Recents in Beach

«Η κυρία Μέρκελ έχει κάτι να μας πει για το μείζον ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα;»

 To ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, με ανακοίνωση της αναφέρεται στην επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ ,απόψε στην Αθήνα. Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου…

Θέτει το εύλογο ερώτημα:

«Άραγε η Άνγκελα Μέρκελ, που κλείνει τη θητεία της ως Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας επισκεπτόμενη την Αθήνα, ανήμερα, μάλιστα, της εθνικής μας επετείου, κομίζει κάποιο μήνυμα σχετικά με το μείζον ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα; Ή θα εξακολουθήσει την αδιάλλακτη και προσβλητική για την Αντίσταση και τη θυσία του Ελληνικού Λαού στάση της Γερμανικής Κυβέρνησης; Προωθώντας, μάλιστα, αντί της
απόδοσης Δικαιοσύνης πρωτοβουλίες ψευδεπίγραφης «συμφιλίωσης» (Ελληνογερμανική Συνέλευση, «Ελληνογερμανικό» Ταμείο για το Μέλλον, Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, προπαγανδιστικά προγράμματα για την Ιστορία της Κατοχής στα ελληνικά σχολεία και άλλες ενέργειες), που επιχειρούν την άμβλυνση της ιστορικής μνήμης, την αναθεώρηση της Ιστορίας και την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών;»

Όλη η ανακοίνωση:

https://esdoge.gr/

Αθήνα 28 Οκτωβρίου 2021

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940 η Ελλάδα δέχτηκε την απρόκλητη επίθεση της φασιστικής Ιταλίας. Ο Ελληνικός Λαός απάντησε στο ιταμό τελεσίγραφο του Μουσολίνι με έναν ομόθυμο και πρωτόγνωρο ξεσηκωμό κι έσπευσε στα σύνορα να υπερασπιστεί την πατρίδα, την ελευθερία του και την αξιοπρέπειά του. Ο ενθουσιασμός των Ελλήνων, που εκδηλώθηκε με την κήρυξη του πολέμου και τη γενική επιστράτευση, τα χαμογελαστά πρόσωπα των φαντάρων μας, που έσπευδαν με χαρά και υπερηφάνεια στο μέτωπο και η χαλύβδινη θέληση του λαού μας να υπερασπιστεί την πατρίδα μας και να αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις στον φασιστικό Άξονα ήταν τα χαρακτηριστικά στοιχεία της 28ης Οκτωβρίου 1940. Ο Κωστής Παλαμάς, με τους εξαίσιους στίχους του, συνέδεσε ευθέως το νέο ξεσηκωμό με την Επανάσταση του 1821: «Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα, μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα». Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τους απλούς πολίτες, διανοούμενοι, λογοτέχνες, καλλιτέχνες πολεμούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Κανείς δεν λείπει από το προσκλητήριο της πατρίδας.

Οι θρυλικές γυναίκες της Πίνδου, η ομόθυμη λαϊκή συμμετοχή και ο ηρωισμός του στρατού μας κάλυψαν τις πλημμέλειες της πολεμικής προετοιμασίας και συντέλεσαν καθοριστικά στην πρώτη νίκη εναντίον του Άξονα, πριν ακόμη συγκροτηθεί η Αντιφασιστική Συμμαχία. Η Ελλάδα, με το ηρωικό της παράδειγμα, έδωσε θάρρος σε όλους τους λαούς της Ευρώπης στην πιο σκοτεινή εποχή της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ιστορίας. Με μία πρωτόγνωρη ομοψυχία ο ελληνικός λαός δεν δίστασε ούτε στιγμή να βροντοφωνάξει δύο φορές το μεγάλο του ΟΧΙ σε δύο σιδερόφρακτες αυτοκρατορίες, τη φασιστική Ιταλία και τη ναζιστική Γερμανία. Δεν ταλαντεύτηκε και δε συμβιβάστηκε ούτε στιγμή με την ιδέα της υποταγής και της δουλείας. 

