Recents in Beach

Ν. Γκαρά: «Οι παραλείψεις της ΝΔ, στις πολιτικές για τους Ρομά, συνθέτουν την εικόνα μιας αλαζονικής και αυταρχικής κυβέρνησης, που αρνείται να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της κοινωνίας»

 


- Τοποθέτηση της Βουλευτή Έβρου στη συζήτηση για την Εθνική Στρατηγική 2021-30 για τους Ρομά

Κριτική στην κυβέρνηση που αδιαφορεί για τις ανάγκες των Ρομά, και του συνόλου της κοινωνίας, την ίδια ώρα που η χώρα είναι βυθισμένη σε μια υγειονομική κρίση, με την ακρίβεια να καλπάζει και την ενεργειακή κρίση να χτυπά τους πολίτες άσκησε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νατάσα Γκαρά, στη συζήτηση για την Εθνική Στρατηγική 2021-30 για τους Ρομά στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής.


Η κα Γκαρά επισήμανε πως η ΝΔ ουσιαστικά εμπαίζει τους Ρομά με το σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής που παρουσίασε, καθώς πρόκειται για ένα κείμενο γενικόλογο, χωρίς προϋπολογισμό και προτεραιοποίηση, παρά για μια εθνική στρατηγική με χαρακτηριστικά ενός αποτελεσματικού σχεδίου δράσης, με συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα και παρεμβάσεις, με ποσοτικοποιημένα στοιχεία και μετρήσιμους στόχους.


Η Βουλευτής δεν άφησε ασχολίαστο πως εν μέσω πανδημίας περικόπτονται από την κυβέρνηση τρία επιδόματα στις οικογένειες που το ένα παιδί της μένει από απουσίες στην ίδια τάξη, χωρίς παράλληλα να ενισχύσει τη μέριμνα για τη μείωση της σχολικής διαρροής. Επίσης,  πάγωσε τις χωρικές παρεμβάσεις σε 15 οικισμούς,  το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, το πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας και τόνωσης της μικρής επιχειρηματικότητας, όλα τα δρομολογημένα και με εγκεκριμένη χρηματοδότηση έργα της Ειδικής Γραμματείας Ρομά, όπως τα Πολύκεντρα σε οικισμούς σε όλες τις Περιφέρειες


Η κα Γκαρά συνέχισε λέγοντας πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη 2,5 χρόνια τώρα, το μόνο που έκανε είναι να εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες, να ακολουθήσει ελλιπείς πολιτικές για τη λήψη μέτρων στην πρόσβαση σε δημόσιες δομές, σε υπηρεσίες υγείας, στην πληροφόρηση, στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην καθημερινότητα.


Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις τεκμηριωμένες προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την υπέρβαση της υγειονομικής, ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, την πρόσβαση στην πληροφόρηση, στην εκπαίδευση, στην εργασία, ειδικότερα για τους Ρομά και γενικότερα για το σύνολο του πληθυσμού υπογραμμίζοντας: «Ούτε τα προβλήματα, ούτε τα ζητήματα ευημερίας κι  ανάπτυξης αντιμετωπίζονται με ευχολόγια, αλλά με σκληρή δουλειά προς όφελος της κοινωνίας, με ουσιαστικές μετρήσιμες, προοδευτικές και αποτελεσματικές πολιτικές και δράσεις».

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ 

ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ 

ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ 

ΝΑΤΑΣΑ ΓΚΑΡΑ

ΡΑΛΛΙΑ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Βουλεύτριες ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

11/01/2022


  ΚΟΙΝΟ  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η μεθόδευση της ΝΔ σήμερα, να συζητήσει τρία θέματα ταυτόχρονα στη Βουλή για τους Ρομά, αποτελεί εμπαιγμό και τακτική διάκρισης κατά των Ρομά διότι:

  1. Οι απόψεις του Παρατηρητηρίου για τους Ρομά δεν συζητήθηκαν 

  2. Γι πρώτη φορά συζητείται σε επιτροπές της Βουλής Εθνική Στρατηγική που ακόμη βρίσκεται σε διαβούλευση

  3. Εκλήθησαν για ακρόαση εκπρόσωποι φορέων χωρίς τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης 

