Recents in Beach

Θέλουν να ξεχωριστή Π. Ε στο βόρειο Έβρο


 Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 15.09.2021 η πρώτη συνάντηση φορέων του βορείου Έβρου, με στόχο τη διοικητική αναδιάταξη του Έβρου σε δύο Περιφερειακές Ενότητες, προκειμένου να δημιουργηθεί η αυτόνομη Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Έβρου. 

Εκφράστηκε η κοινή και αυτονόητη πεποίθηση όλων των συμμετεχόντων πως είναι αναγκαία η διοικητική αναδιάταξη του Έβρου με τη δημιουργία δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, του Νοτίου και του Βορείου Έβρου, καθώς είναι πανθομολογουμένως αντιληπτό ότι η περιοχή του βορείου τμήματος του Έβρου έχει μια συνεχώς φθίνουσα πορεία, διοικητικά αποσυντίθεται διαρκώς και πρέπει να δημιουργηθούν νέες αναπτυξιακές συνθήκες. Η ίδρυση της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου θα συμβάλλει αποφασιστικά σε αυτό.   

Τα επιχειρήματα είναι πολλά: πληθυσμιακά, γεωγραφικά, οικονομικά και εθνικά που επιτάσσουν να δρομολογηθούν όλα τα απαραίτητα από τους τοπικούς παράγοντες – και εν τέλει από την πολιτεία – προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός: Να μείνει ο πληθυσμός στο βόρειο Έβρο, να πάψει η φθίνουσα πορεία της περιοχής, να αναταθεί η ψυχολογία των κατοίκων και να διεκδικηθούν εκ νέου όλα όσα δεν δύνανται τώρα να πραγματοποιηθούν λόγω της δυσλειτουργίας που προκαλούν οι παρούσες συνθήκες. Πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά  το μοναδικό φαινόμενο σε όλη τη χώρα να βρίσκεται πάνω από 150 χιλιόμετρα απομακρυσμένη η πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας από μια περιοχή με πληθυσμό κοντά στις 57.000 κατοίκων (δήμοι Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου), όπως επίσης και το αποκλειστικό πανελλήνιο “προνόμιο” του Έβρου η τεράστια γεωγραφική έκταση 1,5 εκ. στρεμμάτων. Με έναν βόρειο Έβρο που βασίζεται κυρίως στην αγροτική οικονομία, χωρίς λιμάνι, αεροδρόμιο, σιδηροδρομική σύνδεση, αυτοκινητόδρομο, τουρισμό (και έναν μακρύ κατάλογο “χωρίς”), εν αντιθέσει με το νότιο Έβρο, επί της ουσίας καταλαβαίνει κανείς ότι γίνεται λόγος για “δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους” μέσα στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα σήμερα, με εντελώς διαφορετικές ανάγκες και προοπτικές. Ακόμη και  τα υφιστάμενα και τα υπό ίδρυση τμήματα του ΔΠΘ, θα αποκτήσουν άλλες προοπτικές ως τμήματα μιας ξεχωριστής Περιφερειακής Ενότητας, όπως συμβαίνει σήμερα με Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη. 

Το επόμενο βήμα είναι η συνάντηση  με όλους τους φορείς της ευρύτερης περιοχής του βορείου Έβρου  την επόμενη Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ορεστιάδας. Μέχρι τότε, το κάλεσμα παραμένει ανοιχτό προς όλους για να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο η διεκδίκηση, ώστε στη συνέχεια με τη συμπαράσταση και της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, το αίτημα να φτάσει στην κυβέρνηση για να δρομολογηθούν οι   απαραίτητες ενέργειες.


ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ 

 Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ορεστιάδας  

ο Εμπορικός Σύλλογος Ορεστιάδας

 η Ένωση Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Ορεστιάδας & Περιφέρειας

 ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών-Βιομηχάνων Βορείου Έβρου

 η Ένωση Καταστημάτων Μαζικής Εστίασης, Αναψυχής & Διασκέδασης Ορεστιάδας

 ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας

η Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου,

 το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας

 ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Ορεστιάδας

 ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας

εκπρόσωπος του ΤΕΕ-Παράρτημα Θράκης, 

η ΚΟΙΝΣΕΠ “Άρωμα Έβρου”  

Και συνεχίζουμε…

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">