάδες λουκέτα και απολύσεις. Η δεύτερη είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η προστασία της εργασίας μέσω συλλογικών συμβάσεων».

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">