Όταν στις 27 Απριλίου 1941 μπαίνουν τα γερμανικά άρματα στην Αθήνα οι Έλληνες μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και δείχνουν, από την πρώτη στιγμή, την βούλησή τους να αντισταθούν στους κατακτητές. Ακολουθεί ο πάνδημος συναγερμός και η παλλαϊκή ηρωική Αντίσταση της Μάχης της Κρήτης, που βάζει τον θεμέλιο λίθο για την οικοδόμηση του ευρωπαϊκού κινήματος λαϊκής Αντίστασης. Τη νύχτα που πέφτει η Κρήτη, ο Λάκης Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος, σε μια πράξη ανείπωτης γενναιότητας, κατεβάζουν τη γερμανική πολεμική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό από την Ακρόπολη και βάζουν φωτιά στις καρδιές των νέων σε όλη την Ευρώπη, που γρήγορα πυκνώνουν τις γραμμές της Ευρωπαϊκής Λαϊκής Αντίστασης. 

Η μακρά νύχτα της τριπλής βάρβαρης Κατοχής, που είχε ξεκινήσει στις 9 Απριλίου 1941 με την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα, κράτησε τριάμισι ολόκληρα αιματοβαμμένα χρόνια. Όμως ο Ελληνικός Λαός με την Αντίσταση και τη θυσία του γράφει μια νέα εποποιία, συμβάλλοντας σημαντικά στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Αναμφίβολα, το έπος του ’40, η Μάχη της Κρήτης και η Εθνική Αντίσταση είναι ό,τι πιο σπουδαίο έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα μετά την Επανάσταση του 1821. 

Ο Ελληνικός Λαός κέρδισε με το σπαθί του και με το αίμα του την ελευθερία του αλλά η πλήρης δικαίωση των αγώνων και των θυσιών του δεν έχει ακόμη έλθει. Ογδόντα χρόνια μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, εβδομήντα έξι χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τριάντα ένα χρόνια μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ, αρνείται να εκφράσει την έμπρακτη μεταμέλειά της για τα ανείπωτα δεινά που προκάλεσε το ναζιστικό γερμανικό κράτος στον Ελληνικό Λαό και συνεχίζει να καταπατά την υπογραφή της στη Συνθήκη του Λονδίνου του 1953. 

Άραγε η Άνγκελα Μέρκελ, που κλείνει τη θητεία της ως Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας επισκεπτόμενη την Αθήνα, ανήμερα, μάλιστα, της εθνικής μας επετείου, κομίζει κάποιο μήνυμα σχετικά με το μείζον ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα; Ή θα εξακολουθήσει την αδιάλλακτη και προσβλητική για την Αντίσταση και τη θυσία του Ελληνικού Λαού στάση της Γερμανικής Κυβέρνησης; Προωθώντας, μάλιστα, αντί της απόδοσης Δικαιοσύνης πρωτοβουλίες ψευδεπίγραφης «συμφιλίωσης» (Ελληνογερμανική Συνέλευση, «Ελληνογερμανικό» Ταμείο για το Μέλλον, Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, προπαγανδιστικά προγράμματα για την Ιστορία της Κατοχής στα ελληνικά σχολεία και άλλες ενέργειες), που επιχειρούν την άμβλυνση της ιστορικής μνήμης, την αναθεώρηση της Ιστορίας και την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών;

Επαναλαμβάνουμε, για μία ακόμη φορά, ότι είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία του Ελληνικού με τον Γερμανικό Λαό και όλους τους Λαούς. Η ειλικρινής, όμως, φιλία και συνεργασία των Λαών μπορεί να στηριχθεί μόνο στα στέρεα θεμέλια του αμοιβαίου σεβασμού, της Ιστορικής Αλήθειας και της Δικαιοσύνης! Ο αγώνας μας για Μνήμη, Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση, που συσπειρώνει και πολλούς δημοκράτες και συλλογικότητες από τη Γερμανία, είναι αγώνας για την προάσπιση και τη θωράκιση της Δημοκρατίας, το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι αποτελεί γέφυρα κοινής αντιφασιστικής πάλης του Ελληνικού και του Γερμανικού Λαού.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλουν κατά τις συναντήσεις τους με την Καγκελάριο Μέρκελ να επιμείνουν στην εθνική γραμμή διεκδίκησης, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019 και τις ρηματικές διακοινώσεις του Ιουνίου 2019 και του Ιανουαρίου 2020, θέτοντας στην Καγκελάριο της Γερμανίας ευθέως το ζήτημα των γερμανικών οφειλών. 

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">