Recents in Beach

Καταγγελία ΑΚΚΕΛ προς Μητσοτάκη της κατάπτυστης ΚΥΑ των Λιβανού-Σκρέκα για την πληρωμή της πρώτης δόσης βασικής ενίσχυσης - Τα σκυλιά, που βλέπει το ΥΠΑΑΤ, να αλυχτάνε

 


 Επιστολή καταγγελίας απέστειλε το ΑΚΚΕΛ στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την κατάπτυστη ΚΥΑ των Λιβανού και Σκρέκα που στοχοποίησε τους αγρότες, μειώνοντας μέχρι και 80% τα ποσά ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Το ΥΠΑΑΤ κάποια στιγμή δημοσίευσε μία (ας πούμε) «απάντηση» στις καταγγελίες του ΑΚΚΕΛ και χιλιάδων αγροτών, η οποία κατέληγε:

«Κλείνοντας, προς όσους ομνύουν στην αποδιοργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Υπουργείου και στην διακοπή της μεγάλης μεταρρύθμισης που έχει ξεκινήσει, ας μην ελπίζουν. Τους απαντούμε με μια γνώριμη φράση τους: «Τα σκυλιά αλυχτάνε αλλά το καραβάνι προχωρά». Και θα προχωρήσουμε προς όφελος των Ελληνίδων και των Ελλήνων παραγωγών».

            Το ΥΠΑΑΤ χαρακτηρίζει τον κάθε αγρότη και το ΑΚΚΕΛ ως σκυλιά που αλυχτάνε; Επειδή «τολμήσαμε» να εκφράσουμε την δικαιολογημένη οργή μας για την αλητεία της ΚΥΑ και των συντακτών της, αυτό μάς καθιστά σκυλιά που αλυχτάνε; Δεν ντρέπεστε λίγο; Αλλά τί ρωτάμε!

 

------------------------- Το κείμενο της επιστολής -------------------------

 

27/10/2021

ΠΡΟΣ:            Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

                        primeminister@primeminister.gr

 

ΚΟΙΝ.:           Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιο Λιβανό

                        minister-mailbox@hq.minagric.gr

 

ΣΧΕΤ.:           Η κατάπτυστη ΚΥΑ Λιβανού-Σκρέκα για την πληρωμή της πρώτης δόσης βασικής ενίσχυσης

 

            Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Εδώ και αρκετά χρόνια οι κτηνοτρόφοι βιώνουν Γολγοθά πρώτα με τις χαμηλές τιμές των ζωοκομικών προϊόντων και τώρα με τις υπέρμετρες τιμές των ζωοτροφών, των καυσίμων καθώς και την παρατεταμένη καλοκαιρινή ανομβρία που αυξάνουν δραματικά το κόστος παραγωγής. Tο ΑΚΚΕΛ έχει ζητήσει 3 φορές με επιστολή του στο ΥΠΑΑΤ ενισχύσεις ήσσονος σημασίας- deminimis, ώστε να παραμείνει βιώσιμη η παραγωγή ζωοκομικών προϊόντων, όπως έχουν πράξει οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η μείωση του ΦΠΑ εκ μέρους της κυβέρνησης ήταν στην ουσία δώρο άδωρο μιας και ο ΦΠΑ επιστρέφεται κυκλικά και φυσικά δεν μένει στην τσέπη του κτηνοτρόφου, φυσικά ούτε λόγος από το ΥΠΑΑΤ για deminimis και για επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου.

