Recents in Beach

Επερώτηση της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας: Χωρίς σταματημό οι αποτυχημένες εκδηλώσεις χωρίς συμμετοχή, αλλά με υπέρογκες δαπάνες, από την ΠΕ Ροδόπης και ευθύνη του Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Τσαλικίδη. Σε ποια τσέπη πάνε τα παραπάνω χρήματα;

 


Επερώτηση με θέμα:Χωρίς σταματημό οι αποτυχημένες εκδηλώσεις χωρίς συμμετοχή, αλλά με υπέρογκες δαπάνες, από την ΠΕ Ροδόπης και ευθύνη του Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Τσαλικίδη. Σε ποια τσέπη πάνε τα παραπάνω χρήματα;”, υπέβαλε η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία προς τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ροδόπης κ. Νικόλαο Τσαλικίδη. 

Την επερώτηση, η οποία θα αναπτυχθεί σε επερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, υπογράφει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ροδόπης Χρήστος Χατζηπέμου.Έχει αναρτηθεί δε, στην ιστοσελίδα της παράταξης, στη θέση www.anenopro-amth.gr/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/Ερωτήσεις– ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ και έχει ως εξής:


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ροδόπης


Θέμα: Χωρίς σταματημό οι αποτυχημένες εκδηλώσεις χωρίς συμμετοχή, αλλά με υπέρογκες δαπάνες, από την ΠΕ Ροδόπης και ευθύνη του Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Τσαλικίδη. Σε ποια τσέπη πάνε τα παραπάνω χρήματα;


Zητήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ η έγκριση ενός κονδυλίου 17.500 € για την διοργάνωση του λεγόμενου φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους στην ΠΕ Ροδόπης. Η πρόταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και έτσι δόθηκε η δυνατότητα στον κο Τσαλικίδη να αναθέσει απευθείας – για άλλη μια φορά - το υποτιθέμενο φεστιβάλ σε εταιρεία από την Αλεξανδρούπολη με την οποία προνομιακά συνεργάζεται (όπως στο φεστιβάλ VIA EGNATIA ή στο λεγόμενο Παιδικό Φεστιβάλ όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν). Όλο το πρόγραμμα ήταν έτσι διαμορφωμένο κι εκτελεσμένο, ώστε, αντί να κοστίσει στην Περιφέρεια 4.000 - 5.000 € να κοστίσει και να πληρωθεί (στην γνωστή εταιρεία) τελικά 17.500 €. Κι εξηγούμαι:

Για την πρώτη ημέρα 27/8/2021:

  • Αίθουσα ξενοδοχείου στην Μαρώνεια για 40 άτομα που δεν θα δικαιολογούνταν δαπάνη άνω των 400 € για τους καφέδες τα πιττάκια μισθώθηκε προς …37 € το άτομο! 

  • Η ομάδα διάσωσης αφιλοκερδώς παρουσίασε Τεχνικές Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης σε ΤΡΙΑ (κυριολεκτικά) ΑΤΟΜΑ (τον κο Τσαλικίδη, την γραμματέα του αλλά και κάποιον ως φερόμενο ως «εκπρόσωπο του ανάδοχου»).

  • Τέσσερις ήταν και οι συμμετέχοντες σε «Επίδειξη & Εκμάθηση Kayak, SUP, Wind Surf, Surf και ποδηλάτων θαλάσσης» που τελικά αφορούσε «επίδειξη» με δύο κανό και ένα θαλάσσιο ποδήλατο, δωρεάν από την ιδιωτική επιχείρηση που δραστηριοποιείται εκεί. Από το φωτογραφικό υλικό δεν προκύπτει καν «επίδειξη» αλλά απλή φωτογράφηση …τεσσάρων πελατών της επιχείρησης!

  • Το βράδυ στην Μαρώνεια περιλάμβανε το στήσιμο στην μέση της Κεντρικής Πλατείας του χωριού μιάς ζωντανής τοπικής ορχήστρας, χωρίς κάποιο κοινό μπροστά από αυτήν, παίζοντας στο πουθενά.

  • Η επίδειξη τοπικών εδεσμάτων περιλάμβανε – σύμφωνα με το φωτογραφικό υλικό – το σερβίρισμα γλυκού σύκου από καφέ της Πλατείας, ένα τάπερ χαλβά σπιτικό που σερβίρει ως γλυκό τοπική επιχείρηση μετά το φαγητό κι ένα ταψί με σαρμά που προορίζονταν για τους πελάτες της. Όλα αυτά κοστολογήθηκαν και πληρώθηκαν 4.000 €.
Την άλλη μέρα στο Φανάρι 28/8/2021.

  • Από τα τρία σκάφη που υποτίθεται ότι θα έφτιαχναν …βόλτες στο Θρακικό Πέλαγο στους ενδιαφερόμενους εμφανίστηκαν μόνο δύο, όπως φαίνεται από το φωτογραφικό υλικό, έκαναν δύο –τρεις βόλτες το καθένα και μετά σταμάτησαν.

