Recents in Beach

«Ελληνοαμερικανική συμφωνία: Μη ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία»

 


Άρθρο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, πέρα από τις διμερείς στρατιωτικές δεσμεύσεις,  περιέχει  εξαιρετικά κρίσιμους τομείς, τόσο στην διπλωματία, όσο και στην γεωπολιτική. Για αυτό ακριβώς, καλύπτει ένα ευρώ φάσμα  Στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ. Η ελληνοαμερικανική  αμυντική συμφωνία θα παρέχει το δικαίωμα στις  Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις  να χρησιμοποιούν αρκετές  στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Έτσι, εκτός από τις διευκολύνσεις στον ναύσταθμο της Σούδας, που αναβαθμίζονται σημαντικά ειδικά σε επίπεδο υποδομών, οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν θεσμοθετημένη πλέον πρόσβαση στο πεδίο βολής του Λιτόχωρου (κυρίως βολές αρμάτων μάχης), στην Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας, ήδη σταθμεύουν εκεί αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα , στη Λάρισα, όπου θα βρεθούν αμερικανικά drones και στην Αλεξανδρούπολη, όπου δημιουργείται μεγάλη ναυτική και στρατιωτική βάση, ώστε να γίνει η   πύλη για την ανάπτυξη και αναδίπλωση των Αμερικανικών Στρατιωτικών δυνάμεων στα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη.

Πιθανόν οι Αμερικανοί θα ικανοποιήσουν και  το Ελληνικό αίτημα για παρουσία Αμερικανών σε νησί του Βορείου Αιγαίου, που,  όπως εκτιμούν στο Ελληνικό ΥΠΕΘΑ, θα είναι μια πρόσθετη εγγύηση ασφάλειας για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, έναντι της τουρκικής απειλής. Και παράλληλα, υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, έτσι θα εξυπηρετούνται  και τα αμερικανικά συμφέροντα, αφού θα ελέγχονται τα Στενά των Δαρδανελίων και θα μπορούν οι αμερικανοί να έχουν τον έλεγχο ή και όταν απαιτηθεί, τον  Αποκλεισμό των Στενών,  κυρίως για τα ρωσικά πολεμικά πλοία. Ασφαλώς, σε αυτό το σενάριο, πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η Τουρκία.

Βέβαια η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και σαφώς ΟΧΙ επιθετική προς την Τουρκία. Στρατιωτική συνδρομή των ΗΠΑ, για την εξουδετέρωση της τουρκικής απειλής, πιθανή σε ρητορικό – φραστικό – διπλωματικό επίπεδο, αλλά σε πρακτικό – στρατιωτικό δεν αναμένεται …

Εξάλλου, η Τουρκική διπλωματία, παρά τις κακές αμερικανοτουρκικές σχέσεις Ουάσιγκτον- Άγκυρας, προσπαθεί, με διάφορους τρόπους να ενεργοποιήσει  τα φιλοτουρκικά αντανακλαστικά ισχυρών λόμπι  στην αμερικανική πρωτεύουσα και το Κογκρέσο,  ώστε να αποδειχτεί,  ότι τελικά  η Τουρκία  δεν έχει χαθεί οριστικά για τη Δύση! Και οι ΗΠΑ, δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία …  

Όλα αυτά όμως θα κριθούν στην πράξη και θα πρέπει να  αναμένουμε πολύ ενδιαφέρουσες διεθνοπολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις, υπό το προβολικό σχήμα, της μετατόπισης του Στρατηγικού ενδιαφέροντος  των αμερικανών στον Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό, λόγω της ανάπτυξης της Κίνας, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι εγκαταλείπουν την ανατολική Μεσόγειο.  

militaire.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">