Recents in Beach

Κ. Ζαχαριάδης: Ο προϋπολογισμός του 2022 δεν προβλέπει ούτε ένα νέο μέτρο προστασίας νοικοκυριών κι επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις


 Συνέντευξη του  τομεάρχη Εσωτερικών και βουλευτή Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στην ιστοσελίδα https://ellada24.gr  στη δημοσιογράφο Λία Λάππα

 

 

Ένα πρώτο σχόλιο για τον Προϋπολογισμό 2022 που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή

 

Την ώρα που η πανδημία βρίσκεται απολύτως εκτός ελέγχου και η ακρίβεια σαρώνει εργαζόμενους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η κυβέρνηση:

  • Κόβει 820 εκατ. από τον τακτικό Προϋπολογισμό για την Υγεία. Μάλιστα, αφαιρεί 280 εκατ. από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ κατά 600 εκατ. περικόπτει υγειονομικές και έκτακτες δαπάνες για την πανδημία.
  • Μειώνει κατά 1,7 δισ. τις κοινωνικές δαπάνες για πρόνοια, στήριξη των ανέργων και παροχές υγείας, ενώ κρατά καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό, και επιβάλλει απλήρωτη εργασία.
  • Δεν προβλέπει ούτε ένα νέο μέτρο προστασίας νοικοκυριών κι επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις.
  • Μετατρέπει την ακρίβεια σε ευκαιρία για αύξηση των φορολογικών εσόδων: προβλέπει 3,5 δισ. αύξηση φόρων, εκ των οποίον τα 2,3 δισ. από έμμεσους.
  • Αφαιρεί από την πραγματική οικονομία 12,3 δισ. κόβοντας όλα τα μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

 

Την ώρα της  ενεργειακής κρίσης κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τη ΔΕΗ. Τι λέτε; 

 

Όταν του λες για τα ακριβά τιμολόγια του κ. Μητσοτάκη σου απαντά για τη μετοχή της ΔΕΗ. Έτσι αντιλαμβάνεται τη βιωσιμότητα του νοικοκυριού και της επιχειρηματικότητας ο πρωθυπουργός. Αν σας έρθει ακριβό το ρεύμα, πληρώστε το με κέρδη από μετοχές, αν δεν έχετε πρόβλημά σας…

 

Η ΔΕΗ από εκεί που είχε ρόλο και κοινωνικό και επιχειρηματικό, να κρατάει χαμηλά τις τιμές στον ανταγωνισμό και να προστατεύει τον καταναλωτή, τι κάνει τώρα εδώ και δύο χρόνια, δηλαδή όσο κυβερνάει η ΝΔ; Κάνει το ακριβώς αντίθετο. Πρωταγωνιστεί σε ένα ανεξέλεγκτο ράλι αυξήσεων που δήθεν μετά έρχεται η ΝΔ να ανακόψει με ψίχουλα σε σχέση με το πραγματικό πρόβλημα, με ψέματα και με μνημειώδη προχειρότητα.  Αλλά εδώ οφείλω να ομολογήσω ότι ενώ είναι εξαιρετικά πρόχειροι όταν πρόκειται να προστατεύσουν τους καταναλωτές και όταν πρόκειται να προστατεύσουν την κοινωνική πλειοψηφία, είναι πράγματι εξαιρετικά εργατικοί -οφείλω να τους το καταλογίσω αυτό- εξαιρετικά μεθοδικοί και πραγματικά αστραπιαίοι όταν είναι να κλείσουν deal-ακια. Ήταν βασικό αίτημα των δανειστών μας η πώληση, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Τουλάχιστον οι κυβερνήσεις των σκληρών μνημονίων που ήθελαν ή εν πάση περιπτώσει αποδεχόντουσαν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, προέβλεπαν και κάποιο κέρδος για το δημόσιο. Ήθελε ο Σαμαράς να πουλήσει το 17%, να φτιάξει τη μικρή ΔΕΗ, να μείνει και μια μεγάλη υποτίθεται. Και φυσικά αυτό το deal, να μιλάμε τώρα καθαρά, δεν το ρύθμισε καμία αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή ένα fund καθόλου άγνωστό στον κύριο Μητσοτάκη, καθόλου άγνωστο όχι το fund, αλλά αυτός ή αυτοί που το διαχειρίζονται, αυτήν τη στιγμή ελέγχει και τον χώρο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και τον χώρο της ασφάλισης.