  • Το φεστιβάλ περιλάμβανε την διάθεση 1.488 € για μαθήματα ιστιοπλοΐας σε παιδιά με σκάφη optimist και με ειδικούς εκπαιδευτές, και επίδειξη ιστιοπλοΐας τριγώνου. Από το υλικό που μου παραδόθηκε προκύπτει ότι παρακολούθησαν μαθήματα πέντε άτομα, δηλαδή προς 300 € περίπου το …μάθημα!

  • Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης «Επίδειξη & Εκμάθηση Kayak, SUP, Wind Surf, Surf και ποδηλάτων θαλάσσης» κάτι που δεν έγινε,  «συμμετοχή στο Θαλάσσιο Πάρκο SEA PARK» που επίσης δεν υπήρξε, «ενημέρωση για θέματα ασφαλείας και συμπεριφοράς στη θάλασσα» που δεν έγινε, «διεξαγωγή σύντομου τουρνουά Beach Volley – Beach Tennis – Foot Volley και διεξαγωγή αντίστοιχων αγώνων επίδειξης από αθλητές της περιοχής» που επίσης δεν έγινε «Gym On The Beach – Live Αθλητικές Συνεδρίες δίπλα στην θάλασσα με έμπειρους επαγγελματίες γυμναστές» που επίσης δεν έγιναν.  Στο υλικό που μου παραδόθηκε φαίνονται δύο ζευγάρια, απλά να παίζουν beach volley… Όλα αυτά που φαίνεται ότι δεν έγιναν, στον ανάδοχο πληρώθηκαν κανονικά καθώς δεν αφαιρέθηκαν από κανέναν.

  • Το βράδυ στο Φανάρι, πάλι στο πουθενά στήθηκε αντί του ποσού των 620 € (τόσα πήρε ο ανάδοχος…)  ένας τοπικός DJ να παίζει τραγούδια στους αδιάφορους περαστικούς ενώ πελάτες των παρακείμενων καταστημάτων διαμαρτύρονταν για την ένσταση της μουσικής. Η αίσθηση του φεστιβάλ δεν υπήρχε πουθενά, ούτε ακόμη στα φωτογραφημένα … τρία πιάτα σουβλάκια παρακείμενης επιχείρησης, ούτε στην φωτογραφημένη χωριάτικη σαλάτα! Προσθέτοντας και μια φωτό από μιά γαρίδα πάνω σε ριζότο, που η κάμερα… συνέλαβε να οδεύει σε  κάποιο πελάτη ταβέρνας, ολοκληρώθηκε και η φαναριώτικη γευσιγνωσία. Συνολικό κόστος για όλα αυτά άλλες 6.500 €! 

Στα παραπάνω ποσά αν προστεθούν άλλα 1860 € για τον γραφιστικό σχεδιασμό και τις εκτυπώσεις προσκλήσεων και αφισών, 930 € για το σχεδιασμό Banners στο διαδίκτυο, 1.860 € για τη βιντεοσκόπηση και φωτογραφική κάλυψη της δράσης και 2.480 € για την διαφημιστική προβολή σε ιστοσελίδες, τότε μαζεύεται συνολικά το ποσό των 17.500 € για μια δράση και πάλι πολύ μικρότερου χρηματικού ύψους, με σκοτεινές και αδιαφανείς δαπάνες.

Το σύνολο των ατόμων που πραγματικά συμμετείχαν πραγματικά στις δράσεις αυτές δεν ήταν πάνω από 60 άτομα, κυρίως εξαιτίας της βόλτας με τα ιστιοφόρα στο λιμάνι του Φαναρίου. Αξίζει τον κόπο να δαπανώνται τόσα χρήματα με τόση μικρή απήχηση που τουριστικά δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε περισσότερο από όσα ήδη προσφέρουν οι περιοχές Μαρώνεια και Φανάρι μέσω των ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή; 

Σε όλες οι δράσεις που οργανώθηκαν από την ΠΕ Ροδόπης, παιδικό φεστιβάλ, VIA EGNATIA, φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους, φέρεται εμπλεκόμενη (έμμεσα στην πρώτη, άμεσα στις δύο άλλες), συγκεκριμένη ιδιωτική διαφημιστική εταιρεία, που αναλαμβάνει, αντί σχεδόν μηδενικής έκπτωσης, να υλοποιήσει τους …«φευγάτους» προϋπολογισμούς των δράσεων της Περιφέρειας στην ΠΕ Ροδόπης.   Ερωτάται συνεπώς για άλλη μια φορά ο κος Τσαλικίδης: Ποιος επωφελείται όλα τα επιπλέον χρήματα που δαπανώνται για τις δράσεις που ο ίδιος μεθοδεύει την έγκριση και υλοποίηση; 


Ο επερωτών

Χρήστος Χατζηπέμου

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ροδόπης
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">