Η ίδια η Εθνική Στρατηγική ελάχιστα επικεντρώνεται στους Ρομά (μόνο το 10% των δράσεων είναι αποκλειστικά για Ρομά), τους εμπαίζει, όπως η παραπομπή στην αστυνομία για καταγγελίες περιστατικών διακρίσεων και ρατσισμού και η υποβάθμιση του ρόλου της  ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ως βασικού συνομιλητή της Πολιτείας

Η Εθνική Στρατηγική πρέπει να επανέλθει για διαβούλευση στη Βουλή, με μορφή σαφή, κατανοητή και κοστολογημένη, εξελίσσοντας στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ 2017-21 που ήδη είχε αποτελέσματα τα οποία πάγωσε επί 2,5 χρόνια τώρα η ΝΔ.

 

Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ισότητας και Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Υποθέσεων επί της Εθνικής Στρατηγικής 2021-30 για τους Ρομά (ΕΣΚΕ Ρομά) και της Έκθεσης του Παρατηρητηρίου για τα δικαιώματα των Ρομά, οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέλη των δύο επιτροπών, τόνισαν:

Η σημερινή κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών αποτελεί, με ευθύνη της ΝΔ, διάκριση κατά των Ρομά. Συμπτύσσει τρεις διαδικασίες σε μια: α) τη συνεδρίαση που είχε ζητήσει από καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να συζητηθούν τα ευρήματα του Παρατηρητηρίου Ρομά, β)την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής 2021-30 για τους Ρομά, η οποία ακόμη βρίσκεται σε διαβούλευση στο open.gov.gr, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και γ) την ακρόαση φορέων που η ΝΔ προσκάλεσε αυθαιρέτως χωρίς να συμβουλευτεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ΕΣΚΕ Ρομά είναι συνονθύλευμα, γραμμένο σε γλώσσα ακατανόητη, χωρίς ιεράρχηση, προτεραιοποίηση, χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό, που δεν διασφαλίζει αν και τι θα υλοποιηθεί την επόμενη δεκαετία.

Σε 2,5 χρόνια διακυβέρνησης η ΝΔ επιδείνωσε τις συνθήκες διαβίωσης, εκπαίδευσης, υγείας και απασχόλησης των Ρομά. Κατάργησε, αμέσως μετά τις εκλογές την Ειδική Γραμματεία για τους Ρομά που είχε ιδρύσει ο ΣΥΡΙΖΑ,  δίνοντας μήνυμα στα ακροδεξιά της ακροατήρια. Πάγωσε ως σήμερα όλες τις δρομολογημένες δράσεις, κόστους 322 εκ. €. 

Το 2020 νομοθέτησε να κόβονται τα προνοιακά επιδόματα (ΕΕΕ, επίδομα παιδιού, στεγαστικό) σε όποια οικογένεια, έστω και ένα παιδί της μένει από απουσίες στην ίδια τάξη. Όπως λέει και το Παρατηρητήριο, τόσο κατά το lockdown των σχολείων που τα παιδιά Ρομά δεν είχαν ρεύμα και ίντερνετ να παρακολουθήσουν τηλεκπαίδευση, όσο και σήμερα που δεν μπορούν να κάνουν και να καταχωρίσουν τα self tests, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν κανονικά την τάξη. Πολλοί Ρομά επίσης, λόγω ολιγωρίας των δήμων να τους πιστοποιήσουν ως αστέγους, αφού δεν διαθέτουν παροχή ηλεκτρικού, δεν μπορούν να πάρουν το ΕΕΕ (πρ. ΚΕΑ). 

Η ΝΔ στοχοποίησε τους Ρομά για τον covid, ενώ πολλοί δήμοι περιορίστηκαν να δώσουν κάποια νερά και σαπούνια στις οικογένειες στους καταυλισμούς. Έφτασε μάλιστα να συγκαλύπτει και το φόνο του Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα από αστυνομικούς, και το θάνατο της 8χρονης Όλγας στο Κερατσίνι που συντάραξαν το πανελλήνιο.

