Recents in Beach

Τσίπρας στην «Die Zeit»: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κράτησε την έκθεση Γκολντάμερ στο συρτάρι

 


«Οι κρατικές αρχές δεν είχαν προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση της καταστροφής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» και απεύθυνε κάλεσμα δημιουργία ευρωπαϊκής Πολιτική Προστασίας.

Συνέντευξη στη «Die Zeit», παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) και τις τραγικές εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα.

Η γερμανική εφημερίδα απευθύνθηκε στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναζητώντας μια έγκυρη ανάλυση των γεγονότων, των κινδύνων που επιφέρει η κλιματική κρίση και τις επίδρασης που θα έχει στην πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα και στην ΕΕ.

Η συνέντευξη φιλοξενήθηκε στη δεύτερη σελίδα της σημερινής έντυπης έκδοσης ως κεντρική πολιτική συνέντευξη.

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κράτησε την έκθεση Γκολνταμερ στο συρτάρι μέχρι την τωρινή καταστροφή» και πως «οι κρατικές αρχές δεν είχαν προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση της καταστροφής».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απεύθυνε κάλεσμα, παράλληλα, για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και των επιπτώσεων της. «Δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη χωρίς προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», τόνισε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει παραδοσιακά το οικολογικό κίνημα και συνεργάζεται μαζί του».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

DIE ZEIT: Κύριε Τσίπρα, εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες η Ελλάδα βιώνει τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές στην πρόσφατη ιστορία της. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;

Αλέξης Τσίπρας: Η ελληνική κοινωνία είναι συγκλονισμένη από αυτά τα γεγονότα. Συνειδητοποιούμε πλέον ότι η κλιματική κρίση δεν είναι πλέον θεωρητικό θέμα, αλλά πραγματικότητα. Και θα επιδεινωθεί εάν δεν λάβουμε όλοι αποφασιστική δράση για την αντιμετώπισή της.

DIE ZEIT: Τις τελευταίες δεκαετίες, η θεματική για το περιβάλλον και το κλίμα έπαιξε μόλις ελάχιστο ρόλο στην ελληνική πολιτική. Γιατί, για παράδειγμα, δεν υπάρχει στην Ελλάδα ένα μεγάλο πράσινο κόμμα;

Αλέξης Τσίπρας: Παρατηρώντας το εκ του μακρόθεν μπορεί να φαίνεται έτσι, αλλά οι αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα έχουν ενσωματώσει την προστασία του περιβάλλοντος στις πολιτικές τους ήδη από τη δεκαετία του 1980. Το περιβαλλοντικό κίνημα συμμετείχε στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Οικολογίας και αυτός εξελίχτηκε στη συνέχεια στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου είμαι πρόεδρος. Μετά τη νίκη στις εκλογές το 2009, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δημιούργησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που στη συνέχεια καταργήθηκε από στο ενδιάμεσο καταργήθηκε από τη συντηρητική παράταξη. Το ξαναζωντανέψαμε όταν εκλέχτηκα Πρωθυπουργός. Και ήταν η δική μας κυβέρνηση τότε που μεριμνήσαμε για την κύρωση της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα από του Ελληνικό Κοινοβούλιο.

DIE ZEIT: Ωστόσο, η κλιματική κρίση δεν απασχολεί ιδιαίτερα τη δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα. Γιατί όχι?

Αλέξης Τσίπρας: Η συζήτηση στη χώρα μας επικεντρώθηκε για μια μεγάλη περίοδο στην οικονομική ανάκαμψη, τη διασφάλιση της κοινωνική συνοχής ή την αμοιβή της εργασίας. Γενικά, πολλές ευρωπαϊκές συζητήσεις γίνονται στην Ελλάδα με κάποια καθυστέρηση. Αλλά τώρα γίνεται πλέον κατανοητό ότι απλά δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη χωρίς την προστασία του περιβάλλοντος. Η ευημερία μας βασίζεται ιδιαίτερα στο μεγαλείο και την ομορφιά της φύσης μας. Αν δεν ποιος τουρίστας θα επιλέξει να έρθει στην Ελλάδα; Αλλά και η γεωργία και η αγροτική παραγωγή προϋποθέτουν ένα άθικτο φυσικό περιβάλλον.

