Recents in Beach

Η Ύπατη Αρμοστεία ενισχύει τη στήριξή της σε όσους έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία και ξεκινάει πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας

 


Περίληψη των δηλώσεων της Εκπροσώπου Τύπου Shabia Mantoo της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – στην οποία μπορεί να αποδοθεί το κείμενο – στη σημερινή ενημέρωση Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αυξάνει την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες, καθώς οι ανθρωπιστικές ανάγκες μεγαλώνουν και οι εχθροπραξίες εντείνονται.

Στην Ουκρανία, τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1,85 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι ενώ επιπλέον 12,65 εκατομμύρια πλήττονται άμεσα από τις συγκρούσεις, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουν το δριμύ ψύχος.

Η πρόσβαση στις πληττόμενες από τις συγκρούσεις κοινότητες σε περιοχές που μαστίζονται περισσότερο από τον πόλεμο όπως η Μαριούπολη και το Χάρκοβο εξακολουθεί να είναι πολύ περιορισμένη εξαιτίας των συνεχόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων και του αυξημένου αριθμού ναρκών, με τις ανθρωπιστικές ανάγκες να αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τρόφιμα, νερό, φάρμακα και ιατρική φροντίδα, καταλύματα, βασικά οικιακά είδη, κουβέρτες, στρώματα, οικονομική βοήθεια, οικοδομικά υλικά, γεννήτριες και καύσιμα.

Τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και η ασφαλής μεταφορά βοήθειας που θα είναι σωτήρια για τον πληθυσμό. Η Ύπατη Αρμοστεία επαναλαμβάνει την επείγουσα έκκλησή της για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και των μη στρατιωτικών υποδομών και για τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Επίσης, ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά τις γειτονικές χώρες που κρατούν τα σύνορά τους ανοιχτά σε όσους διαφεύγουν από την Ουκρανία.

Το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας βρίσκεται στο πεδίο στην Ουκρανία παγιδευμένο – όπως και ο άμαχος πληθυσμός – εν μέσω των εχθροπραξιών. Δεσμευόμαστε ότι θα παραμείνουμε, παρέχοντας βοήθεια όταν και όπου μας το επιτρέπει η πρόσβαση και η κατάσταση ασφάλειας. Το Γραφείο μας έχει ενισχύσει την παρουσία του και την επιχειρησιακή του δράση στην κεντρική και δυτική Ουκρανία, όπου οι συνθήκες επιτρέπουν μεγαλύτερη πρόσβαση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και όπου οι ανάγκες αυξάνονται όσο ο πληθυσμός μετακινείται προς τα δυτικά και πιο πέρα και γίνεται εσωτερικά εκτοπισμένος. Επίσης, συντονιζόμαστε με τις τοπικές αρχές για να βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής στους διεθνείς συνοριακούς σταθμούς όπου οι άνθρωποι περιμένουν στην ουρά για ώρες.