 

Πώς σχολιάζετε τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για συνταξιούχους, ΑμεΑ και υγειονομικούς;

 

Από τα χειροκροτήματα στο ξύλο, τις διαδηλώσεις και τώρα στα ψίχουλα, η απόσταση είναι μεγάλη.

Η κοροϊδία Μητσοτάκη με τις «παροχές» σπάει όλα τα κοντέρ. Αφού πρώτα έκοψε το κοινωνικό μέρισμα από τον Προϋπολογισμό για να δώσει 900 εκατ. ευρώ προίκα για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και αφού κατήργησε τη μόνιμη 13η σύνταξη (ολόκληρη για χαμηλοσυνταξιούχους και μισή για τις υψηλότερες συντάξεις) που ο ίδιος την χαρακτήριζε ψίχουλα, δίνει τώρα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αφού στον προϋπολογισμό του 2022 έκοψε 50 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες για πολιτικές για ΑΜΕΑ, τάζει 250 ευρώ στους δικαιούχους ΑΜΕΑ. Και αφού άφησε τους υγειονομικούς στο έλεός τους να παλεύουν μόνοι τους στην πανδημία, χωρίς προσλήψεις και χωρίς καν να τους έχει πληρώσει τις εφημερίες και κόβει 820 εκατ. ευρώ για δαπάνες Υγείας, τώρα πάει να τους εξευμενίσει με μισό μισθό, από τον ολόκληρο που είχε υποσχεθεί πέρυσι.

 

Κε Ζαχαριάδη, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού που εξήγγελλε άκρως περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους με στόχευση στους άνω των 65, βγήκε δημόσια ο αρχηγός σας, όπως το είχε προαναγγείλει, και είπε «φύγετε αν δεν μπορείτε». Τι ακριβώς εννοείτε; Προετοιμάζετε σκηνικό εκλογών και τις ζητάτε εμμέσως;  

 

Η κατάσταση στη χώρα δυστυχώς είναι δραματική. Ο Οκτώβρης του 2021 με  εμβολιασμένο πάνω από το 60% του γενικού πληθυσμού ήταν πιο θανατηφόρος από τον Οκτώβρη του 2020. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Νοέμβρη του 2021 συγκριτικά με τον Νοέμβρη του 2020. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα της Δυτικής Ευρώπης. Που πάμε; Πως θα βγει ο χειμώνας; Κυβερνά κανείς αυτή τη χώρα ή πορευόμαστε χωρίς πηδάλιο μέσα στην τρικυμία της πανδημίας; Τα μέτρα του κ. Μητσοτάκη εμπεριέχουν και σωστά μια αυτηροποίηση αλλά  είναι κατά τη γνώμη μας ανεπαρκή για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. Που είναι τα μέτρα για τα σώματα ασφαλείας; Που είναι τα μέτρα για το στρατό; Γιατί δεν εφαρμόζουμε χτες την τηλεργασία όπως κάνουν στο Βέλγιο, την Τσεχία, το σκέφτονται στη Γαλλία, το εφαρμόζουν σε χώρες που εφαρμόζουν ευρύτερο lockdown. Τι περιμένουν; Κάθε μέρα χάνεται ένα ολόκληρο χωριό, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καταρρέει, ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα ή διασωληνώνονται πρόχειρα εκτός ΜΕΘ, χειρουργεία αναστέλλονται. Δεν είναι λοιπόν πραγματικό το ερώτημα; Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του να κάνουν αυτό που πρέπει;

Μια κυβέρνηση που δε μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες της, που υπερπολιτικοποίησε την κρίση για να έχει πολιτικά οφέλη καταρχήν και σήμερα παλεύει να κερδίσει χρόνο. Τι πρέπει να κάνει; Δυστυχώς με επικοινωνία δε φτιάχνονται ΜΕΘ, δεν διορίζονται γιατροί, δεν γίνονται χειρουργεία. Με επικοινωνία γίνονται εκστρατείες και δημοσκοπήσεις.

