Recents in Beach

"Λαϊκή Συσπείρωση" Ορεστιάδας: Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία

 


Κάθε μέρα και όχι μόνο σήμερα, η σκέψη μας είναι στον τιτάνιο αγώνα που δίνουν οι άνθρωποι με αναπηρίες, οι χρόνια πάσχοντες και οι οικογένειες τους, αντιπαλεύοντας δυσκολίες και εμπόδια, ως αποτέλεσμα του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας – Ειδικής Αγωγής, που βάζει σε άμεσο κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχουν δημόσιες δομές και ό,τι υπάρχει απαξιώνεται, με σκοπό να διαλυθεί εντελώς. Εδώ και χρόνια η Ειδική Αγωγή αντιμετωπίζεται από το κράτος και τις κυβερνήσεις ως «κόστος» και κέρδος για ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η περιοχή μας, δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση.

· Το ειδικό Σχολείο Ορεστιάδας στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Θουρίου, ένα κτίριο προφανώς ακατάλληλο αλλά κυρίως απομονωμένο από την κοινωνία.

· Οι μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) συστεγάζονται με το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Το ΕΕΕΕΚ αποτελεί τη βασική επιλογή των μαθητών της περιοχής που φοιτούν στη ειδική δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έλλειψη ενός χώρου με σύγχρονες κατάλληλες υποδομές, δυσχεραίνει το έργο εκπαιδευτικών και μαθητών.

· Το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. μια πολύ σημαντική Δημόσια δομή που επί 30 χρόνια προσφέρει ολοκληρωμένη φροντίδα σε πάνω από 200 ωφελούμενους το χρόνο, λόγω και των γενικότερων περικοπών στις επιχορηγήσεις της υγείας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα ελλείψεων προσωπικού.

· Η λειτουργία του δημοτικού ΚΔΑΠ-ΜΕΑ κινδυνεύει χρόνο με το χρόνο από την επιθυμία των κυβερνήσεων να παραδώσουν και αυτή τη δομή στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Ήδη τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ απορροφούν το 60% της χρηματοδότησης (μέσω voucher και του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»)

· Τέλος υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα Τμήματα Ένταξης λειτουργούν ως ο «Καιάδας» των γενικών σχολείων ενώ και στην Παράλληλη Στήριξη παρουσιάζονται ελλείψεις

Η εποχή μας είναι εποχή τεράστιων τεχνολογικών και επιστημονικών επιτευγμάτων που θα μπορούσαν να εξασφαλίζουν πρόληψη της αναπηρίας, πρώιμη διάγνωση, έγκαιρη παρέμβαση, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, πρόσθετα μέτρα στήριξης των οικογενειών των παιδιών ΑμΕΑ, θεραπεία, ανακούφιση, εκπαίδευση και αποκατάσταση και άνετη καθημερινότητα για τα ΑμΕΑ, την πλήρη ένταξη στην κοινωνία και στην εργασία, με ευθύνη του Κράτους, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Παρόλα αυτά οι ανάγκες των αναπήρων αποτελούν ατομική υπόθεση και δυσβάσταχτο για τις οικογένειες εμπόρευμα.

Η σημερινή μέρα είναι μέρα διεκδίκησης

Με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους ανθρώπους με αναπηρία, τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, τους εκπαιδευτικούς, τις υπόλοιπες παρατάξεις του ΔΣ, να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που κινούνται στη λογική «κόστους - οφέλους» και θεωρούν μη επιλέξιμες τις δαπάνες για τις ανάγκες των ΑΜΕΑ.

Διεκδικούμε:

· Την ανέγερση στην πόλη μας ενός σύγχρονου Ειδικού Σχολείου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών, θα τα βοηθάει να βελτιώσουν τις αδυναμίες τους, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και κυρίως να επιδιώκει την αλληλοαποδοχή, την αρμονική συμβίωσή τους με το κοινωνικό σύνολο, την ισότιμη κοινωνική τους εξέλιξη και φυσικά μακριά από χαρακτηριστικά «γκέτο».

· Την ενίσχυση του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης με εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό.

· Την ανέγερση κτιρίου που να πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και την αναγκαία ασφάλεια των μαθητών του ΕΕΕΕΚ Ορεστιάδας

· Ένα αποκλειστικά δημόσιο δίκτυο ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ με σύγχρονες υποδομές και τον διορισμό του απαραίτητου προσωπικού για μια σύγχρονη εξωσχολική διαπαιδαγώγηση με ποικίλες δράσεις, πολιτιστικές, αθλητικές, περιβαλλοντικές, καλλιτεχνικές κλπ.

· Δημιουργία όλων των απαραίτητων Τμημάτων Ένταξης, σε σχολεία όπου υπάρχει ανάγκη χωρίς «κόφτες» και αντιπαιδαγωγικά όρια.

3/12/2021


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">