Η Ύπατη Αρμοστεία στην Κεντρική και Δυτική Ουκρανία

  • Η Ύπατη Αρμοστεία έχει ανοίξει αποθήκες στις πόλεις Vinnytsia, Uzhhorod, και Chernivtsi και δύο στην πόλη Lviv. Πρόκειται να αποσταλούν βασικά είδη πρώτης ανάγκης από τα παγκόσμια αποθέματα της Ύπατης Αρμοστείας για περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους.
  • Στις 26 Φεβρουαρίου, η Ύπατη Αρμοστεία διένειμε βασικά είδη πρώτης ανάγκης για 2.000 ανθρώπους, όπως κουβέρτες, υπνόσακους, δοχεία νερού, μαγειρικά σκεύη και κουβάδες στην πόλη Kryvyi Rih στην κεντρική Ουκρανία, όπου έχουν φτάσει χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι.
  • Στις 8 Μαρτίου, τέσσερα φορτηγά με 8.600 θερμαινόμενες κουβέρτες και 3.000 στρώματα έφτασαν στην πόλη Lviv από την Πολωνία. Θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες στα κέντρα υποδοχής για εσωτερικά εκτοπισμένους. Στην πόλη Lviv έχουν επίσης διανεμηθεί 200 στρώματα και 400 κουβέρτες στα κέντρα υποδοχής που λειτουργούν οι τοπικές αρχές.
  • Στην πόλη Vinnytsia, η Ύπατη Αρμοστεία έχει διανείμει πάνω από 1.000 κουβέρτες, 230 στρώματα και υπνόσακους σε τρία κέντρα διέλευσης όπου οι ανάγκες είναι πιο άμεσες. Προχωρήσαμε επίσης σε εκτίμηση των αναγκών σε 13 κέντρα διέλευσης ώστε να δούμε τι είδους στήριξη χρειάζεται να παράσχουμε. Μια αποστολή ανθρωπιστικού υλικού ξεκίνησε από την πόλη Dnipro στις 10 Μαρτίου για να διανεμηθεί σε σοβαρά πληγείσες περιοχές στη Μαριούπολη, αμέσως μόλις εξασφαλιστεί ασφαλές πέρασμα.
  • Η Ύπατη Αρμοστεία εργάζεται στενά με τις αρχές και τους εταίρους για να εδραιώσει και να διευρύνει την ικανότητα υποδοχής του εσωτερικά εκτοπισμένου πληθυσμού κυρίως στις πόλεις Lviv, Ivano-Frankivsk, Vinnytsia, Uzhgorod, Chernivtsi και σε άλλες περιοχές, καθώς και για να παράσχει βασικές υπηρεσίες προστασίας. Στην πόλη Chop, η Ύπατη Αρμοστεία και οι εταίροι της συνεργάζονται με τις τοπικές αρχές για να βοηθήσουν στην παροχή στέγασης σε 4.300 ανθρώπους και στην παροχή νομικής, ψυχολογικής στήριξης και πληροφόρησης στα σημεία υποδοχής.
  • Πολλά καταστήματα στην Ουκρανία θέλουν τώρα να πληρώνονται σε μετρητά, γεγονός που καθιστά την παροχή οικονομικής βοήθειας κρίσιμης σημασίας. Η Ύπατη Αρμοστεία ετοιμάζει την ανάπτυξη ενός πιλοτικού πολύπλευρου προγράμματος παροχής οικονομικού βοηθήματος, μαζί με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), μέσω έξι κέντρων καταγραφής ώστε να μπορέσουν οι εσωτερικά εκτοπισμένοι να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες στην πόλη Lviv. Κατόπιν, το πρόγραμμα θα επεκταθεί γρήγορα σε άλλη περιοχή που υποδέχεται εσωτερικά εκτοπισμένο πληθυσμό.
  • Στα διεθνή σημεία συνοριακής διέλευσης, παρέχουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, θερμαινόμενους σταθμούς όπου οι άνθρωποι με ιδιαίτερες ευαλωτότητες όπως έγκυες, άτομα με αναπηρίες και ηλικιωμένοι, μπορούν να κάτσουν και να ζεσταθούν όσο περιμένουν για ώρες στα σύνορα. Ο εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας NEEKA προσφέρει ζεστό τσάι και σνακ στα συνοριακά περάσματα με την Πολωνία.
  • Η Ύπατη Αρμοστεία συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές στη δυτική Ουκρανία για τη δημιουργία ενημερωτικού υλικού που περιλαμβάνει κωδικούς QR για την πρόσβαση σε ενημερωτικές ιστοσελίδες της Ύπατης Αρμοστείας για την παροχή βοήθειας, τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας, οδικούς χάρτες με σημεία παραπομπής και άλλο υλικό που μπορεί να διανεμηθεί στους μεθοριακούς σταθμούς.

Νότια Ουκρανία

  • Στην Οδησσό, η Ύπατη Αρμοστεία στηρίζει έναν εταίρο που παρέχει φαγητό, τσάι και κουβέρτες στα σημεία διέλευσης στον σιδηροδρομικό σταθμό, όπου καταφτάνουν καθημερινά όσοι εγκαταλείπουν το Mykolaiv για να μετακινηθούν προς τη δυτική Ουκρανία.

