Recents in Beach

Ανάλυση/ ΚΙΝ.ΑΛ: Η ώρα των …δημοσκοπήσεων και της αλήθειας- Τα σενάρια πριν το νήμα


Το μεγάλο στοίχημα σχετικά με την αυριανή πρώτη αναμέτρηση (των 6 υποψηφίων) για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής είναι αναμφισβήτητα πόσο μαζική θα είναι η προσέλευση του κόσμου. Στις προηγούμενες εσωκομματικές κάλπες -κάτω από εντελώς διαφορετικά δεδομένα- πάνω από 200.000 πολίτες ψήφισαν και εξελέγη πρόεδρος η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Τώρα, υπάρχει, αφενός, το εμπόδιο της πανδημίας, αφετέρου όμως είναι σαφές πως η εκλογική διαδικασία έχει αποκτήσει μεγάλο πολιτικό και επικοινωνιακό ενδιαφέρον και η συμμετοχή σε αυτήν του Γιώργου Παπανδρέου αποτελεί σημαντική παράμετρο.

Θα κριθούν αναμφίβολα πολλά. Πρώτα, το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής θα αποτελέσει ένα crash test για τις δημοσκοπήσεις αλλά και για όσους τις “παρήγγειλαν” (…σωρρηδόν) το προηγούμενο διάστημα. Ελάχιστοι δημοσκόποι κράτησαν επιφυλάξεις σχετικά με την terra incognita του εκλεκτορικού σώματος (ποιοί και πόσοι), τουναντίον οι περισσότεροι παρασύρθηκαν στο γαϊτανάκι των προβλέψεων και των ποσοστών, δημιουργώντας για ένα μεγάλο διάστημα την βεβαιότητα πως φαβορί ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος. Κάποιες εξ αυτών, μάλιστα, έβρισκαν (;) πως ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο λιγότερο δημοφιλής εκ των υποψηφίων ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ στις εθνικές εκλογές του 2019 και άλλες τον άφηναν εκτός του δεύτερου γύρου.

Ακριβώς σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν οι στοιχηματικές εταιρείες με τις αποδόσεις να κάνουν λόγο για ντέρμπι μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Παπανδρέου, με τον πρώτο να διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα.

Τις τελευταίες ώρες το κλίμα έχει αλλάξει. Ακόμα και οι δημοσκόποι αναφέρουν πως υπάρχει άνοδος του Γιώργου Παπανδρέου και παράλληλη υποχώρηση Νίκου Ανδρουλάκη και Ανδρέα Λοβέρδου. Κοινώς, στο παρά πέντε της εκλογής νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ οι δημοσκοπικές προβλέψεις ευθυγραμμίστηκαν με τις στοιχηματικές εταιρίες και δίνουν δίδυμο για τον δεύτερο γύρο Παπανδρέου – Ανδρουλάκη (με αυτή την σειρά). Εάν επιβεβαιωθούν, από Δευτέρα θα υπάρχει ξανά θέμα δημοσκοπήσεων προς συζήτηση.

Τα σενάρια που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:

Επικράτηση ενός υποψηφίου από την πρώτη Κυριακή. Το ενδεχόμενο είναι πολύ μικρό και θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη κάτι τέτοιο. Ωστόσο, επειδή αναφέρεται από αναλυτές και δημοσκόπους καταγράφεται πως εφόσον συμβεί είναι πολύ πιθανό αυτός ο υποψήφιος που θα νικήσει “μια και έξω” να είναι ο πρώην πρωθυπουργός.

Δίδυμο Ανδρέα Λοβέρδου με έναν εκ των Νίκου Ανδρουλάκη ή Γιώργου Παπανδρέου για τον δεύτερο γύρο. Οι πιθανότητες είναι λίγες και εφόσον συμβεί προβάλλεται ως πιθανότερη εκδοχή η αναμέτρηση του πρώτου με τον τρίτο. Δεν είναι τυχαίο πως ο Ανδρέας Λοβέρδος εστίασε τις βολές του τις τελευταίες ημέρες κατά του ευρωβουλευτή, επισημαίνοντας πως επειδή δεν είναι κοινοβουλευτικός τυχόν εκλογή του θα δημιουργούσε μια σοβαρή δυσλειτουργία και θα καθιστούσε το ΚΙΝ.ΑΛ πολιτικά και κοινοβουλευτικά “ακέφαλο”, ή θα δημιουργούσε καθεστώς άτυπης διαρχίας. Στην περίπτωση, πάντως, που ο Ανδρέας Λοβέρδος μείνει εκτός της κούρσας για την δεύτερη Κυριακή θα αποτελέσει μεγάλη πολιτική ήττα για τον ίδιο δεδομένου πως καταγραφόταν περίπου ως βεβαιος νικητής στις δημοσκοπήσεις ενώ θα εκτεθούν και μιντιακοί και άλλοι κύκλοι που “επένδυσαν” πάνω του. Ο ίδιος, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως θα πάρει θέση υπέρ ενός εκ των δύο υποψηφίων που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο. Ωστόσο αυτό θα του προκαλέσει,αναμφίβολα, μεγάλη δυσκολία, αφενός διότι ο Γιώργος Παπανδρέου μπήκε στο στόχαστρό του από την πρώτη στιγμή, ενώ για τον Νίκο Ανδρουλάκη έχει επισημάνει πως αποτελεί μειονέκτημα το ότι δεν είναι κοινοβουλευτικός. Όλα, όμως,αμβλύνονται υπό το φως των εξελίξεων.

