Recents in Beach

Παύλος Α. Μιχαηλίδης: Αναγκαία η σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής από τον Δήμο, για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.


 Η Αλεξανδρούπολη η οποία είχε την τιμητική της στο πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που υπογράφηκε προ ημερών μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, θα αποτελέσει τον βασικό φορέα υποδοχής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ώστε να σταθμεύουν συστηματικά, προκειμένου να αναπτύσσουν επιχειρησιακές δραστηριότητες στην Ανατολική Ευρώπη.

Για πολλούς το νέο αυτό γεωπολιτικό περιβάλλον, επιβεβαιώνει ως ένα σημείο και την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Στην Αλεξανδρούπολη δεν αρκεί όμως ο όγκος που προέρχεται από τον στρατιωτικό τομέα για μια σταθερή και μακροβιότερη βιωσιμότητα, καθώς αυτή η δραστηριότητα είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση και επί της ουσίας business as usual.

Το βασικό ζήτημα ειδικά για το λιμάνι, είναι το κατά πόσον υπάρχει μια σοβαρή -από πλευράς όγκων- εμπορική και βιομηχανική δραστηριότητα.

Για παράδειγμα η γειτνίαση με την Βουλγαρία και την Ρουμανία μπορεί υπό προϋποθέσεις, να προσφέρει σε αυτή την προοπτική, ως δίκτυο εμπορευματικών ροών. Ερώτημα φυσικά είναι αν είναι διατεθειμένα τα γειτονικά κράτη να “μειώσουν” -ενσυνείδητα- τα δικά τους λιμάνια.

Εάν μπορεί να υπάρξει κοινό όραμα, τότε οι διακρατικές συμφωνίες για διασυνοριακές διαδικασίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν.

Σε ότι αφορά το θέμα του ενεργειακού κόμβου, είναι επίσης μια κουβέντα που χρειάζεται γνώση- ενημέρωση και φυσικά χωράει πολλή συζήτηση.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το σιδηροδρομικό δίκτυο και το Διεθνές αεροδρόμιο, αποτελούν σταθερά κρίσιμα ερωτήματα στα οποία η γεωπολιτική οικονομία της περιοχής δεν μπορεί να απαντήσει προς το παρόν. Οι προσδοκίες μπορούν να ανατρέψουν την απαισιοδοξία αλλά δεν μπορούν να επιβάλουν την επιτυχία. Τα ευρύτερα γεωπολιτικά συμφέροντα αποτελούν ρευστή μεταποίηση -προς το παρόν- της δυναμικής και των επενδύσεων προς όφελος της περιοχής.

Το σπουδαιότερο όμως ερώτημα είναι το πως, αλλά και το κατά πόσο όλα αυτά, είτε ως προσδοκίες, είτε εφόσον υλοποιηθούν, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την Αλεξανδρούπολη του αύριο. Συγκεκριμένα για το εάν όλα αυτά θα κεφαλαιοποιηθούν και θα διαχυθούν στην τοπική οικονομία, τον βαθμό που θα επηρεάσουν την πληθυσμιακή αύξηση της πόλης, την χωροταξία της και την βιώσιμη ανάπτυξη. 

Απαντήσεις που θα πρέπει να είναι σε γνώση όλων μας, είτε ως θεσμικοί (εκκρεμούν τοποθετήσεις μας εντός του δημοτικού συμβουλίου), είτε ως επαγγελματίες, είτε ως νέοι άνθρωποι, είτε ως απλοί πολίτες. 

Απαντήσεις που θα πρέπει να γνωρίζει για π.χ ένα νέο ζευγάρι που κατοικεί στον βόρειο Έβρο και προβληματίζεται για το εάν θα πρέπει να μετακομίσει στην πρωτεύουσα του νομού, με δεδομένο το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα. 

Απαντήσεις που θα πρέπει να συνδυαστούν άμεσα και με το σχεδιαζόμενο νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. 

Θυμίζουμε πως από την πρώτη Οκτωβρίου έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση  η ανάλυση, τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της Β1 Φάσης του Γ.Π.Σ. της Αλεξανδρούπολης, με σκοπό την χωρική οργάνωση, τις χρήσεις γης, καθώς και την γενικότερη μελλοντική πολεοδομική ρύθμιση του δήμου μας.

Οι πιθανές γεωπολιτικές εξελίξεις και το νέο Γ.Π.Σ. θα πρέπει από κοινού να εξυπηρετούν εκείνους τους στρατηγικούς στόχους που θα καθορίσουν την μορφή, την οικονομία και την ζωή της περιοχής μας για τα επόμενα τριάντα-πενήντα χρόνια.

Δυστυχώς απέναντι σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις, ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης αποφεύγει κάθε συζήτηση, ενημέρωση και κυρίως πρωτοβουλία, όπως εξάλλου συνηθίζει να κάνει είτε από άγνοια, είτε από τακτική, για τα περισσότερα σοβαρά θέματα που αφορούν τον δήμο μας.

Ως δημοτικό συμβούλιο από την πλευρά μας, έχουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να εξετάσουμε διεξοδικά, να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε και φυσικά να πάρουμε θέση για όλα αυτά τα ζητήματα, όπου χρειάζεται να πάρουμε αποφάσεις και φυσικά να πληροφορήσουμε πρωτίστως τους πολίτες.   

Για να μπορέσει να συμβεί αυτό, είναι απολύτως αναγκαίο να συσταθεί άμεσα και να στελεχωθεί με πρωτοβουλία του Δήμου, μια Συμβουλευτική Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων, κορυφαίοι και εξειδικευμένοι επιστήμονες.

Μια επιτροπή που θα απαρτίζεται από διάφορες ειδικότητες, τα μέλη της οποίας θα είναι πρόσωπα εγνωσμένου κύρους από το χώρο της επιστήμης αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου.

Με αυτή την πρωτοβουλία της επιπλέον εξειδικευμένης γνώσης, θα μπορέσουμε να σταθμίσουμε καλύτερα τις μελλοντικές εξελίξεις και θα συμβάλουμε με τον καλύτερο τρόπο στο δημόσιο διάλογο.

Θα αμφισβητήσουμε επίσης την εικόνα που θέλει την Αυτοδιοίκηση στην θέση του αμήχανου θεατή των εξελίξεων. 

Το σημαντικότερο δε όλων είναι να μπορέσουμε να πάρουμε εκείνες τις σωστές και τεκμηριωμένες αποφάσεις, με σκοπό να εδραιώσουμε τον πραγματικό μας ρόλο, που δεν είναι άλλος από το να διαμορφώνουμε εμείς οι ίδιοι τις εξελίξεις προς αποκλειστικό όφελος της ίδιας μας της περιοχής.


Για την δημοτική παράταξη  

«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ - Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ»

Ο επικεφαλής της

ΠΑΥΛΟΣ Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">