 

Ένα ακόμη ζήτημα που εγείρετε είναι η απομάκρυνση του υπουργού Υγείας, μετά από τις ανακοινώσεις  για ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις όπου υπάρχουν κενά και με τη νέα επιτροπή που θα περιέχει ακόμη και εκπροσώπους ασθενών. Συνεχίζετε να το θέτετε;

 

Η επιλογή του κ. Πλεύρη συμβολίζει τον τρόπο με τον οποίο ο κ .Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται την πολιτική συναίνεση και την πολιτική συνεννόηση που διαρκώς δήθεν εκφωνεί. Με ακραίο παρελθόν και παρόν, διχαστικό και φυσικά πατώντας συχνά πυκνά λόγω πολιτικής προέλευσης στη βάρκα των αρνητών της επιστήμης και του εμβολίου. Το σκεπτικό ήταν « να βάλουμε έναν Υπουργό κοντά στους ανεμβολίαστους για να τους πείσει. Το ίδιο σκεπτικό της υπουργοποίησης ήταν λάθος.

Ο κ. Πλεύρης είναι ακόμη πιο ακατάλληλος από τον προκάτοχό του, έχει καταφέρει να αποτύχει παταγωδώς μέσα σε ομολογουμένως μικρό χρονικό διάστημα και αυτό φυσικά δεν είναι μόνο δική του ευθύνη. Ανέλαβε την ώρα που ή πανδημία είχε ήδη εκτροχιαστεί παρά τις διαβεβαιώσεις του πολιτικού του προϊσταμένου. Πρώτα και κύρια όμως την ευθύνη την έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που αντί να προχωρήσει σε άμεσα και ουσιαστικά μέτρα, κάνει διαγγέλματα αυτοθαυμασμού.

Η κα Γκάγκα παραδέχθηκε, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, πως «σε λίγο θα διαλέγουμε αν θα νοσηλευτεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό» και πως δεν μας λείπουν οι υποδομές σε ΜΕΘ, αλλά «δεν έχουμε ούτε παραπάνω νοσηλευτικό ούτε ιατρικό προσωπικό». Δύο χρόνια ξεγνασιάς κυβερνητικής και επικοινωνιακής υπεροψίας έφεραν τα αποτελέσματα που βλέπουμε.

 

Μια πολύ οργανωμένη χώρα, όπως είναι η Γερμανία, βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με ασθενείς να μεταφέρονται σε γειτονικές χώρες. Τι πιστεύετε ότι εκεί δεν πήγε καλά;

 

Δυστυχώς οι δείκτες θανάτων ανά εκατομμύριο πολιτών, διασωληνομένων και διασποράς της νόσου είναι δραματικά χειρότεροι στην Ελλάδα από την Γερμανία. Δείτε τα σχετικά γραφήματα που δημοσιεύονται σε επιστημονικές ιστοσελίδες. Δεν ζω στη Γερμανία, δεν το παίζω ειδικός και παντογνώστης σε θέματα που δεν ξέρω. Βεβαίως πρέπει να συνυπολογίζουμε ότι ο χειμώνας στην κεντρική Ευρώπη, Γερμανία Αυστρία από άποψη καιρικών συνθηκών προηγείται τουλάχιστον κατά ένα μήνα των μεσογειακών χωρών και αυτό με ανησυχεί ιδιαίτερα για το τι θα γίνεται στη χώρα σε ένα μήνα. Η δική μας χώρα καιρικά συγκρίνεται με την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Νότια Γαλλία και την Νότια Ιταλία… Και δυστυχώς τα πάμε πολύ χειρότερα.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι σήμερα είναι πλήρως εμβολιασμένο το 66,9% στη Γερμανία, ποσοστό λίγο υψηλότερο από το αντίστοιχο περίπου 62% στην Ελλάδα. Στον επικαιροποιημένο πίνακα του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών με την αξιολόγηση του κινδύνου ανά χώρα σε σχέση με τον κορωνοϊό, η Ελλάδα κατατάσσεται από την Κυριακή ξανά στην κατηγορία «περιοχές υψηλού κινδύνου». Το ίδιο ισχύει και για το Βέλγιο, την Ιρλανδία και την Ολλανδία. Και εν πάση περιπτώσει  γιατί οι πανηγυρισμοί και οι δηλώσεις αισιοδοξίας και χαλάρωσης.

