Recents in Beach

Η Εσθονία απαγορεύει σε πολίτες της να ενταχθούν στον στρατό Ρωσίας και Λευκορωσίας

Περίπου 340.000 άνθρωποι ή το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Εσθονίας είναι εθνοτικά Ρώσοι. Μεταξύ αυτών, ορισμένοι μοιράζονται την τρέχουσα κοσμοθεωρία του ρωσικού κράτους. [Shutterstock/Darek Warczakoski]

 Οι Εσθονοί στη χώρα και στο εξωτερικό, καθώς και οι μη Εσθονοί που ζουν στη χώρα απαγορεύεται να ενταχθούν ή να βοηθήσουν με άλλο τρόπο τον ρωσικό ή τον λευκορωσικό στρατό, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Η ένταξη, η παροχή στρατιωτικής ή μη στρατιωτικής βοήθειας στις δραστηριότητες της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας θα συνοδεύεται από πρόστιμο ή φυλάκιση πέντε ετών, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης. Όσοι συνδράμουν τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία μπορεί ακόμη και να τους αφαιρεθεί η κατοικία ή η υπηκοότητα.

Περίπου 340.000 άνθρωποι ή το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Εσθονίας είναι εθνοτικά Ρώσοι. Μεταξύ αυτών, ορισμένοι μοιράζονται την τρέχουσα κοσμοθεωρία του ρωσικού κράτους.

Έρευνα του 2018 από το Διεθνές Κέντρο Άμυνας και Ασφάλειας δείχνει, μόλις το 12% από αυτούς ή περίπου το 3% του πληθυσμού της χώρας θα μπορούσε να αποτελέσει δυνητική απειλή σε έναν ρωσικό υβριδικό πόλεμο.

Από την άλλη, οι Εσθονοί καλούνται πρωτίστως να συμβάλουν στην άμυνα της χώρας τους, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Κάγια Κάλας.

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την απόφαση της Λετονίας και της Δανίας ότι οι πολίτες τους είναι ελεύθεροι να πολεμήσουν για την Ουκρανία και να ενταχθούν εθελοντικά στις ένοπλες δυνάμεις της.

Σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή της εσθονικής τηλεόρασης τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας Κάλλε Λάανετ εξέφρασε επίσης την «προσωπική του άποψη» ότι ο ουκρανικός εναέριος χώρος πρέπει να κλείσει, σημειώνοντας ωστόσο ότι η τελική άποψη της χώρας του θα αντανακλά την κοινή άποψη του ΝΑΤΟ, η οποία απαιτεί ομόφωνη απόφαση όλων των μελών.

(Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">