Recents in Beach

ΣΥΡΙΖΑ: Πάρτι απευθείας αναθέσεων σε φίλους...

 


Όταν η τιμή της βενζίνης βρίσκεται στα ύψη και η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολιάζει την -κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο- αγωνία του πρωθυπουργού για την εκτέλεση του... προϋπολογισμού θυμίζοντας τις απευθείας αναθέσεις.

Το θέμα των απευθείας αναθέσεων και των κλειστών διαγωνισμών είχε θίξει και  ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή κατά την συζήτηση για την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση.

Τώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζει το “πάρτι απευθείας αναθέσεων σε φίλους τους ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε 18 μήνες με πρόσχημα την πανδημία” και διερωτάται εάν σκέφτονταν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του τα 5 δισ. στον προϋπολογισμό αφού δεν σκέφτονταν τη μείωση φόρων στα καύσιμα.

Το θέμα της ακρίβειας συντηρείται ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που διαπιστώνει την οικονομική ασφυξία που υφίστανται νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έρχονται σε αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητάς τους και να καλύψουν στοιχειωδώς τις μηνιαίες δαπάνες τους.

Η δε “αδιανόητη” κατά την Κουμουνδούρου δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Σκυλακάκη πως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα θα ευνοήσει τους πλούσιους (άρα γι’ αυτό δεν γίνεται) προκάλεσε την έκρηξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αξιώνει από τον πρωθυπουργό να πει εάν συμφωνεί με το περιεχόμενό της. Τον Θ. Σκυλακάκη “άδειασε” μεν χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας όμως παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν προτίθεται να πάρει μέτρα, όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα για να περιορίσει την εκτόξευση της τιμής της βενζίνης που σε πολλές περιοχές φθάνει τα 2 ευρώ το λίτρο!


 


“Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα για όσο διαρκεί η κρίση είναι απολύτως εφικτή και απολύτως απαραίτητη για να μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά οι πολίτες που έχουν φθάσει να πληρώνουν τη βενζίνη 2 ευρώ/λίτρο, ενώ μένουν χωρίς θέρμανση όλο το χειμώνα” επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Στελέχη του τονίζουν ωστόσο πως ακόμη και αν η μείωση του ΕΦΚ κρατήσει έναν χρόνο το δημοσιονομικό κόστος θα φθάσει το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ούτε κατά προσέγγιση δηλαδή τα 5 δισ. ευρώ που δόθηκαν “για δωράκια σε ανύπαρκτες εταιρείες “ημετέρων”.


Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νάσος Ηλιόπουλος επαναλαμβάνει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας: Παρέμβαση για αποκλιμάκωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. “Μπορεί για τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του να είναι ψίχουλα, για τους πολίτες όμως είναι μέτρα απαραίτητα για την αξιοπρέπειά τους” σχολίασε δηκτικά.


 


Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για να συζητήσει τα τελευταία δεδομένα στην πορεία προς το συνέδριο του κόμματος (14-17 Απριλίου). 


Βούλα Κεχαγιά


ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">