Recents in Beach

Η ώρα των αποφάσεων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Ανασχηματισμός πριν τη ΔΕΘ-Ξανά στο τραπέζι οι …κάλπες!

 


Τα υπέρ και τα κατά. Μεγάλη η φθορά του προφίλ του πρωθυπουργού από την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των καταστροφικών απεργιών, ενώ έρχεται το νέο κύμα της πανδημίας και το προσφυγικό.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει δηλώσει παλαιότερα, όταν ήταν να αποκαλύψει το όνομα του προσώπου (Κατερίνα Σακελλαροπούλου) που θα πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πως τις μεγάλες αποφάσεις τις παίρνει στο …βουνό. Τις κρίσιμες αποφάσεις όμως που καλείται να λάβει τώρα, θα τις πάρει είτε στη …θάλασσα, είτε στου Μαξίμου, καθώς η πίεση είναι τέτοια που ενδέχεται να μην μπορέσει να φύγει από την Αθήνα.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές, που συνήθως έκαιγαν έως ότου η φωτιά έφτανε στη θάλασσα, δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην κυβέρνηση, αλλά –κυρίως- και ρήγματα στο προφίλ του ιδίου του πρωθυπουργού. Η εικόνα που είχε καλλιεργηθεί για έναν άριστο διαχειριστή των προβλημάτων, έγινε για πρώτη φορά σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού …στάχτη, ενώ το «επιτελικό κράτος» κατάντησε ένα σύντομο ανέκδοτο!

Το πλήγμα είναι πράγματι πολύ μεγάλο, παρότι το κλίμα που καλλιεργείται από ένα μεγάλο τμήμα των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης κάνει πολύ σοβαρή προσπάθεια να το υποβαθμίσει ή και να το αναστρέψει, προσφέροντας πολύ κακή υπηρεσία σε εκείνους που επιχειρούν να στηρίξουν, καθώς οι πολίτες –πλην φανατικών νεοδημοκρατών και των γνωστών «εκσυγχρονιστών» που στηρίζουν ότι και αν γίνεται- δεν συγχωρούν την προσπάθεια υποτίμησης της νοημοσύνης τους!

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις

Οι περισσότεροι παρατηρητές εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός έχει να επιλέξει μεταξύ εκλογών και ανασχηματισμού-το «τίποτα», με προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός και με αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο τις γιορτές των Χριστουγέννων θεωρείται καταστροφικό, καθώς θα παγιώσει τη φθορά στο πρόσωπο του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Ο πρωθυπουργός θα δει τις πρώτες μυστικές δημοσκοπήσεις στα τέλη Αυγούστου, το πολύ αρχές Σεπτεμβρίου και, αναλόγως της φθοράς που έχει υποστεί και της απειλής ή όχι της κυριαρχίας του, θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις.

Δύσκολες οι πρόωρες κάλπες, αλλά τα σενάρια …επανέρχονται!

Την προσφυγή στις κάλπες υποστηρίζουν στο παρασκήνιο ουκ ολίγοι υπουργοί, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Παιχνίδια Εξουσίας». Βασικό επιχείρημα είναι ότι θα κερδηθεί μια καθαρή τετραετία, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο εάν οι κάλπες καθυστερήσουν, ότι θα καταστεί εκ νέου παντοδύναμος στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ότι θα αρχίσουν οι δυσκολίες στην Κουμουνδούρου με μια δεύτερη ήττα για τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα λεηλατηθεί και το ΚΙΝΑΛ. Στα μείον η πανδημία («αν τα κρούσματα πάνε στο Θεό, πώς θα καλείς τον κόσμο να πάει σε κάλπες-και μάλιστα σε διπλή αναμέτρηση;», αναρωτιούνται κάποιοι), το μοίρασμα του Ταμείου Ανάκαμψης από τον παρόντα πρωθυπουργό χωρίς καθυστερήσεις, αλλά και τα όσα έχει πει ακόμα και πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πόσο βλαπτικές είναι για τη χώρα οι πρόωρες εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης, δεν θα ήθελε να φύγει από το μέγαρο Μαξίμου, κάτι που θα συμβεί καθώς για να γίνουν δεύτερες κάλπες και να καεί η απλή αναλογική θα πρέπει να οριστεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπηρεσιακός πρωθυπουργός και υπηρεσιακή κυβέρνηση- και αλίμονό τους εάν εκείνο το διάστημα συμβεί κάτι δύσκολο για τη χώρα και δεν μπορεί να το χειριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση!

Γιατί κερδίζει έδαφος ο ανασχηματισμός πριν τη ΔΕΘ

Ανεξαρτήτως, πάντως, εάν το σενάριο της πρόωρης κάλπης επανέρχεται στο τραπέζι, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης φέρεται να είναι αυτή τη στιγμή το σενάριο που κερδίζει έδαφος, αν και στο Μαξίμου δείχνουν να μην μπορούν ακόμα να χαράξουν μια συγκεκριμένη γραμμή!

Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» είχαν υποστηρίξει κόντρα στο κύμα, με κείμενο από τις 16 Αυγούστου, πως πολύ δύσκολα η κυβέρνηση αυτή θα πάει έως τις γιορτές, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση το κόστος για τον πρωθυπουργό θα είναι τεράστιο και ότι οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα πραγματοποιηθούν ακόμα και πριν τη ΔΕΘ. Το ρεπορτάζ από το Μαξίμου επιβεβαιώνει τις παραπάνω εκτιμήσεις, με τον πρωθυπουργό να δέχεται εισηγήσεις από τους στενότερους συνεργάτες του και για ποιους υπουργούς πρέπει να αλλάξει και ποιες δομικές αλλαγές στο λεγόμενο επιτελικό κράτος μπορεί να κάνει ακόμα.

