Recents in Beach

Ποιοι είναι οι πραγματικοί αποδέκτες των διεργασιών στις ηγεσίες των κομμάτων;

 


Του Χάρη Τσιόκα*

Διεργασίες που  εξελίσσονται στις ηγεσίες των κομμάτων , παρά την προσπάθεια επικοινωνιακής «χειραγώγησης» , παρέχουν την ευκαιρία  κοινωνικής αντίδρασης, προκειμένου η αντιπαράθεση να μεταφερθεί από τις συστημικές επιδιώξεις ,σε θέματα και προτάσεις  που απασχολούν την κοινωνική και παραγωγική βάση της χώρας 

  1. Στους πολίτες το δίλημμακαθημερινά θα γίνεται και πιο πιεστικό:

-`Η θα γίνεται ανεκτή με τη σιωπή η την ανοχή η συνέχιση των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη που απροκάλυπτα πλέον κάνει δώρο μερίδια αγοράς της εγχώριας παραγωγικής βάσης στις συστημικές δυνάμεις που πλέον χωρίς κανόνες κερδοσκοπούν

– ή θα γίνει διακριτή η διεκδίκηση προοδευτικής διακυβέρνησης για να ξεδιπλωθούν πολιτικές  αλλαγής του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου.

Για να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγική βάση και οι συντελεστές  που την διαμορφώνουν.

Έχει σημασία λοιπόν και ενώπιον της κοινωνίας οι ηγεσίες των κομμάτων να προσδιορίσουν αν επιλέγουν τις προοδευτικές πολιτικές που θα άρουν τις κοινωνικές  και γεωγραφικές  ανισότητες  που όξυναν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ και των παρακολουθημάτων της!

Ποια δηλαδή κυβέρνηση μεταξύ των άλλων θα καθορίσει τους όρους πρόσβασης στα κοινωνικά αγαθά , την πράσινη μετάβαση και τις νέες τεχνολογίες .

Αν για παράδειγμα οι συστημικές τράπεζες θα συνεχίσουν να υψώνουν τείχη προσπέλασης στον πρωτογενή τομέα ,τη μεσαία τάξη , τη νέα γενιά κτλ

  1. Αποτελεί κοινή διαπίστωση κάθε καλοπροαίρετου, αλλά και καταγραφή όλων των δημοσκοπικών ευρημάτων ότι η κοινωνία αποστασιοποιείται από τις ασκούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ.

Και το γεγονός αυτό επισπεύδει πρωτοβουλίες των συστημικών κέντρων και της ΝΔ να στήσουν η να ενθαρρύνουν «πολιτικά αναχώματα» που με διαφορά τεχνάσματα θα επιχειρούν την ακύρωση στη διαμόρφωση πλειοψηφιών για Προοδευτική διέξοδο σε προγραμματική βάση.

  1. Οι ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων  του προοδευτικού χώρου είναι φυσικό να έχουν η κάθε μια τις δικές τους φιλοδοξίες .

Οφείλουν  όμως  να στοχεύουν  , με την κοινωνία ενεργή, την ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης καθιστώντας εμφανή τον μονομετωπο αγώνα και τον ιδεολογικό  πολιτικό αρα και κυβερνητικό αντίπαλο

Η  αυτοτέλεια και τα ιδιαίτερα  χαρακτηριστικά  του κάθε χώρου είναι ανάγκη να καθιστούν ανταγωνιστικά διακριτό το πλαίσιο διακυβέρνησης που θα καταστήσει αντιπολίτευση τη ΝΔ.

  1. Βιώνουμε μια περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ επιταχύνει εφαρμογή πολιτικών που εξυπηρετούν επιδιώξεις των συστημικών κέντρων.Εκχωρεί μερίδια αγοράς που συρρικνώνουν την εγχώρια παραγωγική βάση, διευρύνουν ένα καθεστώς αχαλίνωτης αγοράς με θύματα τις δυνάμεις της επισφαλούς εργασίας, τα μεσαία στρώματα, τον πρωτογενή τομέα, κτλ.

Οι γεωγραφικές και κοινωνικές ανισότητες μεγεθύνονται, η πρόσβαση στα δημόσια αγαθά της υγείας ,της παιδείας ,της ασφάλισης εμπορευματοποιούνται, γίνονται δώρα κερδοσκοπίας σε λίγους και ισχυρούς.

Το χειρότερο είναι πως με το σχέδιο της κυβέρνησης  η εναπομείνασα παραγωγική βάση της χώρας αποκλείεται από την πρόσβαση στα προγράμματα πράσινης μετάβασης ψηφιακού μετασχηματισμού και περιφερειακής ανάπτυξης.

Το κόστος για τη χώρα και τους πολίτες ήδη εκδηλώνεται.

Η ακρίβεια, η ανεργία, το χρέος, η ανασφάλεια και η πανδημία γίνονται ολέθριοι προπομποί περιθωριοποίησης όχι μόνο της χώρας αλλά και της κοινωνικής βάσης!

  1. Οι πολίτες δεν φτάνει πια να εκδηλώνουν την δυσαρέσκεια τους για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Είναι η ώρα τώρα να αποφασίσουν αν οι επιδιώξεις τους, είναι συμβατές με εκείνες της οικονομικής ολιγαρχίας.

Οι διεργασίες που ήδη άνοιξαν και εξελίσσονται σ όλα τα κόμματα παρέχουν πολλές δυνατότητες ώστε να διαμηνυθεί  στις ηγετικές ομάδες των κομμάτων πως αποτελεί απαίτηση της κοινωνικής πλειοψηφίας η Προοδευτική διέξοδος! 

* Ο Χάρης Τσιόκας είναι μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">