Recents in Beach

Πολιτική «ομερτά» και φυμώσεις για τη Novartis


 Μενέλαος Μαλτέζος 

Όταν αναφερθεί κάποιος στο σκάνδαλο Novartis, τα ενδεχόμενα είναι δύο: είτε να τον δικάσουν ως σκευωρό – συμμορίτη, είτε να του αφαιρέσουν τον λόγο ακόμα και στο ναό της δημοκρατίας.

Χθες παρακολουθήσαμε μια πρωτοφανή εκτροπή – για τα κοινοβουλευτικά ήθη – εις βάρος βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου.

Ο Προεδρεύων Χαράλαμπος Αθανασίου (της Ν.Δ) σε διατεταγμένη υπηρεσία έκλεισε τα μικρόφωνα στον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλο Πολάκη, όταν εκείνος άρχισε να μιλάει για το σκάνδαλο Novartis, με τη δικαιολογία ότι μιλάει για άσχετο θέμα.

Ο Προεδρεύων εφαρμόζοντας δύο μέτρα και δύο σταθμά επέτρεψε σε βουλευτή της ΝΔ που μιλούσε λίγα λεπτά νωρίτερα για το ίδιο θέμα (Novartis) που επαναλάμβανε τα κυβερνητικά ψεύδη για το σκάνδαλο. Όπως λέει και ο λαός μας «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει».

Την γραμμή έδωσε προχθές 30/01/2022 από βήματος της βουλής ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας το σκάνδαλο Novartis σκευωρία. Ο πρωθυπουργός μάλιστα κάνοντας σαφή προκλητική παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης- κατηγόρησε τους δημοσιογράφους που έχουν ερευνήσει την υπόθεση και διώκονται γι αυτό ως μέλη συμμορίας. Η παραληρηματική του δήλωση στη Βουλή για τους δύο δημοσιογράφους είναι μείζον Θεσμικό ΑΤΟΠΗΜΑ, βαρύ –πλήγμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ και του ΤΥΠΟΥ, στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και στο ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ και σαφώς κατάφωρη παραβίαση του τεκμηρίου ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ..

Είναι ωστόσο της πάσης γνωστό ότι η Novartis κατηγορήθηκε στις ΗΠΑ για έκνομες ενέργειες σε ξένες χώρες (ανάμεσα σε αυτές ήταν και η Ελλάδα…).H εταιρεία παραδέχθηκε ότι χρησιμοποιούσε «διεφθαρμένο τρόπο» για την προώθηση των συμφερόντων της και συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 347 εκατ. για να σταματήσουν οι έρευνες σε βάρος της. Οι αθέμιτες πρακτικές στη χώρα μας ήταν ότι δωροδοκούσε αξιωματούχους που «επηρέαζαν τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ώστε να συνδράμουν τη Novartis Hellas…»!

Εδώ αρχίζουν τα παράδοξα. Μετά από 5 ολόκληρα χρόνια ερευνών της Ελληνικής Δικαιοσύνης, κανένας Έλληνας αξιωματούχος δεν βρέθηκε να παρανομεί, δεν διεφθάρη, δεν δωροδοκήθηκε! Και αυτά που ομολόγησε και για τα οποία πλήρωσε η Novartis; Ε! Όλα αυτά είναι…σκευωρία. Είναι ίσως η ώρα, η αρχειοθέτηση της υπόθεσης στην Ελλάδα να ανοίξει την όρεξη της Novartis ώστε να ισχυριστεί πως οι κατηγορίες του Αμερικανικού Δημοσίου είναι ανυπόστατες και να ζητήσει τα χρήματα πίσω μαζί με αποζημιώσεις.

Ως ελάχιστη ηθική δικλίδα της δικαιοσύνης και της πολιτικής στις αποφάσεις της θα έπρεπε τουλάχιστον να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα η πράξη αρχειοθέτησης των δικογραφιών Γεωργιάδη – Αβραμόπουλου ώστε η γυναίκα του καίσαρα να μην είναι μόνο τίμια αλλά να φανεί και η τιμιότητα της.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκάλυψη της υπόθεσης Novartis μέσω της αρχειοθέτησης δεν μπορεί να συγκαλύψει το σύστημα Μητσοτάκη ως ένα σύστημα επικίνδυνο για τη Δημοκρατία.

Ο Μαλτέζος Μενέλαος είναι Οικονομολόγος στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 

documentonews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">