Στις 18 Αυγούστου τα «Παιχνίδια Εξουσίας» είχαν σημειώσει μερικά από τα κορυφαία διλήμματα που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός ενόψει των εκλογών –από τότε, το μόνο που έχει αλλάξει είναι το «άδειασμα» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη από το νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. Είχε σημειώσει μεταξύ άλλων η στήλη τα εξής για τα διλήμματα του πρωθυπουργού ενόψει αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο:

Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΣΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ: Ουκ ολίγοι είναι εκείνοι που στοιχηματίζουν πως πολιτικές ευθύνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τη χώρα, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αποδώσει σε μέλη της κυβέρνησης, απλώς θα αναδειχθούν ως εξιλαστήρια θύματα επιχειρησιακά κυρίως πρόσωπα. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε, μιλάει για «τυχόν ευθύνες», προϊδεάζοντας ότι μπορεί και να μην υπάρχουν! Η πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του Νίκου Χαρδαλιά, στον οποίο ευχόμαστε ειλικρινά περαστικά (και για τον οποίο ουδείς αμφέβαλε για την προσπάθεια που κατέβαλε, ανεξαρτήτως παραλείψεων ή λαθών) περιορίζει τις επιλογές του πρωθυπουργού, ακόμα και αν είχε πρόθεση να επιρρίψει ευθύνες. Με δεδομένο δε πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξυπηρετεί απολύτως το δόγμα «νόμος και τάξη» του πρωθυπουργού, χωρίς μάλιστα να προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, δείχνει πως η απόδοση ευθυνών για τις πυρκαγιές σε μέλη της κυβέρνησης, ίσως και να εγκαταλείπεται! Πολύ περισσότερο που αυτές αποδίδονται άμεσα και όχι με ρυθμούς Ραταπλάν-να του πατάς τώρα την ουρά και να κραυγάζει στο τέλος του επεισοδίου!

ΤΙ ΕΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ: Ένας ανασχηματισμός σε άμεσο χρόνο ασφαλώς θα είχε ως αποτέλεσμα περιορισμένο εύρος αλλαγών, αφού θα γινόταν υπό το πρίσμα τρεχουσών αναγκών του Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός, ούτως ή άλλως, με τις αλλαγές θα καταδείξει τόσο τις κυβερνητικές του προτεραιότητες, όσο και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ενόψει στον ενάμισι χρόνο που απομένει για τις κάλπες, εάν αυτές φυσικά διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας. Αυτή την απάντηση δεν έχει ο πρωθυπουργός, τουλάχιστον ακόμα, για αυτό και δυσκολεύεται να προχωρήσει σε αλλαγές και ανακατατάξεις ανθρώπων-και όχι γιατί φοβάται τα τυχόν προβλήματα που θα του δημιουργήσουν οι «κομμένοι».

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ: Θα μετακινηθούν ή όχι κορυφαίοι υπουργοί; Με εξαίρεση υπουργούς που δείχνει να έχει στοχοποιήσει το Μαξίμου, όπως ο υπουργός Υγείας ή ο υπουργός Οικονομικών, οι υπόλοιποι «κορυφαίοι» δείχνουν αμετακίνητοι. Μεταξύ αυτών ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Νίκη Κεραμέως, ο Μάκης Βορίδης, ακόμα και ο Άδωνις Γεωργιάδης, που πριν μήνες κάποιοι επεχείρησαν να τον «κοντύνουν» η και «να τον φάνε». Οι «αμετακίνητοι κορυφαίοι», όμως, δεν βοηθούν για ένα επιτυχημένο ανασχηματισμό, μένει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα ο πρωθυπουργός.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ: Με τον πρόσφατο «μίνι ανασχηματισμό» όλα δείχνουν πως η αναδιάταξη των αλλαγών στο περιβάλλον του πρωθυπουργού και το επιτελικό κράτος, ολοκληρώθηκαν. Κανείς όμως δεν γνωρίζει εάν στον επόμενο ανασχηματισμό χρειαστεί να μετακινηθεί ένα πρόσωπο από το Μαξίμου σε κάποιο υπουργείο…

Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ Ή ΟΧΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ: Με τον «μίνι ανασχηματισμό» προπαραμονή Δεκαπενταύγουστου, πάντως, η Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεχίζει «να βράζει», καθώς και πάλι χρησιμοποιήθηκε (έγινε υφυπουργός) ο εξωκοινοβουλευτικός Χρήστος Τριαντόπουλος. Η δε χρησιμοποίηση «σημιτικών» στελεχών, όπως ο Σταύρος Μπένος, προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια μεταξύ των βουλευτών, ανεξαρτήτως εάν η δυσαρέσκεια αυτή παραμένει υπόγεια.

Ο ανασχηματισμός αναστέλλει τη συζήτηση για πρόωρες

Είναι σαφές, πάντως, πως ένας ανασχηματισμός τώρα αναστέλλει τις συζητήσεις για πρόωρες εκλογές, παραπέμποντας τις σχετικές συζητήσεις για την προσεχή άνοιξη!

Βασίλης Σκουρης στο ieidiseis.gr 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">