Η ΕΣΚΕ Ρομά απαρτίζεται από 4 πυλώνες: Ο πρώτος αφορά τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό των Ρομά. Ο δεύτερος αφορά την πρόσβαση σε παιδεία, απασχόληση, υγεία, κοινωνική φροντίδα και στέγαση. Ο τρίτος την Πρόληψη και καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων. Και ο τέταρτος την προώθηση της ενεργού συμμετοχής τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.


Όπως επισήμανε και ο Συνήγορος του Πολίτη, η απλή παράθεση δράσεων για τον γενικό πληθυσμό δεν εξομοιώνει τους Ρομά με τους μη Ρομά πολίτες. Στην Εθνική Στρατηγική, σε σύνολο 181 δράσεων στους 3 από τους 4 πυλώνες, μόνον οι 19, ποσοστό 10,5%, αφορούν αποκλειστικά πληθυσμό Ρομά. Αυτό και μόνο του αποδεικνύει ότι η Εθνική Στρατηγική εμπαίζει τους Ρομά. 

Εμπαιγμό αποτελεί και το ότι στη δράση κατά του ρατσισμού, ανατίθεται στην Αστυνομία η λειτουργία τηλεφωνικού αριθμού καταγγελιών, από τους Ρομά, περιστατικών διακρίσεων και ρατσισμού εναντίον τους, όταν, αφενός δεν πρόκειται για παραβατικές συμπεριφορές, και αφετέρου στην Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ρομά το 30% των καταγγελιών αφορούν συμπεριφορές διάκρισης και ρατσισμού από αστυνομικούς. Ο τηλεφωνικός αυτός αριθμός πρέπει να λειτουργήσει στα παραρτήματα Ρομά των Κέντρων Κοινότητας που είναι δημόσια δομή η οποία περιλαμβάνει διαμεσολαβητές Ρομά.

Ως προς την ισότιμη συμμετοχή των Ρομά στη λήψη αποφάσεων, η Αναπλ. Υπουργός για την Κοινωνική Αλληλεγγύη τόνισε ότι η Εθν. Στρατηγική περιλαμβάνει σωρεία πολυπρόσωπων οργάνων, με εκείνο που παίρνει τις αποφάσεις να απαρτίζεται από 22 Γραμματείς Υπουργείων και το μείζον συμβουλευτικό όργανο από ακαθόριστο αριθμό εκπροσώπων φορέων, κάπου ανάμεσα σε 50-100. Ενώ δεν αξιοποιείται το τριτοβάθμιο όργανο των Ρομά, η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, που εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των Ρομά στην Ελλάδα. 

Ακυρώνεται μάλιστα ο ρόλος της Επιτροπής Προσωρινής Μετεγκατάστασης που είχε δημιουργηθεί από την Ειδική Γραμματεία για να βρίσκει μέρη μετεγκατάστασης καταυλισμών και να κινητοποιεί τους δήμους να συνεργαστούν,  γιατί τώρα πλέον απλώς θα εξετάζει αιτήματα των δήμων, όταν γνωρίζουμε ότι η πλειονότητα των δήμων αδιαφορούν ή και τορπιλίζουν τις μετεγκαταστάσεις οικισμών Ρομά στα όρια αρμοδιότητά τους. 

Όσο για τους ποσοτικούς δείκτες που θα εκτιμήσουν τα αποτελέσματα της Εθνικής Στρατηγικής στο τέλος της δεκαετίας, οι δείκτες εκκίνησης που αναφέρονται στο κείμενο είναι πλαστοί και πλασματικοί, αφού είναι περασμένων ετών, του 2012 και του 2016 που εν των μεταξύ έχουν τροποποιηθεί, σε πολλές περιπτώσεις θετικά, χάρη στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην περίοδο 2017-19. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει την απόσυρση της αδιέξοδης αυτής και βλαπτικής για τους Ρομα Εθνικής Στρατηγικής και τη εκπόνηση μιας νέας, συντομότερης, ευκρινέστερης, σωστά δομημένης και κοστολογημένης, που θα βασίζεται στο αντίστοιχο επιχειρησιακό Σχέδιο της Ειδ. Γραμματείας Ρομά και θα έχει δυνατότητες βελτίωσης της θέσης των Ρομά.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">