Recents in Beach

Το μήνυμα Τσίπρα στο ΚΙΝΑΛ - Προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης το διακύβευμα.


 Ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει τις κόκκινες γραμμές του στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη) και οδεύει προς επικύρωση της απόφασης για την ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου το Φεβρουάριο στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης το Σάββατο. Πιθανότατα την ώρα που θα συνεδριάζουν στα... γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην Αγίου Κωνσταντίνου ο κ. Παπανδρέου να επισημοποιεί την κάθοδό του στη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.


Οι διαδικασίες για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πλατιά διαδικασία η οποία και χρόνο απαιτεί για να γίνει η διαβούλευση και ο προσυνεδριακός διάλογος από τις οργανώσεις της βάσης. Το ζήτημα για την Κουμουνδούρου παραμένει η διεύρυνση και η επόμενη ημέρα της απλής αναλογικής.

Το Συνέδριο σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία πρέπει να πάρει χαρακτήρα μιας εξωστρεφούς κορυφαίας κομματικής διαδικασίας και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τον κ. Τσίπρα.

Το έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, είτε στα στελέχη της Ομπρέλας που επιμένουν στην ταυτότητα της ριζοσπαστική Αριστεράς είτε ακόμη και στα στελέχη της διεύρυνσης που συγκροτούν την Προοδευτική Συμμαχία – Γέφυρα και ΠΑΣΟΚογενείς.

Ο Παπανδρέου

Όταν ρωτήθηκε από τον παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου του ALPHA, Αντώνη Σρόιτερ, πως σχολιάζει τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του πρώην Πρωθυπουργού για την ηγεσία, ο Αλέξης Τσίπρας όπως ήταν αναμενόμενο δεν προχώρησε σε καμία αξιολογική κρίση. Ήταν όμως σαφής ως προς το μήνυμα που έστειλε τόσο στους υποψήφιους όσο και στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς που θα προστρέξουν στις κάλπες της Χαριλάου Τρικούπη.

«Για μας είναι πάρα πολύ κρίσιμο να υπάρξει την επόμενη μέρα, όχι μόνο από το ΚΙΝΑΛ, την επόμενη μέρα συνολικά για τη χώρα, η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης μιας κυβέρνησης που θα ξαναβάλει τη χώρα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».
Τα αριστερόστροφα στελέχη του ΚΙΝΑΛ πάντως επιμένουν στο αντι-Δεξιό προφίλ και μέτωπο που πρέπει να έχει η κεντροαριστερά.

Αναμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις και με πολλά στελέχη να κινούνται ήδη παρασκηνιακά για τη στήριξη της υποψηφιότητας του πρώην Πρωθυπουργού μαζεύοντας υπογραφές, συνεδρίασε χθες η νέα συνιστώσα του ΚΙΝΑΛ που αποτελείται από τα στελέχη που παρέμειναν μετά τη διάσπαση από τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι και όπως κατέληξαν στην στήριξη του κ. Παπανδρέου.

Αντι-ΣΥΡΙΖΑ

Η υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου συσπειρώνει ετερόκλητα στοιχεία και κάποτε σχεδόν εχθρικά στο εσωκομματικό πεδίο.

Μάλιστα για συσπειρώσουν στην υποψηφιότητα Παπανδρέου ακόμη και ορκισμένους βενιζελικούς ψηφοφόρους εμφανίζονται βέβαιοι ότι στο ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στην Κουμουνδούρου, σχεδόν ότι έχουν χάσει τον ύπνο τους γιατί όπως σημειώνουν ο κ. Παπανδρέου θα παλιννοστήσει χιλιάδες ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο αναβιώνει αυτή τη φορά σε ιδιότυπη συνθήκη και για εσωκομματική κατανάλωση, αλλά το ζήτημα είναι ότι αυτό παραμένει ζωντανό. Απλή αναλογική και αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο είναι τα δυο βασικά συστατικά κάθε ευρύτερης διεργασίας που συντελείται αυτή την ώρα στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Στελέχη του χώρου που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και άλλους σχηματισμούς και έχουν ενταχθεί στο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι αυτό είναι το μείζον ζητούμενο όταν κοιτούν προς το ΚΙΝΑΛ.

Το ποιος λοιπόν θα σπάσει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ είναι το μεγάλο ζητούμενο για την Κουμουνδούρου για τον απλό λόγο ότι η στρατηγική στόχευση είναι η συγκρότηση της προοδευτικής συμμαχίας που θα ανατρέψει τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όσοι βλέπουν παλιννόστηση ψηφοφόρων δεν ζυγίζουν σωστά πολιτικά τη συνθήκη σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με γνώση του εκλογικού σώματος και του κόσμου που ψήφισε ΠΑΣΟΚ.

«Πρόκειται για ανθρώπους που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δέκα χρόνια» και η επιστροφή τους μετά από διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις σε κρίσιμες καμπές στο ΚΙΝΑΛ απλά και μόνο επειδή ο κ. Παπανδρέου επιστρέφει στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ δεν εκτιμάται ως ικανή συνθήκη ανατροπής των συσχετισμών.

Σε κάθε περίπτωση όλες οι πλευρές εντός του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι το ζήτημα είναι το άθροισμα των δυνάμεων που θα συσπειρωθούν στις εθνικές κάλπες υπέρ της ανατροπής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αυτό είναι ένα στοιχείο που θα διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στο προεκλογικό σκηνικό για όποιες κάλπες κι αν στηθούν...

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">