Recents in Beach

«Προβλημάτισε και πάλι η Διοίκηση με τους χειρισμούς της για το γεωθερμικό πεδίο του Ερατεινού Καβάλας»

 



Την αδυναμία της να αφουγκραστεί τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και τις αναπτυξιακές προοπτικές απέδειξε για άλλη μία φορά η Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, αφού στη συνεδρίαση της 14ης Φεβρουαρίου, το Σώμα «υπερψήφισε» εισήγηση για το Γεωθερμικό Πεδίο του Ερατεινού Καβάλας, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Νέστου διάκειται αρνητικά και η εισήγηση της υπηρεσίας δεν τάσσεται υπέρ αλλά θέτει όρους και προϋποθέσεις. 

Το θέμα, τέθηκε εσπευσμένα στη συνεδρίαση, ως εκτός ημερησίας διάταξης, με τίτλο «έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την ανόρυξη δύο γεωτρήσεων έρευνας – παραγωγής σε τμήμα του Γεωθερμικού Πεδίου τοπικού ενδιαφέροντος Ερατεινού του Δήμου Νέστου» και χωρίς να εξασφαλισθεί η άποψη του διαχειριστή του γεωθερμικού πεδίου, του Φορέα διαχείρισης αλλά και της ειδικής μελέτης για το γεωθερμικό ρευστό, όπως θα έπρεπε. Το θέμα δίχασε το Π.Σ. καθώς οι ψήφοι καταμετρήθηκαν 22 υπέρ, 22 κατά και 2 λευκά με αποτέλεσμα να ισχύει ο κανόνας της διπλής ψήφου του προέδρου και έτσι το θέμα θεωρείται ότι «πέρασε». 

Εν τούτοις, δεν γίνεται να μην καταγγείλουμε το γεγονός ότι η Διοίκηση αδυνατεί να συντονιστεί με τον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και να αντιληφθεί την ορθολογική αναπτυξιακή διάσταση καθώς επιλέγει την κατάτμηση του Γεωθερμικού Πεδίου αντί του ολοκληρωμένου σχεδιασμού ανάπτυξης. Δυστυχώς, για άλλη μία φορά ο Περιφερειάρχης επέλεξε την πεπατημένη της επιμονής στην άποψή του και της απόρριψης κάθε προσπάθειας διαλόγου κι αυτή δεν μπορεί παρά να είναι μία καταδικαστέα πρακτική. 

Σε άλλο σημείο της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης – υπό την πίεση επιχειρημάτων από όλες τις παρατάξεις - υιοθέτησε τελικά την πρότασή μας και αφαίρεσε από την συσταθείσα «Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος» την αρμοδιότητα να αποφασίζει επί μεταλλευτικών θεμάτων (αντί του Περιφερειακού Συμβουλίου). Ο επικεφαλής της παράταξής μας Χριστόδουλος Τοψίδης επεσήμανε την ανάγκη εξαίρεσης της συγκεκριμένης αρμοδιότητας από την Επιτροπή, επειδή άπτεται ενδεχόμενης γνωμοδότησης επί της επένδυσης χρυσού η οποία πρέπει να εξετασθεί (αν τεθεί ζήτημα) από ολόκληρο το Περιφερειακό Συμβούλιο και όχι από μία Επιτροπή. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι ο Περιφερειάρχης επιχείρησε να αντιμετωπίσει το θέμα με προφορικές διατυπώσεις ότι «το θέμα του χρυσού δεν θα συζητηθεί στην Επιτροπή», ωστόσο η διαδρομή του έχει αποδείξει το επισφαλές των λόγων του και γι’ αυτό επιμείναμε στην τροποποίηση, η οποία τελικά έγινε δεκτή.

Στην νεοσυσταθείσα Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος την παράταξή μας θα εκπροσωπούν οι Σύμβουλοι Σταύρος Βαβίας (ΠΕ Έβρου) και Αργύρης Πατακάκης (ΠΕ Δράμας) ως τακτικά μέλη και οι Σύμβουλοι Θεόδωρος Μαρκόπουλος (ΠΕ Καβάλας) και Οδυσσέας Βουρβουκέλης (ΠΕ Ξάνθης) ως αναπληρωματικοί.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">