 

Οι πολιτικοί είναι κοινή παραδοχή ότι θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα ακόμη και στο θέμα του εμβολιασμού μιας και διάγουμε έναν υγειονομικό πόλεμο. Με αναρτήσεις του ο κος Πολάκης έκλεινε συχνά πυκνά το μάτι στους ανεμβολίαστους, έκανε αρκετό καιρό να εμβολιαστεί και μόλις πριν λίγες  μέρες έγραψε σε ανάρτησή του ότι «την μετάλλαξη Δέλτα δεν την πιάνουν τα εμβόλια, όπως σας τα λέγαμε εδώ και ένα χρόνο», αυτό κε Ζαχαριάδη δεν μαζεύεται. Τι θα κάνετε γι αυτό; Υπάρχουν δυο φωνές στον Σύριζα, των υπέρ και των κατά του εμβολιασμού;

 

Με συγχωρείτε αλλά πρέπει να σταματήσει αυτός ο κανιβαλισμός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, σε κάθε τόνο και με κάθε τρόπο, είναι υπέρ των εμβολιασμών. Το έχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή. Κατ’ αρχάς, ολόκληρη η φράση που έχει αναρτήσει ο κ. Πολάκης είναι «[Τα μονοκλωνικά ακόμα να τα δώσουν, οι ΜΕΘ τελείωσαν ήδη![..] Την μετάλλαξη δεν την πιάνουν πλήρως τα εμβόλια, όπως σας λέγαμε εδώ και ένα χρόνο και φαίνεται στους νοσηλευόμενους στις κλινικές κόβιντ, στις ΜΕΘ και στους θανάτους..]». Ακόμη και να αφαιρέσεις μια λέξη αλλάζει όλο το νόημα μιας πρότασης.

Το ότι τα εμβόλια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Δ όσο ήταν με το αρχικό στέλεχος του COVID-19 δεν είναι κάτι που το ακούμε πρώτη φορά. Το λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το ECDC, όλες οι επιστημονικές επιτροπές σε όλο τον πλανήτη. Η καραμέλα «Πολάκης» έχει τελειώσει πιά. Δεν μπορεί κάθε φορά που τα θαλασσώνει να βγάζει το σκιάχτρο από το ντουλάπι.

Όλοι και όλες οι βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο στη ΝΔ; Όχι φυσικά για τί δεν ισχύει. Έχουν εμβολιαστεί οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι που είναι κοντά στην κυβέρνηση;

 

Το κόμμα σας μιλάει για επέκταση του  μέτρου της υποχρεωτικότητας στην αστυνομία και στα  σώματα ασφαλείας, θεωρείτε πως μπορεί να επιτευχθεί υποχρεωτικότητα χωρίς αναστολή και πως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από πλευράς της κυβέρνησης μια τέτοια εξίσωση;

 

Από το καλοκαίρι μάς έλεγε ο κ. Γεραπετρίτης ότι δεν είναι εύκολη η αναπλήρωση. «Θα υπάρξει πιο εξατομικευμένη προσέγγιση όταν και αν αποφασιστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός». Ο κ. Α. Γεωργιάδης έλεγε πρόσφατα: «Για φανταστείτε τώρα να πάμε να κάνουμε πχ υποχρεωτικό εμβολιασμό στους αστυνομικούς και στους λιμενικούς, που εκεί έχεις 30.000 με 40.000 ανεμβολίαστους και αν βάλεις το ίδιο μέτρο πρέπει να βγάλεις 20.000 σε αναστολή. Εσείς θα παίρνατε την ευθύνη;». Ο κ. Σκέρτσος μας επίσης μας έλεγε ότι «δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία μεταδίδουν τον ιό, άρα επιβάλλεται για να προστατεύσουμε όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους, να εμβολιαστούν υποχρεωτικά». Τη στιγμή που επιβάλλουν περιορισμούς για όλη την κοινωνία, για τα σώματα ασφαλείας δεν υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα από την κυβέρνηση. Γιατί όταν όλοι μετράμε θύματα, αυτός μετράει ψήφους. Και δεν τολμά να συγκρουστεί με το εκλογικό του ακροατήριο στην Εκκλησία και στα Σώματα Ασφαλείας. Είναι αδιανόητο να σου ζητά πιστοποιητικό εμβολιασμού ένας μη εμβολιασμένος αστυνομικός. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα και με αυστηρότερα μέτρα για τον εμβολιασμό στα Σώματα Ασφαλείας και το Στρατό. Εσάς όταν πήγατε στο στρατό σας ρώτησε κανείς αν θέλετε να κάνετε εμβόλια;

