Recents in Beach

Εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας»: «Να πάρει θέση η κυβέρνηση»

 


Μείζον πολιτικό θέμα οι απολύσεις αλλά και η ασφαλής λειτουργία των εγκαταστάσεων στον Πρίνο, λέει το σωματείο των εργαζομένων ●Αποσύρθηκαν από τις εξέδρες οι εν επισχέσει εργαζόμενοι που παρέμεναν ως προσωπικό ασφαλείας ● Ερωτήματα για το αν τηρείται το νομοθετικό πλαίσιο της άδειας εκμετάλλευσης

Λήγει σήμερα το τελεσίγραφο που είχε θέσει η διοίκηση της Energean στους περίπου 200 εν επισχέσει εργαζόμενους των «Πετρελαίων Καβάλας», επομένως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η εταιρεία να προχωρήσει σε νέες απολύσεις, πέρα από τις 24 που έχει ήδη κοινοποιήσει, ανάμεσά τους και των επτά μελών του Δ.Σ. του σωματείου.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι η πρωτοφανής συμπεριφορά της εταιρείας καθιστά το θέμα των απολύσεων, αλλά και της ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων στον Πρίνο, μείζον πολιτικό ζήτημα. «Καλούμε την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να πάρουν θέση. Τόσο για τις απολύσεις και μάλιστα για την απόλυση σύσσωμης της εκλεγμένης διοίκησης του σωματείου, όσο και για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Γιατί η εταιρεία καταστρατηγεί όλο το πλαίσιο του νόμου 2779/1999, βάσει του οποίου δόθηκε η άδεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στον Πρίνο», είπε στην «Εφ.Συν.» ο απολυμένος πρόεδρος του σωματείου Μανώλης Κελαϊδάκης. Ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανακάλυψε χθες ότι η εταιρεία τού διέκοψε και τη σύνδεση του (εταιρικού) κινητού τηλεφώνου που επί χρόνια διέθετε. «Φραγή εισερχομένων κλήσεων…».

Το σωματείο γνωστοποίησε στην εταιρεία, αλλά και στην αρμόδια για την τεχνική επιτήρηση των εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ, ότι από χθες στις τέσσερις το απόγευμα, αποσύρθηκαν από τις θαλάσσιες εξέδρες οι επτά εργαζόμενοι που, αν και σε επίσχεση, βρίσκονταν εκεί ως προσωπικό ασφαλείας. «Είναι υπόθεση της εταιρείας τώρα, που λέει ότι μπορεί να συνεχίσει και χωρίς εμάς, να λειτουργήσει τις εγκαταστάσεις με τους όρους ασφάλειας και τεχνικής επάρκειας του προσωπικού που ορίζει ο νόμος. Και ο Θεός βοηθός…», λέει ο Μ. Κελαϊδάκης.

Η… επίκληση στα θεία σχετίζεται με τις πληροφορίες ότι η Energean προτίθεται να αξιοποιήσει στις εξέδρες εργαζόμενους ρουμανικής εταιρείας, της GSP, που βρίσκονται στην περιοχή με μηχανισμό γεωτρήσεων για το κοίτασμα Έψιλον του Πρίνου, για το οποίο η εταιρεία εξασφάλισε προ ημερών δάνειο 90,5 εκατ. ευρώ από την Παρευξείνια Τράπεζα.

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι για την τεχνική επάρκεια των Ρουμάνων εργαζομένων, που μπορεί να ξέρουν από γεωτρήσεις, αλλά είναι ανειδίκευτοι ως προς τη διαχείριση των θαλάσσιων εξεδρών. Και, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των εργαζομένων, είναι ευθύνη της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) να ελέγξει, όπως έκανε πρόσφατα για τα επίπεδα του υδρόθειου στις εγκαταστάσεις της Καβάλας, ότι όλα γίνονται όπως πρέπει στις εξέδρες.

Οι αντιδράσεις φορέων και συνδικάτων στις μαζικές απολύσεις στα «Πετρέλαια Καβάλας» συνεχίζονται, πλήθος ανακοινώσεων και δηλώσεων συμπαράστασης στους εργαζόμενους έχουν εκδοθεί από ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, πέρα από αυτές της δημοτικής αρχής και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε δύσκολη θέση βρίσκονται προφανώς οι τρεις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στον νομό και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούν κι αυτοί πιέσεις για κάποιας μορφής παρέμβαση από τα αρμόδια υπουργεία.

Πρωτοφανείς απολύσεις

Στην Καβάλα βρίσκεται από χθες και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας (ΠΟΕ), στην οποία ανήκει και το σωματείο των Πετρελαίων. «Καλούμε την εταιρεία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους των εργαζομένων, προκειμένου να βρεθεί λύση προς όφελος όλων και την κυβέρνηση να σταματήσει την εργοδοτική ασυδοσία…

Έχουμε ενημερώσει για τις εξελίξεις και για τις πρωτοφανείς απολύσεις συνδικαλιστών την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ομοσπονδία εργαζομένων στην ενέργεια και σύντομα θα έχουμε την τοποθέτησή τους», είπε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΕ Παναγιώτης Κουντουσιάδης. Ενήμερη για τις απολύσεις στα «Πετρέλαια Καβάλας» είναι προφανώς και η ΓΣΕΕ, η οποία μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει αντιδράσει δημόσια.

Γιάννης Κυμπουροπουλος efsyn.gr





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">