Recents in Beach

Παύλος Α. Μιχαηλίδης: Η Κινηματογραφική Λέσχη και το ΣΙΝΕ «ΦΛΟΙΣΒΟΣ» αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της Αλεξανδρούπολης και έτσι θα πρέπει να παραμείνουν.


 Η  Κινηματογραφική Λέσχη εδώ και σχεδόν μισό αιώνα λειτουργίας της (από το 1974) προωθεί δραστικά τον πολιτισμό της Αλεξανδρούπολης, φέρνοντας την σε επαφή με τα διεθνή ρεύματα της τέχνης, ενισχύοντας παράλληλα τον παλιό της κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Όλο αυτό το διάστημα ταυτίστηκε με την ιστορία της πόλης, εξελίχθηκε, εκσυγχρονίστηκε, ανανέωσε τον εξοπλισμό της, αγόρασε σύγχρονες μηχανές προβολής και σήμερα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και πιο δραστήριες κινηματογραφικές λέσχες σε όλη την χώρα.  Από τις τάξεις της  παρήλασαν  ευαισθητοποιημένοι πολίτες με σημαντική παρουσία στη ζωή της Αλεξανδρούπολης και εθελοντικά υπηρέτησαν την 7η τέχνη, αυτήν τη σπουδαία πολιτιστική δημιουργία,  κάτω από τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες των πρώτων καιρών. Μέσα από την Λέσχη η πόλη γνώρισε από κοντά τους μεγάλους του ελληνικού σινεμά και πολλούς άλλους που επηρέασαν με τον χρόνο αυτό το τόσο σπουδαίο σινεφίλ κοινό της πόλης. Στις δράσεις της ΚΛΑ συμπεριλαμβάνονται εκτός των τακτικών προβολών, μικρές και μεγάλες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και κουκλοθέατρα, η μακροχρόνια συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η διοργάνωση πανελλήνιων συνεδρίων, η απ’ ευθείας μετάδοση  των παραστάσεων της Μετροπόλιταν όπερας της Νέας Υόρκης, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεατρικά και κινηματογραφικά εργαστήρια. Αξίζει να γίνει αναφορά και στις φιλανθρωπικές της δραστηριότητες, όπως για π.χ. πρόσφατες εκθέσεις χειροτεχνημάτων, τα έσοδα των οποίων διατέθησαν στα Παιδικά Χωριά SOS. 

Δυστυχώς όμως εντελώς αιφνίδια, μια πρόσφατη απόφαση της απελθούσας διοίκησης της Τ.Ι.Ε.Δ.Α. (τουριστικής Ιαματικής Επιχείρησης του Δήμου Αλεξανδρούπολης) δρομολογεί εξελίξεις για το μέλλον του δημοτικού, θερινού κινηματογράφου «Φλοίσβου», με την προκήρυξη διαγωνισμού, από τον οποίο θα προκύψει ιδιώτης ο οποίος θα νοικιάσει και θα εκμεταλλευτεί το χώρο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, απολύτως δικαιολογημένη ήταν και η αντίδραση- παρέμβαση της Κινηματογραφικής Λέσχης, η οποία εδώ και πολλά χρόνια διαχειρίζεται τον κινηματογράφο, σε άριστη συνεργασία με την Τ.Ι.Ε.Δ.Α. Μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παρουσιάζει το πολυετές και πολυσήμαντο έργο της καθώς και το καθεστώς λειτουργίας του «Φλοίσβου», υπογραμμίζοντας ότι «η Τ.Ι.Ε.Δ.Α.  δεν νομιμοποιείται ηθικά να αλλάξει μονομερώς το καθεστώς λειτουργίας του θερινού δημοτικού κινηματογράφου, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να αντιληφθεί το άτοπον της πράξης των διοικούντων της και να αναιρέσει αυτήν την κίνηση.

Με την σειρά μας καλούμε και εμείς τον δήμαρχο της Αλεξ/πολης να διατηρήσει το καθεστώς λειτουργίας του «Φλοίσβου» όπως προβλεπόταν από την ιδρυτική προγραμματική σύμβαση και εγγυόταν τη λειτουργία του ως κινηματογράφου πολιτισμού με ποιοτικές προβολές και πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου. Είναι εξαιρετικά σημαντικό πως μέχρι σήμερα όλες ανεξαιρέτως οι προηγούμενες δημοτικές αρχές βοήθησαν την Κ.Λ.Α. στη διαχείριση του «Φλοίσβου» επειδή κατανόησαν το σημαντικό έργο που επιτελεί στον χώρο του κινηματογράφου αλλά και ευρύτερα του πολιτισμού.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ - Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ»


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">