Recents in Beach

Το "σύνδρομο προβλέψιμου συμμάχου" της κυβέρνησης...

 


Με προσοχή παρακολουθούν στον ΣΥΡΙΖΑ τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι τάσσονται υπέρ της διπλωματικής επίλυσης των ζητημάτων που έχουν... ανακύψει. Παράλληλα όμως δεν κρύβουν την ανησυχία τους και για την στάση της κυβέρνησης που φαίνεται να εμφορείται από την λογική του «πρόθυμου συμμάχου», παρά την ιδιαίτερη θέση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, που υπαγορεύει αντίστοιχα τα εθνικά της συμφέροντα.


Αντίθετη στο διεθνές δίκαιο η αναγνώριση
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αμέσως μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθαρίσει ότι η πρωτοβουλία της αναγνώρισης του Λούγκανσκ και του Ντονιετσκ δεν συνάδει με την διεθνή νομιμότητα. Όπως σημείωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ανάρτησή του στο twitter: «Η αναγνώριση των αποσχισθεισών περιοχών είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο». Παράλληλα όμως τόνισε πως στην κρίση πρέπει να δοθεί διπλωματική λύση ζητώντας«κάθε διπλωματικό μέσο να αξιοποιηθεί για να αποφευχθεί ο πόλεμος κ να διαμορφωθεί ένα νέο σύστημα ασφάλειας στην Ευρώπη» ενώ τάχθηκε υπέρ του να υπάρξει «κάθε δυνατή βοήθεια να δοθεί στην ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας».

Παράλληλα όμως στον ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν για το … «σύνδρομο του προβλέψιμου συμμάχου» που φαίνεται να διακατέχει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στην Κουμουνδούρου σχολίαζαν ότι η κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερη σπουδή υποστηρίζοντας τις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας. Παρότι το καλοκαίρι του 2020 όταν το Oruc Reis κινούνταν προκλητικά στα Ν.Α της Κρήτης και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε την άμεση ενεργοποίηση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, η Ν.Δ δεν έδειξε αντίστοιχο πνεύμα.

Επίσης στην Κουμουνδούρου φαίνεται να αντιμετωπίζουν σκωπτικά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ.Οικονόμου σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση «δεν αρκείται σε παθητικό ρόλο θεατή απέναντι στις εξελίξεις». Πολύ δεν περισσότερο την αναφορά του για το «διεθνές κύρος του πρωθυπουργού ο οποίος πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις επίλυσης των διεθνών ζητημάτων».

Η "γέφυρα" πάγια πολιτική της Ελλάδας
Η αξιωματική αντιπολίτευση προκρίνει για την ελληνική εξωτερική πολιτική την τακτική της «γέφυρας» ανάμεσα στην Ε.Ε και τους υπόλοιπους σημαντικούς γεωπολιτικούς πόλους. Όπως άλλωστε ανέφερε σε πρόσφατη αρθρογραφία του ο Γιώργος Κατρούγκαλος «για την Ελλάδα η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι βασική επιδίωξη, όπως ήταν κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογη ήταν, άλλωστε, η κεντρική επιλογή των ελληνικών κυβερνήσεων μετά τη μεταπολίτευση, να καλλιεργούν τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα».
Ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η επιλογή της Ελλάδας να παίζει αυτό το ρόλο της “γέφυρας” ανάμεσα στο πολιτικό μας σπίτι, την Ευρωπαϊκή Ένωση, και άλλες μεγάλες δυνάμεις, κινδυνεύει να ανατραπεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επανέφερε τη λογική του “προκεχωρημένου φυλακίου” της Δύσης». Θυμίζει μάλιστα ότι «η Ρωσία χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Άμυνας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Ρίγα “εχθρική δύναμη”. Αυτό δεν το έχει ξαναπεί Έλληνας υπουργός. Λίγο πιο κομψά το διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην Washington Post. Ευτυχώς η ζημιά, ως ένα βαθμό διορθώθηκε με την επίσκεψη του στο Σότσι. Γενικότερα ο πρωθυπουργός, έχοντας επιλέξει το ρόλο του πιστού και δεδομένου συμμάχου, απομακρύνεται από την πάγια πολιτική της γέφυρας που ακολουθούσε η χώρα».
Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σημειώνοντας πως «αίφνης βλέπουμε να βγαίνει στο προσκήνιο δυναμικά η ιστορία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης» θυμίζοντας πως «ποτέ επι των ημερών της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπήκε θέμα δημιουργίας στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, παρά μόνο εμπορική ανάπτυξη του λιμανιού της.».

Υπέρ της διπλωματικής λύσης τάχθηκε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Επισήμανε σε δήλωσή του πως «απαιτείται αυτοσυγκράτηση απ` όλες τις πλευρές και εντατικοποίηση των προσπαθειών για μια πολιτική-διπλωματική λύση που να εγγυάται την ασφάλεια όλων μέσα σε μια νέα αρχιτεκτονική για την ευρωπαϊκή ασφάλεια με σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, αλλά και με εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσία και δέσμευση του ΝΑΤΟ ότι δεν θα προχωρήσουν τα σχέδια για μια διεύρυνσή του και προς την Ουκρανία».

Τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να πείθονται από την κυβερνητική ρητορική περί πλήρους ετοιμότητας για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Αντιθέτως διακρίνουν φαινόμενα έλλειψης προετοιμασίας και κινήσεων της τελευταίας στιγμής...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">