Recents in Beach

Πότε κρίνεται απαραίτητο το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα


 Οι διάφορες προϋπάρχουσες εγκεφαλικές παθήσεις ή ενδεχόμενες δυσλειτουργίες εξετάζονται πολλές φορές μέσω ενός ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. 

Είτε πρόκειται για κάποια γνωστή εγκεφαλική δυσλειτουργία είτε έχει προκύψει μία κατάσταση που πρέπει να εξεταστεί και να διαγνωστεί, ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα μπορεί να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες και τις απαντήσεις που χρειάζονται. 


Περιπτώσεις όπου ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα κρίνεται απαραίτητο


Οι περιπτώσεις για τις οποίες ενδείκνυται η μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο και η καταγραφή των μοτίβων των εγκεφαλικών κυμάτων ποικίλλουν. 

Όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να σχετίζονται με ήδη υπάρχουσες παθήσεις που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση ή με εγκεφαλικά περιστατικά, για τα οποία χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Ενδεικτικά, ως συνηθέστερες καταστάσεις, καταγράφονται οι εξής:

  • Επιληπτικές κρίσεις

  • Διαταραχές ύπνου

  • Απώλεια και προβλήματα μνήμης

  • Πονοκέφαλοι και άλλα νευρολογικά θέματα

  • Εγκεφαλικό τραύμα

  • Όγκος στον εγκέφαλο

  • Επικείμενη εγχείρηση εγκεφάλου



Προετοιμασία για την εξέταση και ενδεχόμενες παρενέργειες


Η προετοιμασία για το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα είναι πολύ απλή και εύκολη, αρκεί να ακολουθηθούν σωστά οι οδηγίες.

Αρχικά κρίνεται απαραίτητη η αποχή από την καφεΐνη για τουλάχιστον 8 ώρες, οπότε ο καφές, το τσάι και ό,τι άλλο περιέχει καφεΐνη καλό είναι να αποφευχθούν για λίγες ώρες.

Βασική προϋπόθεση είναι επίσης και το να έχει λουστεί ο εξεταζόμενος (ιδανικά με πράσινο σαπούνι), χωρίς όμως να χρησιμοποιηθεί μαλακτική ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν περιποίησης για τα μαλλιά (αφρός ή τζελ για παράδειγμα).

Επιπλέον, συνιστάται το μισάωρο ή έστω την ώρα πριν την εξέταση να έχει γίνει κατανάλωση φαγητού, ενώ θα ζητηθεί η μείωση των ωρών του ύπνου για ασφαλέστερη ανίχνευση παθολογικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Τέλος,  σε περίπτωση λήψης κάποιας φαρμακευτικής αγωγής ο γιατρός θα υποδείξει το αν θα γίνουν παραλείψεις ή αλλαγές σε αυτή.

Όσον αφορά τις παρενέργειες, στο μεγαλύτερο μέρος των εξεταζομένων, δεν έχει παρατηρηθεί καμία. Η διαδικασία είναι ανώδυνη, καθώς πρόκειται για διαγνωστική εξέταση και όχι επεμβατική μέθοδο.  


Για περισσότερες πληροφορίες για την εξέταση του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, την προετοιμασία, τη διαδικασία και το κόστος τα Διαγνωστικά Ιατρικά Κέντρα ΒΙΟΤΥΠΟΣ, βρίσκονται πάντα στη διάθεσή σου.  


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">