Recents in Beach

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για άνω των 60 ετών - Η νέα πρόταση, αλλιώς σκληρά μέτρα

 


Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60, ώστε να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας. Οι κυρώσεις που θα επιβληθούν και πότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Το μέτρο της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς επιθυμεί να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για να αποφευχθεί η λήψη νέων μέτρων, έναντι της πανδημίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολίου και η απόφαση έχει «κλειδώσει», καθώς ο υπουργός Υγείας μπορεί να επικυρώσει την απόφαση, μόνο με μία υπογραφή, χωρίς να χρειάζονται περαιτέρω διαδικασίες.

Παρόλα αυτά, πρέπει να διευκρινιστούν οι ομάδες που θα κάνουν υποχρεωτικά το εμβόλιο, όμως και οι κυρώσεις που θα επιβληθούν σε κάθε περίπτωση.

Μέχρι στιγμής, κερδίζει έδαφος η πρόταση να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους όσους είναι άνω των 60 ετών, καθώς με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, έχει εμβολιαστεί μόνο το 75%, από την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Η οριστική απόφαση όμως, θα ληφθεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ και σύμφωνα με πληροφορίες, το μόνο που απομένει για να λάβει το «πράσινο φως» η παραπάνω πρόταση, είναι οι κυρώσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν. Το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και περιορισμούς στις μετακινήσεις στα άτομα άνω των 60 ετών.

Παράλληλα, στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση για στοχευμένους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ειδικά σε ένστολους και όσους εργάζονται σε υπηρεσίες αιχμής με αυξημένες συναλλαγές με το κοινό.

Επιπλέον, η κυβέρνηση περιμένει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να δώσει έγκριση στο εμβόλιο της Pfizer για να χορηγείται κανονικά όπως όλα τα εμβόλια (π.χ. όπως της γρίπης), καθώς μέχρι στιγμής έχει λάβει επείγον έγκριση, λόγω της πανδημίας.

Ακολουθώντας λοιπόν, τα βήματα των ΗΠΑ, μετά την έγκριση που έδωσαν τα CDC, εξετάζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στις εξής επαγγελματικές κατηγορίες:

ΚΕΠ

ΕΦΟΡΙΑ

ΕΦΚΑ

Αστυνομία και οι ένστολοι στο σύνολο τους

Σημειώνεται, πως από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του iEidiseis, έχουν στα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν βγει σε αναστολή 550 γιατροί, 3000 νοσηλευτές και νοσοκόμοι και περί τους 2000 διαφόρων κλάδων.

Υπενθυμίζεται, πως η αναστολή εργασίας στους υγειονομικούς προβλέπει:

- Αναστολή καθηκόντων

- Επιστροφή μισθού

- Όταν εμβολιαστούν και επιστρέψουν στην εργασίας τους το πιθανότερο είναι να βρεθούν σε άλλη θέση καθώς οι ανάγκες θα έχουν διαφοροποιηθεί

Πάνος Φλώκης στο ieidiseis.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">