Recents in Beach

"Όταν λέμε ΜΕΘ δεν εννοούμε ένα κρεβάτι κι έναν αναπνευστήρα" - Όλη η αλήθεια σε ένα βίντεο

 


Η διευθύντρια ΜΕΘ του "Σωτηρία", Αντωνία Κουτσούκου, περιγράφει στην κάμερα του NEWS 24/7 τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν λόγω των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό. Πώς καταρρέει το αφήγημα περί "διπλασιασμού των ΜΕΘ".

Καλπάζουν οι νέες διασωληνώσεις λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία φτάνοντας ήδη με βάση τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ στις 641. O δραματικός αυτό αριθμός θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των θανάτων που σήμερα βρίσκονται στα επίπεδα των 80-90 την ημέρα, κι αυτό καθώς είναι αδύνατο το ΕΣΥ να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην πίεση από τις νέες εισαγωγές.

Το αφήγημα της Κυβέρνησης ότι διπλασίασε τις ΜΕΘ μπορεί να μη διαψεύδεται τυπικά με βάση τα αριθμητικά στοιχεία, όμως η ποιότητα των υπηρεσιών, λόγω δραματικών ελλείψεων σε ειδικευμένο προσωπικό και η συσσωρευμένη κούραση, το θέτουν υπό αμφισβήτηση.

Όπως επισημαίνουν οι υγειονομικοί, υπάρχει δυσκολία για άμεση εισαγωγή ενός ασθενούς με covid σε ΜΕΘ και κάθε μέρα που ένας ασθενής μένει εκτός κλίνης εντατικής αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου του.

Το ρεπορτάζ του NEWS 24/7 και το βίντεο από το νοσοκομείο Σωτηρία, που προκάλεσε αίσθηση, περιελάμβανε και τη μαρτυρία της διευθύντριας ΜΕΘ του "Σωτηρία", Αντωνίας Κουτσούκου.

Όπως σημειώνει η κα Κουτσούκου: "Υπάρχει οργή στο προσωπικό, γιατί δεν καταφέραμε όλο αυτό το διάστημα να είμαστε τόσο οργανωμένοι ως σύστημα υγείας ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το κάθε επόμενο κύμα. Και υπάρχει και απογοήτευση γιατί μόνο προσφέρουμε ως υγειονομικοί. Στην αρχή μας χειροκροτούσαν,  τώρα ούτε καν μας χειροκροτούν και δεν κερδίσαμε τίποτα".

Σχετικά με το πρόβλημα για την επάρκεια κλινών εντατικής, επισημαίνει ότι: "Η μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν μπορεί να προσθέσει κρεβάτια. Και όταν λέμε κρεβάτια ΜΕΘ δεν εννοούμε ένα κρεβάτι κι έναν αναπνευστήρα. Εννοούμε μία ομάδα που να μπορεί να δουλέψει πάνω στον βαρέως πάσχοντα, αν θέλουμε να τον κάνουμε καλά. Αν θέλουμε απλά να λέμε ότι οι άρρωστοι βρίσκονται μέσα σε ένα χώρο εντατικής θεραπείας για να μην είναι απ' έξω, αυτό είναι διαφορετική ιστορία".

Πρόβλημα στελέχωσης ΜΕΘ

Το θέμα των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις υπάρχουσες ΜΕΘ έχει ανησυχήσει την επιστημονική κοινότητα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Εισαγγελία Αθηνών ζήτησε να διερευνηθεί αν ισχύουν οι δηλώσεις του Καθηγητή Πνευμονολογίας Θεόδωρου Βασιλακοπούλου, μέλους της νέας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, με βάση τις οποίες, η ελλιπής στελέχωση των μονάδων εντατικής θεραπείας κατά το προηγούμενο κύμα της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα, την αύξηση των θανάτων.

Η κα Κουτσούκου επισημαίνει ότι είναι αλήθεια πως αυξήθηκαν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, όμως στελεχώθηκαν με προσωπικό χωρίς την απαιτούμενη εμπειρία.

"Με μετακινήσεις δηλαδή από υγειονομικούς τους οποίους παίρνουμε από δω και τους πηγαίναμε από κει. Το δε μεγάλο πρόβλημα είναι και το νοσηλευτικό καθώς, οι νοσηλευτές στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πρέπει να είναι εξειδικευμένοι. Δηλαδή δεν μπορεί να έρχεται ένας νοσηλευτής με σύμβαση μερικών μηνών και «μόλις πάρει μυρωδιά», να φεύγει και μετά να έρχεται κάποιος επόμενος. Κι εμείς να καλούμαστε να εκπαιδεύσουμε αυτό το νοσηλευτή και να περιμένουμε να αποδώσει τα μέγιστα. Το να πάρουν ένα γιατρό από δω να τον πάνε τώρα στη Βόρεια Ελλάδα και να νομίζουμε ότι έτσι ενισχύουμε τις μονάδες εκεί είναι αδιανόητο", λέει χαρακτηριστικά.

Η Κυβέρνηση έχει αυξήσει τις Δημόσιες κλίνες ΜΕΘ στις περίπου 1060 από 557 το καλοκαίρι του 2019. Επίσης προχώρησε σε προσλήψεις εντατικολόγων, που όμως δεν επαρκούν. Την ίδια στιγμή μεγάλο πρόβλημα υπάρχει σε νοσηλευτές που ακόμη και αν υπάρχουν, δεν θεωρούν ότι υπάρχει κίνητρο για να απασχοληθούν στο ΕΣΥ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ NEWS 24/7 ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΘ ΤΟΥ "ΣΩΤΗΡΙΑ":

news247.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">