Recents in Beach

Εκσυγχρονισμός αρμάτων: Σκάνδαλο με «άρωμα» Άκη…


 Με τον μανδύα της «αναβάθμισης» των αρμάτων μάχης Λέοπαρντ πάνε να χρεώσουν με 1,9 δισ. ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο! Πάνε να αναβαθμίσουν άρματα με κόστος, ίσο ή και μεγαλύτερο, απ’ όσο έχουν τα καινούργια! Συνεργάτης του Άκη και σύμβουλος του Σάφα, ο «διαμεσολαβητής»..
.

Γράφει ο Δήμος Βερύκιος



Με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες, «αρουραίοι» του υπουργείου Άμυνας, προφανώς με άνωθεν εντολή, πάνε να στήσουν την δουλειά που βγάζει… μάτι!

Η ιστορία ξεκινάει πριν 8 μήνες όταν στην Διεύθυνση Εξοπλισμών συστήνεται μια επιτροπή για να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που υπήρχαν μεταξύ της γερμανικής εταιρίας KMW και του ελληνικού δημοσίου για την προμήθεια των Λέοπαρντ επί κυβερνήσεως Σημίτη !

Η γερμανική εταιρία χρωστάει Αντισταθμιστικά Ωφελήματα στην Ελλάδα, ενώ αξιώνει από το ελληνικό δημόσιο 200 εκατομμύρια για καθυστερήσεις πληρωμών, την εποχή των μνημονίων, που δια ροπάλου η παρέα Σόιμπλε απαγόρευε στην Ελλάδα να δώσει χρήματα για την Άμυνα!

Με τη σειρά του, το ελληνικό δημόσιο, το 2017, επί υπουργίας Καμμένου, αξιώνει από την Γερμανική KMW 45 εκατομμύρια, όπου και προκαλείται απόλυτο blackout…

Πριν από 8 μήνες, και ενώ ξεκινούν διαπραγματεύσεις για την επίλυση των παραπάνω διαφορών, ως νομικός σύμβουλος της γερμανικής KMW εμφανίζεται στο υπουργείο Άμυνας, ένα γνώριμο πρόσωπο, στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου και σύμβουλος του Ι. Σάφα στο ναυπηγείο Σκαραμαγκά ! Ταυτοχρόνως, το ίδιο πρόσωπο εμφανίζεται και ως πρόεδρος εταιρίας στην Βόρεια Ελλάδα που φτιάχνει θωρακίσεις οχημάτων!

Οι διαπραγματεύσεις στο ΓΕΣ κάποια στιγμή κολλάνε εξαιτίας της συμπεριφοράς του εν λόγω νομικού συμβούλου ο οποίος πιέζει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με βάσει την δίκη του πρόταση ως να έχει «άνωθεν συμφωνία». Οι ένστολοι στυλώνουν τα πόδια και δεν συναινούν με τις επιθυμίες του νομικού συμβούλου…

Τώρα, εν όψει κρίσεων (προαγωγών και αποστρατιών) επιχειρείται αλλαγή των μελών της επιτροπής με στόχο να περάσει το καταχθόνιο σχέδιο που σε γενικές γραμμές προβλέπει:

Να συμψηφιστούν οι ρήτρες που ζητάει η μια και η άλλη πλευρά καθώς επίσης και τα ανεκτέλεστα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα της αρχικής αγοράς του 2003 ! Και ένα σεβαστό πόσον που θα προκύψει προς όφελος του ελληνικού δημοσίου να απορροφηθεί στο επόμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης που μπορεί να αγγίξει τα 1,8 δις ευρώ(! !! ) και το οποίο να εκτελεστεί στην εταιρία πρόεδρος της οποίας εμφανίζεται ο συνεργάτης του Άκη και σύμβουλος του Σάφα!!!!

Αίφνης σήμερα δημοσιεύεται στον ημερήσιο τύπο (Καθημερινή) πρωτοσέλιδο που γνωστοποιεί ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδας το υπουργείο Άμυνας βρίσκεται «σε εξαιρετικά προχωρημένες διαβουλεύσεις με την KMW» για την αναβάθμιση των αρμάτων Leopard και μεταφορά γραμμής παραγωγής τους στην χώρα μας!

Και στο σημείο αυτό τίθενται τα καίρια ερωτήματα:

- Σε ποια βάση γίνονται οι διαβουλεύσεις;

- Υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα;

- Υπάρχει καθορισμένος προϋπολογισμός;

- Ποιος καθόρισε ότι οι διαβουλεύσεις πρέπει να γίνουν με την συγκεκριμένη εταιρεία;

- Υπήρξε ανοικτή πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος;

Είναι ολοφάνερο ότι πάει να στηθεί η δουλειά όπως και οι προηγούμενες, με απευθείας ανάθεση!

Η μέχρι τώρα διαβούλευση είναι «mix grill» αφού περιλαμβάνει:

  • Την απόσυρση της διεκδίκησης (ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ) 45 εκατ. ευρώ από το δημόσιο, λόγω κακής εκτέλεσης προηγούμενης σύμβασης.
  • Την κάλυψη εκκρεμοτήτων ΑΩ παρελθόντων συμβάσεων.
  • Την αναβάθμιση των υπαρχόντων αρμάτων.
  • Τη μεταφορά γραμμής παραγωγής στην Ελλάδα, προφανώς στο εργοστάσιο που πρόεδρος εμφανίζεται ο πρώην συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου και νομικός σύμβουλος των Γερμανών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">