Στην Ανατολική Ουκρανία

  • Η Ύπατη Αρμοστεία, σε συντονισμό με τον εταίρο Proliska, παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Έγινε διανομή 1.400 τετραγωνικών μέτρων μουσαμά και ρολών πλαστικής μεμβράνης σε νοικοκυριά που καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς στις πόλεις Popasna, Novomykhailivka και Slavne προκειμένου να προστατευθούν από το κρύο, καθώς και παιδικές τροφές και είδη προσωπικής υγιεινής.
  • Η Ύπατη Αρμοστεία διένειμε επίσης ανθρωπιστικό υλικό, όπως 2.000 κονσέρβες μαγειρεμένου κρέατος και 700 κιλά κατεψυγμένου κρέατος, στις πόλεις Sievierodonetsk, Lysychansk and Popasna.
  • Στην πόλη Luhansk, η Ύπατη Αρμοστεία παρείχε καταλύματα έκτακτης ανάγκης τα οποία έπρεπε να μεταφερθούν στην πόλη Shchastia. Θερμαινόμενες κουβέρτες, πλαστικά καλύμματα, στρώματα και δοχεία νερού πρόκειται να σταλούν από το Dnipro στο Luhansk, μόλις είναι ασφαλές για τα οχήματα να κυκλοφορήσουν.
  • Σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Donbas Development Center, η Ύπατη Αρμοστεία έχει μεταφέρει κρίσιμες προμήθειες, όπως κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, είδη προσωπικής υγιεινής, σε πληθυσμό που έχει πληγεί από τις συγκρούσεις στην πόλη Donetsk NGCA.

Εκτός Ουκρανίας, ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκεται σε γειτονικές χώρες έχει ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια. Η Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει τις προσπάθειες όσων τους έχουν υποδεχθεί και την τεράστια αλληλεγγύη που έχουν δείξει ντόπιοι, εθελοντές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίοι συμβάλλουν στην παροχή στέγασης, μεταφοράς, φαγητού και οικονομικών και υλικών δωρεών. Σε όλες τις γειτονικές χώρες, οι κρατικές αρχές, η κοινωνία των πολιτών και οι εθελοντές φροντίζουν για την υποδοχή και την παροχή βοήθειας.

Η Ύπατη Αρμοστεία συνεργάζεται με τις αρχές και τους εταίρους για την ανάπτυξη προγραμμάτων παροχής έκτακτης οικονομικής βοήθειας. Οι πληρωμές θα βοηθήσουν τους πρόσφυγες να ανταπεξέλθουν με περισσότερη αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία μέχρι να μπορέσουν να εργαστούν ή να λάβουν κοινωνικά επιδόματα. Δίνει τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να βάλουν τις δικές τους προτεραιότητες, ενώ παράλληλα δίνει μια ώθηση και στις τοπικές επιχειρήσεις.

Στην Πολωνία, η Caritas Πολωνίας και άλλοι εταίροι εργάζονται για την παροχή οικονομικής βοήθειας στους πρόσφυγες, με τις πρώτες οικογένειες να λαμβάνουν το βοήθημα σήμερα στην Βαρσοβία. Το πρόγραμμα θα επεκταθεί σύντομα σε πόλεις που φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς προσφύγων. Για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού υπάρχει συνεργασία με την τράπεζα Santander Bank και χρησιμοποιείται το δικό της σύστημα άμεσης πληρωμής BLIK. Οι πρώτες εφάπαξ πληρωμές, της ίδιας αξίας με τα κοινωνικά επιδόματα που δίνονται στην Πολωνία, θα δοθούν στους καταγεγραμμένους πρόσφυγες.

Στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, η Ύπατη Αρμοστεία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Κοινωνικής Προστασίας και έναν τοπικό εταίρο, ξεκίνησε τη διανομή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ στήνεται ο μηχανισμός για την παροχή οικονομικής βοήθειας μεγαλύτερης κλίμακας, με περισσότερες πληρωμές να φτάνουν στους ευάλωτους πρόσφυγες τις επόμενες μέρες. Στήνεται επίσης μαζί με τις αρχές ο μηχανισμός για να δοθεί μια εφάπαξ χρηματική δωρεά στις οικογένειες υποδοχής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">