Recents in Beach

“Ψυχρολουσία” για Μητσοτάκη στα Ηλύσια Πεδία! Μακρόν: “Η σημερινή συμφωνία αποτέλεσμα της κοινής διακήρυξης τον Ιούνιο του 2018 (κυβέρνηση Τσίπρα) και της συμφωνίας για αμοιβαία συνεργασία τον Οκτώβριο του 2015…” (vid)

 


“Στήλη άλατος” ο Μητσοτάκης στα Ηλύσια Πεδία όταν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο Μακρόν, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την αγορά 3+1 φρεγατών Belhara αλλά και στρατιωτική συνδρομή από τη Γαλλία σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα, άκουσε τον Γάλλο πρόεδρο να αναφέρεται στην προεργασία που είχε γίνει από τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, για να φτάσουμε σήμερα σε αυτήν την στρατηγική συμφωνία. «Η συμφωνία αποτελεί το απαύγασμα μιας εργασίας που έχει επέλθει μετά την κοινή διακήρυξη τον Ιούνιο του 2018 και για αμοιβαία συνεργασία τον Οκτώβριο του 2015» ακούγεται να λέει ο Εμ. Μακρόν στο χαρακτηριστικό απόσπασμα που μετέδωσε η ΕΡΤ από τα Ηλύσια Πεδία. Και το ζήτημα είναι κατά πόσον το απόσπασμα αυτό θα επιχειρήσει να το “κρύψει” η προπαγάνδα του Μαξίμου με τις γνωστές “παρεμβάσεις” της στα δελτία των καναλιών και τους διευθυντές των ΜΜΕ!

Tη συμφωνία για αγορά από την Ελλάδα 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra υπέγραψαν στο Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Γαλλίας.

Στο μεταξύ, η συμφωνία προβλέπει τη στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους.

«Υπέγραψα μόλις τώρα μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια, που είναι απαύγασμα μιας εργασίας από τον Ιούλιο του 2018 και κυρίως καρπός των τελευταίων 18 μηνών που οδήγησαν τη Γαλλία να δεσμευτεί στο πλευρό σας το καλοκαίρι του 2020» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας για την στρατηγική εταιρική σχέση σε Άμυνα και Ασφάλεια μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας.

Ο κ. Μακρόν τόνισε ότι το περασμένο καλοκαίρι «εντατικοποιήσαμε τη συνεργασία που καταλήγει στη συμφωνία να δυναμώσουμε και να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία μας στη βάση των κοινών μας συμφερόντων».

Πρόσθεσε επίσης ότι «θέλουμε να προστατεύσουμε την ακεραιότητα αμφοτέρων των κρατών μας, προωθώντας την ασφάλεια και την σταθερότητα στις κοινές μας περιοχές».

Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για εμβάθυνση της συνεργασίας στα στρατηγικά διακυβεύματα στο στρατιωτικό κομμάτι, κάτι που μεταφράζεται -όπως είπε- από την ελληνική απόφαση να αποκτήσει τα αεροσκάφη Rafalle και την απόφαση να αποκτήσει τρεις φρεγάτες τύπου Belharra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία.

«Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο των δικών μας δεσμεύσεων στο επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ επεκτείνοντας και ενδυναμώνοντας τις σχέσεις για την προστασία της δικής μας περιοχής επ’ ωφελεία της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια» ανέφερε ο κ.Μακρόν.

«Η συμφωνία συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία»

Η συμφωνία συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία, στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και στην παγκόσμια ειρήνη ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν, συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, τονίζοντας παράλληλα ότι η συνεργασία αυτή δεν έχει κανένα προϊστάμενο διότι μιλάμε για μια ειρήνη κοινή. «Πρέπει να πω ότι έχουμε ένα κοινό όραμα, αυτό των κοινών μας συμφερόντων και της σταθερότητας. Μια βούληση να δράσουμε και να συνεργαστούμε από κοινού. Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στην πίστη που έχουμε από κοινού στη μάχη μας επ’ ωφελεία ενός ευρωπαϊκού αγαθού».

Ο κ. Μακρόν τόνισε επίσης: “Επιπλέον πρέπει να τονίσω την έκθεση που εγκαινιάσαμε χθες. Η Ελλάδα είχε πολιτισμό πριν γίνει έθνος, και μας επέτρεψε να είμαστε ο κόσμος που είμαστε. Η Ελλάδα είναι το κράτος που εδώ και δυο αιώνες μπόρεσε να ακολουθήσει ένα ανείπωτο μονοπάτι, εκείνο της ανεξαρτησίας και να είναι μέρος της καρδιάς της Ευρώπης. Εδώ και αιώνες η Γαλλία έδωσε τη δική της μάχη για τα ιδανικά της απελευθέρωσης της Ελλάδας και θα συνεχίσει να το κάνει γιατί πρόκειται για κάτι υπαρξιακό για το δικό σας λαό και για το δικό μας. Για όλους αυτούς τους λόγους η συνεργασία αυτή είναι συνεκτική με τις βαθιές μας δεσμεύσεις, και πιστεύω ότι στη δική μας ήπειρο αυτό απαιτείται και για τα επόμενα έτη».

Τέλος ο κ. Μακρόν εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τους σεισμόπληκτους στην Κρήτη. «Είμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό σας, όπως το καλοκαίρι πριν από ένα χρόνο, όπως με τις φωτιές, και ξέρω ότι θα φύγετε για την Κρήτη όπου υπάρχει ένας σεισμός, παρακαλώ δεχθείτε την αλληλεγγύη μας για ακόμη μια φορά».

thefaq.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">