DIE ZEIT: Θα φέρει το γεγονός αυτό μια αλλαγή στο χαρακτήρα των εγχώριων πολιτικών διαφορών;

Αλέξης Τσίπρας: Νομίζω πως ναι. Και εδώ, προκύπτει η κοινωνική απαίτηση για μια πολιτική που πρέπει να προστατεύει τους πολίτες από την κλιματική κρίση. Είναι διάχυτο το αίσθημα της ανασφάλειας. Σταδιακά συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και για αυτό. Ωστόσο, δεν πρέπει να αφεθεί κανένας πίσω. Η πράσινη επανάσταση δεν πρέπει να είναι εις βάρος των αδύναμων και των μη προνομιούχων, όπως συνέβαινε κατά τις προηγούμενες κρίσεις. Είτε στην οικονομική κρίση του είτε στην υγειονομική κρίση του κορωνοϊού - αποδείχτηκαν κερδισμένοι κάποιοι ήδη πάμπλουτοι.

DIE ZEIT: Ποιος είναι ο λόγος που οι φωτιές είναι τόσο καταστροφικές αυτό το καλοκαίρι;

Αλέξης Τσίπρας: Η έκταση που κάηκε είναι περίπου διπλάσια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα. Είχαμε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες για επτά συνεχόμενες ημέρες. Αυτό έχει αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς στα δάση. Από την άλλη, δεν έπνεαν ισχυροί άνεμοι, όπως συμβαίνει συνήθως και ευνοούν τις μεγάλες πυρκαγιές. Αυτό φανερώνει ότι οι κρατικές αρχές δεν ήταν καλά προετοιμασμένες και ότι είναι ως προς το μέρος τους υπεύθυνες για την έκταση της καταστροφής.

DIE ZEIT: Τι εννοείτε με αυτό;

Αλέξης Τσίπρας: Κατά τη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης, μετά τις τρομερές πυρκαγιές στο Μάτι το 2018, σε συμφωνία με την τότε συντηρητική αντιπολίτευση, ορίσαμε μια ανεξάρτητη επιτροπή με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, Γιόχαν Γκόλνταμερ. Η επιτροπή αυτή δούλεψε επάνω στην ανάπτυξη μιας αντίληψης για το τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα λόγω του αυξημένου κινδύνου τέτοιων καταστροφών κατά την κλιματική κρίση. Για την αναγκαιότητα για παράδειγμα, εξασφάλισης προσωπικού για τον κεντρικό συντονισμό της πρόληψης κρίσεων - σε αυτή περιλαμβάνετε και η δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας στα δάση. Όμως, η σημερινή κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έβαλε την έκθεση σε ένα συρτάρι και δεν έκανε τίποτα για δυόμισι ολόκληρα χρόνια. Επομένως, είναι λάθος να θεωρούμε τώρα τις πυροσβεστικές δυνάμεις ή τις υπηρεσιακές δυνάμεις της πολιτικής προστασίας υπεύθυνες για την καταστροφή.

DIE ZEIT: Κατά τη γνώμη σας, πώς πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τον αυξανόμενο κίνδυνο ακραίων καιρικών συνθηκών λόγω της συνεχιζόμενης κλιματικής αλλαγής;

Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να αναδιοργανώσουμε την πολιτική προστασία στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός κοινός ευρωπαϊκός στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών. Θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουμε ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο που θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία του κλίματος και την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή - είτε πρόκειται για πλημμύρα στη Γερμανία είτε για πυρκαγιά στην Ελλάδα.

Δείτε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, καθώς και τη δισέλιδη συνέντευξη:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">