Recents in Beach

Στη Βουλή από Γκαρά - Χαρίτση το ζήτημα της ακρίβειας που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον Έβρο


 Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι αγρότες και οι παραγωγοί στον Έβρο λόγω της ακρίβειας, κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Νατάσα Γκαρά, μαζί με τον Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Χαρίτση.


«Οι εξωφρενικές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος αγγίζουν και ξεπερνούν ακόμη και το 100% ενώ η ακρίβεια σαρώνει όλα τα βασικά αγαθά: τα τρόφιμα, τα καύσιμα, την ενέργεια, τις πρώτες ύλες, το αγροτικό πετρέλαιο και ρεύμα, με την κυβέρνηση να επιλέγει τον ρόλο του παρατηρητή των ανατιμήσεων, διευκολύνοντας τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και φτωχοποίησης της κοινωνίας», σημειώνουν οι Βουλευτές συμπληρώνοντας πως «την ίδια στιγμή στα εμπορικά μαγαζιά η πτώση του τζίρου φτάνει στο 40% - 50% όπως σημειώνει και ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης».


Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τονίζουν πως εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης η Ελλάδα πληρώνει την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος και την 4η υψηλότερη τιμή στη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη: «προμηθευόμαστε 30% ακριβότερο φυσικό αέριο από ό,τι η Βουλγαρία και αυτό είναι επίτευγμα της ΝΔ».


Επιπρόσθετα, στέκονται και στο ζήτημα του «αθέμιτου ανταγωνισμού» που προκύπτει καθημερινά για τις επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία του Έβρου, λόγω της γειτνίασης με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, υπενθυμίζοντας τη διάταξη που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 (ν. 4608/2019), για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε παραμεθόριες περιοχές όπως ο Έβρος, και που η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι σήμερα αρνείται να εφαρμόσει. 


Επισημαίνουν σειρά κοστολογημένων και ρεαλιστικών προτάσεων που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  για την ανάταση της εγχώριας οικονομίας και τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών όπως η ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας,  η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση,  η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και προϊόντα, με την παράλληλη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ενώ αναφέρονται και στην πρόταση που κατέθεσε το Επιμελητήριο Έβρου και άλλοι φορείς, για την επιδότηση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, με το κράτος να καλύπτει μέρος της αύξησης του ρεύματος σε κάθε επιχείρηση για όσο διάστημα ισχύει η αύξηση.


Κλείνοντας, απευθύνουν στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο Υπουργό τα παρακάτω ερωτήματα: 


  1. Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για την τόνωση της ρευστότητας και την ενίσχυση των επιχειρήσεων,  του εμπορικού και αγροτικού κόσμου, στον Έβρο αλλά και σε όλη τη χώρα, που σήμερα πλήττονται βαρύτατα με ευθύνη της κυβέρνησης, και αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, αντιμετωπίζοντας κατάματα το φάσμα του λουκέτου και της χρεωκοπίας;


  1. Γιατί η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός αρνούνται να υιοθετήσουν τις τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, όπως η επιδότηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων (νόμος ΣΥΡΙΖΑ 4608/2019), η ρύθμιση του χρέους της πανδημίας, η μείωση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα κλπ, που έχει καταθέσει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  όσο και φορείς όπως το Επιμελητήριο Έβρου, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ);


  1. Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στις απαραίτητες αλλαγές στο σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να έχουν ουσιαστική δυνατότητα πρόσβασης στις χρηματοδοτήσεις οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">