Recents in Beach

Στ. Αραχωβίτης «Η αδιαφορία της κυβέρνησης αφήνει χωρίς εργατικά χέρια την παραγωγή»


 Έχουμε μπει για τα καλά στην περίοδο ελαιοσυλλογής αλλά και της συλλογής εσπεριδοειδών και μολονότι οι ανάγκες σε εργατικά χέρια, κυρίως στις νότιες περιοχές της χώρας μας, τα νησιά και τα παράλια, είναι ιδιαίτερα αυξημένες, εργάτες γης δεν υπάρχουν για να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση. 


Προσπαθούμε να κατανοήσουμε την τακτική που ακολουθεί το Υπουργείο Αγροτ. Ανάπτυξης & Τροφίμων στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά και πάλι παραμένει ακατανόητος ο προσδιορισμός καταληκτικής ημερομηνίας μετάκλησης εργατών γης (30/9) χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για την μετέπειτα περίοδο, γεγονός που είχε επισημανθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχετικού Νόμου. 


Για το λόγο αυτό, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Στ. Αραχωβίτη και τη συνυπογραφή 44 ακόμη βουλευτών του κόμματος καταθέσαμε σχετική Ερώτηση, ζητώντας άμεσες απαντήσεις για το αν και πότε θα υπάρξει επιτάχυνση στη διαδικασία μετάκλησης των εργατών γης, στην πιο κρίσιμη μάλιστα περίοδο για τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων. Η επιστροφή στην πρότερη διαδικασία είναι χρονοβόρα και πλέον επιφέρει τεράστια αναστάτωση και αβεβαιότητα στον αγροτικό και παραγωγικό κόσμο.


Είναι βέβαιο ότι αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, η έλλειψη εργατών γης θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και στην τελική μείωση της παραγωγής, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος καρπόπτωσης ενός μέρους της. Πέραν αυτού, υπάρχει και ο κίνδυνος η όψιμη συλλογή να επιφέρει υποβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης: 

       

Αθήνα,  04 Νοεμβρίου 2021



ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τους κ.κ. Υπουργούς

  1. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, 

  2. Μετανάστευσης και Ασύλου, 

  3. Εσωτερικών, 

  4. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, 

  5. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Εργάτες Γης: η αδιαφορία της κυβέρνησης αφήνει χωρίς εργατικά χέρια την παραγωγή»

 

Έχουμε ήδη μπει στην  περίοδο που αυξάνεται η ζήτηση σε εργατικά χέρια για τη συγκομιδή διαφόρων καλλιεργειών με κύρια ζήτηση στα εσπεριδοειδή, τις ελιές και άλλα αγροτικά προϊόντα. Οι παραγωγοί τα τελευταία χρόνια εξυπηρετούνταν για την εξεύρεση του εργατικού δυναμικού μέσω της μετάκλησης εργατών πολιτών τρίτων χωρών. Η οργάνωση αυτής της διαδικασίας μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για είσοδο, γίνονταν μέσω της οικείας Περιφέρειας.

Με την νεότερη νομοθεσία (Άρθρο 16 του N. 4783/2021), η αίτηση για τη διαδικασία εισόδου μετακλητών πολιτών τρίτων χωρών για εργασία στον αγροτικό τομέα για σύντομη χρονική περίοδο πραγματοποιείτο πλέον ηλεκτρονικά από τον ενδιαφερόμενο εργοδότη (γεωργό, κτηνοτρόφο, αλιέα) στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, χωρίς να απαιτείται η υποχρέωση θεώρησης εισόδου.

Η καταληκτική ημερομηνία γα την ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν. 4783/2021, ορίζεται η 30η Σεπτεμβρίου 2021. Πέραν αυτής της ημερομηνίας δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

Έτσι, μετά την ημερομηνία αυτή, επανέρχεται η χρονοβόρα διαδικασία υποχρέωσης θεώρησης εισόδου μέσω αιτήσεων στα κατά τόπους τμήματα Αλλοδαπών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Αποτέλεσμα είναι οι αγρότες να κινδυνεύουν να μην καταφέρουν να καλέσουν και να έχουν διαθέσιμους έγκαιρα, για τη  συγκομιδή που  ξεκινά, μετακλητούς εργάτες γης βάσει της νόμιμης θεσπισμένης διαδικασίας.

Την περίοδο αυτή οι ανάγκες εργατικών χεριών, κυρίως στις Νότιες περιοχές, στα νησιά και τα παράλια, είναι ιδιαίτερα αυξημένες λόγω της έναρξης της ελαιοσυλλογής αλλά και της συλλογής εσπεριδοειδών. Η έλλειψη εργατών γης θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και στην τελική μείωση της παραγωγής καθώς υπάρχει ο κίνδυνος καρπόπτωσης ενός μέρους της. Άλλωστε η όψιμη συλλογή επιφέρει υποβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου.

Είναι ακατανόητος ο προσδιορισμός καταληκτικής ημερομηνίας μετάκλησης εργατών γης χωρίς να υπάρχει ουδεμία πρόβλεψη για την μετέπειτα περίοδο, γεγονός που είχε επισημανθεί και κατά την συζήτηση και ψήφιση του Νόμου. Η επιστροφή στην πρότερη διαδικασία είναι χρονοβόρα και πλέον επιφέρει τεράστια αναστάτωση και αβεβαιότητα στον αγροτικό και παραγωγικό κόσμο.

Επειδή τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και ήδη έχει ξεκινήσει η συγκομιδή ελιών και εσπεριδοειδών,

Επειδή η μη έγκαιρη συγκομιδή αφενός θα έχει σαν αποτέλεσμα τόσο την υποβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων όσο και τη μείωση της συγκομισθείσας παραγωγής και συνεπακόλουθα θα μειώσει το προσδοκώμενο εισόδημα των ελλήνων παραγωγών,

Επειδή η διόγκωση των φαινομένων εξεύρεσης εργατικών χεριών μέσω «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας λόγω των καθυστερήσεων της διαδικασίας μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης υποσκάπτει τόσο τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων όσο και την καταχώρηση της αμοιβής των εργατών στα έξοδα των αγροτών,

Επειδή οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε δομές και διαμερίσματα ανά την επικράτεια αποκτούν δικαίωμα εργασίας μετά από 6μηνο από την κτήση του Δελτίου Αιτούντος, υφίσταται η δυνατότητα επικουρικής αξιοποίησής τους, ώστε να καλυφθεί και το επιπλέον κενό που φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί σε εργάτες γης,


Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:


  1. Σε ποιες ενέργειες ή και νομοθετικές πρωτοβουλίες θα προχωρήσετε προκειμένου να διευκολυνθεί άμεσα μια ταχεία διαδικασία μετάκλησης την πιο κρίσιμη περίοδο για την συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων σε μια σειρά καλλιεργειών;

  2. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ή πρόκειται να προβείτε για την αξιοποίηση της δυνατότητας επικουρικής αξιοποίησης των αιτούντων άσυλο που πληρούν τα κριτήρια εργασίας και που διαμένουν σε δομές και διαμερίσματα ανά την επικράτεια, ώστε να καλυφθεί το επιπλέον κενό που έχει δημιουργηθεί σε εργάτες γης;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Αραχωβίτης Σταύρος


Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)

Βαγενά-Κηλαηδόνη ΄Αννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Ζαχαριάδης Κων/νος

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν 

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κων/νος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κων/νος

Μωραϊτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξανθός Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">