Σαν να μην έφταναν όλες οι συμφορές των κτηνοτρόφων, έρχεται ως κερασάκι στην τούρτα των δακρύων και η ΚΥΑ Λιβανού- Σκρέκα λίγες μέρες πριν την πληρωμή της πρώτης δόσης της βασικής ενίσχυσης, όπου αλλάζει όλα τα δεδομένα στους πολύπαθους κτηνοτρόφους. Μέχρι λίγες μέρες προ της πληρωμής αν υπήρχε μείωση ζωικού κεφαλαίου ως 30% δεν είχες επιπτώσεις στον βοσκότοπο αλλά και στις επιδοτήσεις. Με την ΚΥΑ Λιβανού- Σκρέκα κόβεται βοσκότοπος αλλά και επιδοτήσεις από το πρώτο ζώο έλλειμμα, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι της χώρας να χάνουν ποσά ευρωπαϊκών επιδοτήσεων από 10- 80%. Το θέμα είναι πως η ΚΥΑ έχει αναδρομική ισχύ και δημιουργεί τεράστια προβλήματα, οι κτηνοτρόφοι που είχαν πάρει την κάρτα του αγρότη ή ανοιχτά αγροτικά δάνεια με υπολογισμό του ποσού με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, σήμερα βρίσκονται όχι μόνο να μην έχουν να πάρουν ούτε δεκάρα αλλά και αυτά τα χρήματα που θα μπούνε στους λογαριασμούς  δεν θα φτάσουν να αποπληρώσουν τις τράπεζες, τον ΕΛΓΑ και τις δηλώσεις καλλιέργειες.

Θεωρούμε ότι η ΚΥΑ Λιβανού- Σκρέκα αποτελεί ταφόπλακα στην ήδη λαβωμένη κτηνοτροφία της χώρας, σε μια τρομερά δύσκολη συγκυρία με τις ζωοτροφές, καύσιμα και πρώτες ύλες να αυξάνονται δραματικά, η κυβέρνηση αντί να ταχθεί στο πλευρό των Ελλήνων κτηνοτρόφων, έρχεται με μια κατάπτυστη ΚΥΑ να αποτελειώσει ότι έχει απομείνει από τις καταστροφικές μνημονικές πολιτικές.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 15ης Μαΐου 2019, στην υπόθεση 0- 341/17 Ρ σχετικά με τον ορισμό των βοσκοτόπων το Ελληνικό κράτος κέρδισε πάνω από 10 εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπια, αν αυτά πήγαιναν στους πραγματικούς δικαιούχους- κτηνοτρόφους, οι κτηνοτρόφοι της χώρας θα έπρεπε όλοι να λαμβάνουν τριπλάσιες επιδοτήσεις από αυτές που λαμβάνουν σήμερα και όμως αντί να αυξηθούν, οι βοσκότοποι καταλήγουν σε ημέτερους που τα ενεργοποιούν χωρίς να έχουν στην κατοχή τους ούτε ένα ζώο και μειώνονται δραματικά στους πραγματικούς κτηνοτρόφους. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με κυβέρνηση πάλι της ΝΔ (Σαμαρά) οι κτηνοτρόφοι έχασαν τις εξισωτικές αποζημιώσεις 13-14-15 λόγω ορισμού των βοσκοτόπων από την Ε.Ε, βάση της παραπάνω απόφασης και αφού η ευρωπαϊκή ένωση έχει επιστρέψει όλα αυτά τα χρήματα στην χώρα μας πιστεύουμε πως αυτά τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν σε αυτούς από τους οποίους αφαιρέθηκαν.

 

Ζητάμε :

α) την κατάργηση της ΚΥΑ Λιβανού- Σκρέκα που προκάλεσε την "σφαγή" των Ελλήνων κτηνοτρόφων.

β) την κανονική πληρωμή με τα δεδομένα όλων των προηγούμενων ετών το συντομότερο.

γ) Άμεση στήριξη της κτηνοτροφίας λόγω αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, ενέργειας, εφοδίων αλλά και της κλιματικής αλλαγής και των παρατεταμένων ανομβριών και της ξηρασίας που μειώνουν την περίοδο βόσκησης και αυξάνουν το κόστος παραγωγής.

δ) Αποπληρωμή των "χαμένων" εξισωτικών αποζημιώσεων 2013-2014-2015 μιας και δικαιωθήκαμε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο και τα χρήματα επιστράφηκαν στην χώρα μας, είναι ώρα να επιστραφούν σε αυτούς από τους οποίους αφαιρέθηκαν.

           

            Με τιμή,

            [Υπογραφή]

Ευάγγελος (Βάκης) Τσιομπανίδης,

Πρόεδρος ΑΚΚΕΛ

 

--

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">