Recents in Beach

Κυβέρνηση χαμηλών προσδοκιών σε εποχή υψηλών απαιτήσεων

 


Άρθρο του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιου Καλπάκη στην εφημερίδα “Κυριακάτικη KONTRA NEWS

Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τσουνάμι ανατιμήσεων και ακρίβειας στην ηλεκτρική ενέργεια και σε βασικά αγαθά που πλήττει το ήδη πενιχρό εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Αναμφίβολα, οι διεθνείς εξελίξεις στην τιμή των καυσίμων, στις αλυσίδες παραγωγής και στις μεταφορές παίζουν σημαντικό ρόλο και επηρεάζουν τις τιμές σε όλη την Ευρώπη. Είναι άλλο πράγμα, όμως, μια κυβέρνηση να αναγνωρίζει την κατάσταση και να προσπαθεί να την προλάβει και να την αντιμετωπίσει κι άλλο πράγμα να προσπαθεί να κρύψει τις δικές της ευθύνες και ολιγωρίες πίσω από τη δικαιολογία ότι φταίει η διεθνής συγκυρία. Το χειρότερο βέβαια είναι να στέλνει και το μήνυμα ότι δεν μπορεί κάνει τίποτα ή - στην καλύτερη περίπτωση - ότι δεν μπορεί να κάνει παρά μόνο ελάχιστα. Και δυστυχώς αυτό κάνει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Με λίγα λόγια, αποδεικνύεται μια κυβέρνηση χαμηλών προσδοκιών σε μια εποχή υψηλών απαιτήσεων.

 

Όσο λοιπόν οι αρμόδιοι υπουργοί παραπέμπουν τα πάντα στη διεθνή συγκυρία, δεν απαντούν για ποιο λόγο οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη την Ευρώπη. Ούτε γιατί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η Επιτροπή Ανταγωνισμού τόσο καιρό δεν παρεμβαίνουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα φαινόμενα χειραγώγησης τιμών και αισχροκέρδειας. Ούτε γιατί η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει παρεμβάσεις ουσιαστικής ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών την ώρα που άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, ετοιμάζονται να ανακοινώσουν γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, αυξάνοντας την αγοραστική δύναμη των πολιτών απέναντι στις ανατιμήσεις. Και φυσικά, ούτε γιατί η ΔΕΗ, που είναι ο εθνικός ενεργειακός πυλώνας, δεν έχει προνοήσει για τη συγκράτηση των τιμών.

 

Ο λόγος είναι πέρα για πέρα προφανής. Υπάρχει στην κυβέρνηση της Ν.Δ. μια νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, σύμφωνα με την οποία η αυτορύθμιση και ο ανταγωνισμός θα ρίξουν τις τιμές στην ελεύθερη αγορά. Η ίδια η πραγματικότητα, όμως, έρχεται να αποδείξει ότι δημιουργούνται καρτέλ και σκληρά ολιγοπωλιακά συστήματα που χειραγωγούν τις τιμές σε βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Και όσο κι αν προσπαθούν τα στελέχη της κυβέρνησης να καθησυχάσουν τους πολίτες, είτε λέγοντας ότι το φαινόμενο θα είναι παροδικό είτε παραπέμποντας στις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ, υπάρχουν ελάχιστοι λόγοι για να είναι κανείς αισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα των μέτρων όσο ο πυρήνας της πολιτικής της κυβέρνησης κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είχε προειδοποιήσει πολύ έγκαιρα και με προτάσεις για το επικείμενο κύμα ακρίβειας. Μάλιστα, στις 16 Ιουλίου καταθέσαμε επίκαιρη ερώτηση, προσπαθήσαμε δηλαδή να αναδείξουμε το ζήτημα μέσω της κορυφαίας διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά καμία ανταπόκριση δεν υπήρξε. Συνεπώς, κανείς από την κυβέρνηση δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε ή ότι αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν.

 

Αλλά και σήμερα καταθέτουμε μία δέσμη ρεαλιστικών προτάσεων. Πρώτον, η κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει την πρότασή μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα των εργαζομένων. Δεύτερον, απαιτείται ρύθμιση της αγοράς και αυστηροί έλεγχοι για την προστασία των καταναλωτών και της οικονομίας από φαινόμενα αισχροκέρδειας και χειραγώγησης τιμών. Τρίτον, είναι αναγκαίο ένα γενναίο πρόγραμμα επιδότησης του ενεργειακού κόστους για ευάλωτους πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τέλος, όσον αφορά τη ΔΕΗ, πρέπει να αναπροσαρμόσει τα τιμολόγια, ώστε να συμπαρασύρει συνολικά τις τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια προς τα κάτω και φυσικά να καταργηθούν τα προκλητικά μπόνους στα “γαλάζια” golden boys της Επιχείρησης.​

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">