 

Στο σποτ που έβγαλε ο Σύριζα έβαλε και τη φωνή του Άδωνι Γεωργιάδη, αποσπώντας μια φράση του, γιατί το κάνατε αυτό, πιστεύετε ότι ο εμβολιασμός είναι πεδίο αντιπολίτευσης;

 

Φυσικά και όχι, η κυβέρνηση το μετέτρεψε σε πεδίο αντιπαράθεσης. 

Αυτό θα πρέπει να το ρωτήσετε σε όσους ενώ βάζαμε πλάτη για την πανδημία μας αποκαλούσαν υγειονομικούς σαμποτέρ. Σε αυτούς που σε κάθε επιτυχία αυτοθαυμάζονταν και σε κάθε αποτυχία έδειχναν την ατομική ευθύνη, την κοινωνία, την αντιπολίτευση. Βασικό στοιχείο της αποτυχίας της κυβέρνησης είναι τα χαμηλά ποσοστά στον εμβολιασμό, κάτι που οφείλεται και στην αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, παρά τα εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησε για το σκοπό αυτό. Και δηλώσεις, όπως αυτή του κ. Γεωργιάδη σίγουρα δεν βοηθούν. Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ανέδειξε την αναγκαιότητα του εμβολιασμού με όσα μέσα διαθέτει στο δημόσιο διάλογο και σε όλους τους χώρους που δρα και παρεμβαίνει. Και φυσικά επιδείξαμε με υπευθυνότητα την συναίνεση μας σε θέματα καταπολέμησης της πανδημίας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει μηδενική κριτική στην κυβέρνηση. Αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτυγχάνει συστηματικά να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία εντείνει τη δική του προσπάθεια, με μια επικοινωνιακή καμπάνια να πειστούν όλοι και όλες, νέοι και νέες  και μεγαλύτεροι άνθρωποι. Με κεντρικό σύνθημα τη λέξη "Ζωή", καλούμε όλες και όλους να εμβολιαστούν για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές ακόμη κι αν νοσήσουμε.

 

Ως τομεάρχης εσωτερικών πως θα μπορούσε η αυτοδιοίκηση να εμπλακεί περισσότερο και πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας;

 

Δεν αρκεί απλά να ενθαρρύνουμε τους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην οποία βασίζονται, μετά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, οι κύριες δράσεις στήριξης της κοινωνίας, της κάθε οικογένειας, του κάθε συμπολίτη μας με αδυναμία αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, όλων των καθημερινών απαραίτητων λειτουργιών. Οι ΟΤΑ μπορούν και οφείλουν να γίνουν ασπίδα προστασίας των πολιτών απέναντι στην υγειονομική και την οικονομική κρίση. Πρέπει να οργανώνονται άμεσα κινητές μονάδες με τη συνεργασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για μια εκστρατεία ενημέρωσης και εμβολιασμού πόρτα-πόρτα σε πόλεις, στην περιφέρεια και στα σπίτια ατόμων με κινητικά προβλήματα. Είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, η ύπαρξη κινητών μονάδων υγείας για τον υποχρεωτικό έλεγχο εργαζομένων. Για εμάς, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, η άμεση στελέχωση των Διευθύνσεων Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών, ειδικά με επόπτες υγείας. Καταθέσαμε ήδη από τον Απρίλιο τις προτάσεις μας στην κυβέρνηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποδεικνύοντας έμπρακτα την συνεπή στάση μας, την σταθερότητα στις διακηρυγμένες μας θέσεις και την θεσμική λειτουργία μας ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, βοηθώντας τη χώρα και τους πολίτες, μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, σε αντίθεση με την επικοινωνιακή τακτική, τα αποσπασματικά και ελλιπή μέτρα.

 

Κύριε Ζαχαριάδη σας ευχαριστώ πολύ.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">