Recents in Beach

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Ορεστιάδας για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς».

 


Στις 29 Μαρτίου ξεκινά πιλοτικά στην Ορεστιάδα το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στο γνωστό πλαίσιο της «εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» και θα αφορά κυρίως τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών.


Στο πλαίσιό του θα χορηγείται οικονομική ενίσχυση σε εργαζόμενους γονείς για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους από «παιδαγωγό – φύλακα», είτε στο σπίτι της οικογένειας είτε στο χώρο της «νταντάς». Οι συμμετέχοντες «παιδαγωγοί – φύλακες» θα περάσουν από διαδικασία κατάρτισης μέσω σεμιναρίων και πιστοποίησης μέσω των δήμων και στη συνέχεια θα ενταχθούν σε ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνεται η επιλογή. 


Στην πράξη, με τη συγκεκριμένη ...πατέντα, βασισμένη όπως διατείνεται στις «καλές ευρωπαϊκές πρακτικές», η κυβέρνηση επιδιώκει να λύσει δύο προβλήματα: Από τη μια, να αποδεσμεύσει μητέρες από τη φροντίδα των μικρών παιδιών προκειμένου να επιστρέψουν στη δουλειά, χωρίς να διαθέσει χρηματοδότηση για τη δημιουργία, τον εξοπλισμό και τη στελέχωση βρεφονηπιακών σταθμών. Από την άλλη, να απορροφήσει ορισμένες γυναίκες από τη δεξαμενή των ανέργων στις θέσεις των «νταντάδων» που θα τους εξασφαλίζουν ένα λειψό μεροκάματο και να μειώσει την «αδήλωτη εργασία» στον συγκεκριμένο τομέα. 


Ταυτόχρονα, επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των γονιών επιλέγοντας να προβάλει το πρόγραμμα σε μια περίοδο που χιλιάδες γονείς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των μεγάλων ελλείψεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. 


Δεν είναι τυχαίο πως το πρόγραμμα ξεκινά πιλοτικά σε δήμους όπως της Ορεστιάδας, όπου δεν υπάρχει δημοτικός βρεφονηπιακός σταθμός και οι ανάγκες καλύπτονται από ιδιωτικούς, με το κόστος των τροφείων να επιβαρύνει σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό. 


Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε επανειλημμένως εκφράσει την αναγκαιότητα για τη  λειτουργία ενός δημοτικού πολυδύναμου βρεφονηπιακού σταθμού στο Δήμο Ορεστιάδας, όμως η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει την έλλειψη υποδομών και κτηριακών εγκαταστάσεων με κατ’ οίκον εργασία, ενώ είναι παραπάνω από σίγουρο, ότι το πρόγραμμα θα αποτελέσει «κερκόπορτα» για την επέλαση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών επιχειρήσεων, που θα αρπάξουν την ευκαιρία που τους δίνει η κυβέρνηση και θα επινοικιάζουν «νταντάδες.


Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα για την «νταντά της γειτονιάς» είναι μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Δεν αποτελεί λύση στα σοβαρά προβλήματα. Δεν αντιμετωπίζει το γεγονός ότι χιλιάδες παιδιά δεν βρίσκουν θέση στους παιδικούς σταθμούς των δήμων και στα ελάχιστα βρεφικά τμήματα που λειτουργούν σε αυτούς, δεν καταργεί τα τροφεία, δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή. 


Στην πραγματικότητα, έρχεται να προσθέσει μια ακόμα μορφή υποβαθμισμένης υπηρεσίας «φύλαξης» βρεφών και νηπίων, υποκαθιστώντας την επιστημονικά οργανωμένη κοινωνική δομή της προσχολικής φροντίδας και αγωγής με τις «πιστοποιημένες δεξιότητες» μιας άνεργης γυναίκας. 


Η προσχολική αγωγή και φροντίδα των παιδιών μας είναι αναγκαία για τη ζωή τους, για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, κοινωνική ανάπτυξή τους. Δεν μπορεί να μπει  στη ζυγαριά του κόστους για το κράτους και του οφέλους που θα φέρει στις επιχειρήσεις.  


Δυστυχώς όμως «το «νέο, σύγχρονο πρόσωπο του κοινωνικού κράτους» και της σημερινής κυβέρνησης, δεν περιλαμβάνει το δικαίωμα όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας σε αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, σύγχρονες κοινωνικές υποδομές φροντίδας και αγωγής.


Λαϊκή Συσπείρωση Ορεστιάδας

28/3/2022


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">