Recents in Beach

Εκρηκτικό μείγμα στη ΔΕΘ - Τι έδειξε η προπαρασκευαστική επίσκεψη Τσίπρα και οι συναντήσεις με φορείς της αγοράς


 Ένα σκηνικό από τα παλιά θυμίζει η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το κύμα ακρίβειας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και η κυβέρνηση ανεβαίνει στη συμπρωτεύουσα μέσα σε κλίμα δυσαρέσκειας και έντονης αμφισβήτησης μετά από δυο χρόνια διακυβέρνησης. Οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης... κατέδειξε μετά από αρκετά χρόνια απόλυτη ταύτιση προτάσεων και αιτημάτων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους που απειλεί να τινάξει την πραγματική οικονομία και την αγοραστική δύναμη των πολιτών στον αέρα.


Η συμφωνία στα 5 +1 μέτρα που καταθέτει στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  έγινε χωρίς αστερίσκους και διαφοροποιήσεις.

Μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης σε φυσικό αέριο, καύσιμα, αγροτικό πετρέλαιο και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης προτείνεται από όλους ως η αναγκαία συνθήκη για τη συγκράτηση του κόστους των τιμών και των υπηρεσιών.
«Δηλώνοντας ότι η αγορά μπορεί να αυτορυθμιστεί μόνη της είναι μια ανεύθυνη αν όχι εγκληματική στρατηγική» ανέφερε ο κ. Τσίπρας αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό ώστε μαζί με τα πιεστικά αιτήματα και των ανθρώπων της αγοράς και των πολιτών να υιοθετήσει τα μέτρα που προτείνονται και να προχωρήσει σε γενναίες εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ.

Καρτέλ

Το καρτέλ που έχει στηθεί με τα golden boys της ΔΕΗ να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες παρόχους σε αυξήσεις των τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας δεν περνά απαρατήρητο με τις αυξήσεις στους μισθούς της διοίκησης της εταιρείας να είναι το κερασάκι στην τούρτα για τις ευθύνες της κυβέρνησης που έχει αφήσει ανεξέλεγκτη και στις ορέξεις των μεγάλων ομίλων την αγορά.

Οι εναρμονισμένες πρακτικές που παρατηρούνται και οι παρεμβάσεις που δεν γίνονται από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποτελούν αιχμή της σκληρής κριτικής που αναμένεται να ασκήσει ο κ. Τσίπρας και στην ομιλία του στη ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Μάλιστα ο τομεάρχης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος συνόδευσε τον πρώην πρωθυπουργό στην προπαρασκευαστική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, σημείωνε ότι ακόμη και στις ΗΠΑ συστάθηκε Ανώτατο Συμβούλιο για τον έλεγχο των τιμών το οποίο συνεδριάζει τώρα για να ερευνήσει τις εναρμονισμένες πρακτικές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τη χειραγώγηση της αγοράς την ώρα που στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ λειτουργεί ως θεατής των εξελίξεων, όπως αναφέρει.

Μέρες 2009

Το κλίμα για την οικονομία βαραίνει επικίνδυνα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ομολογούν όλοι πλέον στην αντιπολίτευση αλλά και πολιτικοί παράγοντες από όλο πολιτικό φάσμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για φαύλο κύκλο στον οποίο εισέρχεται η οικονομία με το εκρηκτικό μείγμα όπως σημείωσε της αποστράγγισης των ταμείων του 50% των επιχειρήσεων από ταμειακά διαθέσιμα το οποίο σε συνδυασμό με την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα σε γενναίες παρεμβάσεις για τόνωση της ζήτησης και της προσφοράς φέρνουν στα όριά της την οικονομία.

Την πίεση εντείνει και η οξεία κριτική του ΚΙΝΑΛ με τον πρώην υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη για παράδειγμα να μιλά επιστροφή στο 2009 με τη ΝΔ να παραδίδει μια προβληματική οικονομία αν δεν γίνει τώρα γενναία αναδιάρθρωση.

Πολιτικός… χειμώνας

Η ΝΔ κινδυνεύει εκτός από το δύσκολο Χειμώνα στην οικονομία αλλά και από ένα πολιτικό Χειμώνα. Το συνεδριακό κέντρο στη Θεσσαλονίκη θα είναι αποκλεισμένο και περικυκλωμένο από διαδηλωτές όλων των κατηγοριών. Η διαχείριση της πανδημίας έχει φουντώσει και πάλι το κύμα των ανορθολογιστών και κάθε είδους συνωμοσιολόγων, οι οποίοι θα συναντηθούν στους δρόμους με τους οπαδούς δυο διαφορετικών ομάδων ενώ στους δρόμους θα βγουν και τα συνδικάτα μαζικά για να διαδηλώσουν για την ακρίβεια, τα αυταρχικά μέτρα με τα οποία πορεύεται η κυβέρνηση για να επιβάλει τις πολιτικές της και τον εργασιακό μεσαίωνα στο οποίο ρίχνει όλο και βαθύτερα με τις συνεχείς νομοθετικές της παρεμβάσεις σε όλο το κοινωνικό φάσμα όωπς παρατηρούν τόσο από την Κουμουνδούρου όσο όμως και από όλα τα κόμματα.

Το τελευταίο χτύπημα ήρθε με την απόφασης για την εκμετάλλευση ανήλικων μεταναστών από τις δομές των προσφύγων. Είναι ένα ακόμη ακραίο όπως χαρακτηρίζεται μέτρο το οποίο έρχεται να προστεθεί στα απλήρωτα δεκάωρα που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση για χάρη όπως κολλητών, φίλων και χορηγών όπως έχει κατηγορήσει προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οκτώβριος και Νοέμβριος προαδιαγράφονται από τους πιο δύσκολους μήνες της κυβέρνησης και οι δημοσκοπήσεις της νέας σεζόν αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Το ποσοστό της ΝΔ εκτιμάται ότι θα αρχίσει να πέφτει όπως ο υδράργυρος στο θερμόμετρο όσο μπαίνουμε στο Φθινόπωρο. Ο κ. Τσίπρας πάντως έχει ήδη προδιαγράψει ραγδαία φθορά και προσωπική του Κυριάκου Μητσοτάκη με την εξέλιξη της πανδημίας να είναι εκείνη που θα ορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τις πολιτικές εξελίξεις τις οποίες επίσης έχει προεξοφλήσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ…

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">