Recents in Beach

Συζήτηση για την πρώτη ακριτική περιοχή στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στην πιλοτική εφαρμογή του Προσωπικού Βοηθού


 Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, συναντήθηκε σήμερα με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Χρήστο Μέτιο, και  συζήτησαν την Πιλοτική λειτουργίας του προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού σε ακριτική περιοχή της Περιφέρειας . Η πιθανότητα αυτή εξετάζεται βάσει δύο παραμέτρων:

  • Την αποτελεσματική λειτουργία του Προγράμματος συνυπολογίζοντας τις συνθήκες καθημερινότητας μιας ακριτικής περιοχής 

  • Το ύψος των ποσοστών αναπήριας ανά Περιφέρεια σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού  

Ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού, ο οποίος εντάσσεται στον νομοσχέδιο για την «Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας»  το οποίο ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο, απαντά ενεργά σε ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών του αναπηρικού κινήματος. 

Η Πολιτεία αναγνωρίζει και στηρίζει έμπρακτα την ικανότητα των ατόμων με αναπηρία, για ανεξάρτητη διαβίωση και ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Η υπηρεσία αυτή υποστηρίζει επιπλέον τις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία και  τις βοηθά να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις.

Με το Πιλοτικό Πρόγραμμα το οποίο τίθεται σε εφαρμογή, θα έχουν πρόσβαση 2000 άτομα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Για την υλοποίησή του Προγράμματος έχουν διασφαλιστεί πόροι, ύψους 42 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και 320 εκατ. Ευρώ από την επόμενη προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ για τη μετέπειτα καθολική πανελλαδική εφαρμογή του.

Μετά την συνάντηση η Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε: «Επιθυμία μας είναι το Πιλοτικό Πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού να περιλαμβάνει και την ακριτική Ελλάδα - για αυτό ακριβώς εξετάζουμε την εκκίνησή του και σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στόχος μας όλοι οι συμπολίτες μας με οποιαδήποτε κινητική ή νοητική αναπηρία, να μπορούν να διαμορφώσουν οι ίδιοι την καθημερινότητά τους σε όποια περιοχή και αν βρίσκονται. Με τον Προσωπικό Βοηθό, διασφαλίζουμε τις ατομικές ελευθερίες, δημιουργώντας μια προσβάσιμη κοινωνία.  Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας, ότι η κοινωνική μας πολιτική θα είναι συμπεριληπτική, δίκαιη και αποτελεσματική».

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος από την πλευρά του δήλωσε: «H εφαρμογή του Πιλοτικού Προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα αποτελέσει μια πραγματικά σημαντική συμβολή στην καθημερινή προσπάθεια των ανθρώπων με αναπηρία σε ακριτικές περιοχές για μια ζωή με αυτονομία, ποιότητα και ίσες ευκαιρίες. Στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και για το σκοπό αυτό έχουμε στενή συνεργασία με την Υφυπουργό κα Μιχαηλίδου, την οποία και ευχαριστώ για το ενδιαφέρον της για την Περιφέρειά μας».


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">