Το δίδυμο Παπανδρέου-Ανδρουλάκης στον δεύτερο γύρο θα προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο πρώην πρωθυπουργός έχει τον αέρα του νικητή, ο ευρωβουλευτής, όμως, διατηρεί σημαντικές προσβάσεις στον κομματικό μηχανισμό και δεν πρέπει να υποτιμάται. Πολλά θα κριθούν και από τα ποσοστά που θα πάρουν στον πρώτο γύρο αλλά και από το πως θα τοποθετηθούν, είτε ο Ανδρέας Λοβέρδος -εάν μείνει εκτός τελικής ευθείας-, είτε οι άλλοι συνυποψήφιοι. Μιλώντας στον Realfm και το Νίκο Χατζηνικολάου ο Μιχάλης Καρχιμάκης (παραδοσιακός “ανδρεϊκός” και γνώστης του εσωκομματικού περιβάλλοντος) επισήμανε πως “ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ίσως ο μόνος εκ των υποψηφίων που τίμησε και στήριξε τη Φώφη Γεννηματά”, αφήνοντας αιχμές για τη συμπεριφορά των Ανδρέα Λοβέρδου και Νίκου Ανδρουλάκη. Πρόκειται για μια παρέμβαση που φορτίζει συναισθηματικά την εκλογική διαδικασία, όμως δεν απέχει από την πραγματικότητα και όλα αυτά θα μετρήσουν.

Ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται πως κατόρθωσε δεξιοτεχνικά να αποτινάξει τις έμμεσες και άμεσες κατηγορίες πως θα καταστήσει το ΚΙΝ.ΑΛ εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα, μάλιστα, που διατήρησε το αντιδεξιό του πρόσημο, κι αυτό είναι σαφές πως τον ωφέλησε πολιτικά. Επίσης θεωρείται σχεδόν απ΄ όλους πως είναι ο μόνος εκ των υποψηφίων που δυνητικά μπορεί “να μεγαλώσει το κόμμα” και να του προσδώσει διεθνή παρουσία ακόμα εντονότερη από εκείνη της περιόδου της Φώφης Γεννηματά. Κάτι που αναμφίβολα δεν έχουν οι άλλοι συνυποψήφιοί του.

Μαξίμου και Κουμουνδούρου

Οι πληροφορίες θέλουν Μαξίμου και Κουμουνδούρου να έχουν καταλήξει πως ο πρώην πρωθυπουργός είναι το μεγάλο φαβορί και ήδη επεξεργάζονται στρατηγικές για τον “νέο παίκτη” που θα μπει στο πολιτικό σκηνικό. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως το ποσοστό του 10% που αποτυπώνεται ως δυνητικό ποσοστό του ΚΙΝ.ΑΛ στις δημοσκοπήσεις δεν μπορεί να θεωρηθεί κάτι στέρεο και πολλά θα κριθούν από τις κινήσεις που θα κάνει ο νέος αρχηγός. Είναι σαφές πως εφόσον ο νέος αρχηγός μετατοπισθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργηθούν συνθήκες μετακίνησης ενός μικρού αλλά όχι αμελητέου αριθμού κεντρώων και αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρων προς τη Ν.Δ και ταυτόχρονα ένας αριθμός ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με πασοκογενείς ρίζες μπορεί να επαναπατρισθεί. Αυτό τουλάχιστον ελπίζουν στην κυβέρνηση, αν και παραδέχονται πως σε μια τέτοια περίπτωση (που φέρει αναμφίβολα το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου), η Ν.Δ μπορεί να ελπίζει μόνο σε αυτοδυναμία και είναι μάλλον απίθανο να ελπίζει πως το ΚΙΝ.ΑΛ θα μπορούσε να αποτελέσει κυβερνητικό εταίρο.

Η παράμετρος Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αφήσει εσχάτως ανοιχτή την βεντάλια των επιλογών του και μιλά περισσότερο για τις δεύτερες κάλπες, ωστόσο όλα θα κριθούν από τα ποσοστά που θα λάβουν Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ στις κάλπες της απλής αναλογικής. Ορισμένοι αναφέρουν πως ο πρώην πρωθυπουργός εάν είναι αυτός ο νέος αρχηγός του τρίτου κόμματος ίσως ωθήσει τα πράγματα σε μία διακυβέρνηση γερμανικού τύπου με τα δύο μεγάλα κόμματα και την συμμετοχή και του ΚΙΝ.ΑΛ. Όλα, ωστόσο, είναι υποθετικά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, αναγνωρίζοντας πως ακόμα κι αν ο Γιώργος Παπανδρέου λέει σήμερα πως δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με την Κουμουνδούρου οι συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε μία τέτοια εξέλιξη. Θεωρούν, δε, μικρό τον κίνδυνο μετακίνησης ψηφοφόρων προς το ΚΙΝ.ΑΛ, χωρίς, ωστόσο, να μην τον λαμβάνουν υπόψιν.

libre.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">