Recents in Beach

Με άδεια χέρια και …πολλή πίστη στην κυβέρνηση , έφυγε πάλι η ΚΕΔΕ από το Υπ. Εσωτερικών και ενώ οι Δήμοι οικονομικά βουλιάζουν

 


Χωρίς τίποτε το «χειροπιαστό» ή έστω κάποιο « θα» ή προφορική δέσμευση για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση υπήρξε και η νέα συνάντηση που επεδίωξε να έχει η «γαλάζια» ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και τον Γενικό Γραμματέα τουυΥπουργείου Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Η τωρινή ηγεσία της ΚΕΔΕ , που έχει εξαγγείλει και έκτακτη Γενική Συνέλευση Δημάρχων στις 18 του μηνός , για να καθοριστεί , όπως λέει το πλαίσιο των περαιτέρω ενεργειών για την επίλυση αυτών των προβλημάτων ,έχει αποδειχθεί ότι έχει επιλέξει το ρόλο του « ευκολόπιστου» συνομιλητή ή του « καλοθελητή».
Ποιος δεν θυμάται τους εκάστοτε –πρόωρους και παντελώς αβάσιμους πανηγυρισμούς της , όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος-ότι τάχα επιλύονταν ή δρομολογούνταν έργα , μόλις κάποιος από τη νυν ή την πρώην ( Θεοδωρικάκος) ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών , εξήγγειλε κάτι , χωρίς φυσικά εκ των υστέρων να το τηρήσει;
Συναντήθηκαν για …προώθηση του διαλόγου
Στο πλαίσιο αυτό , απ΄ότι φαίνεται ήταν και η νέα συνάντηση που είχε με την ηγεσία του ΥΠΕΣ. Από πλευράς ΚΕΔΕ συμμετείχαν εκετός από τον πρόεδρο και δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Α’αντιπρόεδρος και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και ο Γενικός Διευθυντής , Γιάννης Καραγιάννης.
Σύμφωνα με την ίδια την ΚΕΔΕ , αντικείμενο της συνάντησης ήταν η… « προώθηση του διαλόγου» που «διεξάγεται ήδη μεταξύ της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ κι άλλων συναρμόδιων Υπουργείων, για την εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων στα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι της χώρας».
Ενεργειακό κόστος
Στην «κορυφή της ατζέντας» , όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ ήταν η τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους , η οποία απειλεί με κατάρρευση τους Δήμους, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.
Ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε πως τον Ιανουάριο του 2021, η τιμή της ΜWh ήταν 63€ , ενώ ένα χρόνο μετά, τον Ιανουάριο του 2022, η τιμή εκτοξεύτηκε στα 252 € , δηλ. τέσσερις φορές επάνω.
Το κόστος αυτό, πρόσθεσε, είναι δυσβάστακτο, ακόμη κι αν υπολογιστεί η επιδότηση που έχει ήδη δώσει το Κράτος κι ανέρχεται στα 65€/MWh.
Για το σκοπό αυτό, τονίστηκε ότι κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους Δήμους, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε αυτή την αδιανόητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Από την πλευρά της , η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε γενικώς και αορίστως ότι … «επεξεργάζεται μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος», τα οποία θα ανακοινωθούν «σύντομα».
Δυο προτάσεις για τις ΔΕΥΑ
Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ , σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της , ζήτησε και την άμεση οικονομική ενίσχυση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης αλλά και των Δήμ ων με Διευθύνσεις Ύδρευσης, που έχουν την ευθύνη διαχείρισης των δημοτικών δικτύων ύδρευσης.
Για τον σκοπό αυτό η ΚΕΔΕ κατέθεσε δυο προτάσεις για την αντιμετώπιση του υψηλού λειτουργικού κόστους των ΔΕΥΑ
Η πρώτη άμεση λύση για την ΚΕΔΕ είναι να υπάρξει έκτακτη, ειδική επιδότηση πλέον των 65 €/MWh, για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και επιπλέον στήριξη ρευστότητας, αφού είναι δεδομένο ότι αρκετοί δημότες θα καθυστερήσουν την αποπληρωμή των λογαριασμών.
Και η δεύτερη , , να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί για το επόμενο διάστημα ένα ειδικό πρόγραμμα για virtual net metering σε Δήμους και ΔΕΥΑ, στο πλαίσιο λειτουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων, μέσω του οποίου θα καλύπτονται οι ενεργειακές τους ανάγκες μέσα από την αυτοπαραγωγή. Παράλληλα οι ενεργειακές κοινότητες θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ένα ποσοστό της ενέργειας που θα παράγουν για την κάλυψη της ενεργειακής φτώχειας και τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ , το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει συνέχεια της ΑΤ03 του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» και να χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ή και με χαμηλότοκο δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
« Έτσι Δήμοι και ΔΕΥΑ από καταναλωτές ακριβής ενέργειας, θα μετατραπούν σε παραγωγούς φθηνής και «πράσινης ενέργειας», ενώ παράλληλα θα τους δώσει τη δυνατότητα να στηρίξουν ευπαθείς συμπολίτες μας»τονίζεται στην ανακοίνωση της . Επισημάνθηκε επίσης πως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος είναι πέραν της εξασφάλισης της αναγκαίας χρηματοδότησης, να δοθεί κατά προτεραιότητα επαρκής ηλεκτρικός χώρος στα δίκτυα ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ.
Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό ότι η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ , δεν αναφέρει τίποτε για το τι απάντησε ή δεν απάντησε , που είναι και το προφανέστερο , η ηγεσία του ΥΠΕΣ

Πάροχοι ενέργειας
Καμία επίσης απάντηση από πλευράς της ηγεσίας του ΥΠΕΣ , δεν αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ και για το θέμα των παρόχων ενέργειας που δεν αποδίδουν τα εισπραχθέντα δημοτικά τέλη στους δήμους , παρότι της το έχει ξαναθέσει!
Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ , ο πρόεδρος έθεσε το ζήτημα της γρήγορης εκκαθάρισης των ποσών που εισπράττουν οι Δήμοι για τα ανταποδοτικά τέλη, μέσω των παρόχων ενέργειας.
Ωστόσο σημείωσε ότι πλέον μετά και την άσκηση των ένδικων μέσων που έγινε από πλευράς Δήμων, η κατάσταση έχει βελτιωθεί, όμως απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για τη μόνιμη λύση του προβλήματος και την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων που ζήσαμε στο παρελθόν.
Στο πλαίσιο αυτό από πλευράς ΚΕΔΕ προτάθηκαν δύο μέτρα:
• Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την υποχρεωτική εκκαθάριση ανά δίμηνο από πλευράς παρόχων των χρημάτων που δικαιούνται οι Δήμοι, ώστε να αποδίδονται άμεσα.
• Να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα καταγράφονται οι πληρωμές των καταναλωτών σε κάθε πάροχο, ώστε να οι Δήμοι ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουν πόσα χρήματα πρόκειται να εισπράξουν και να μην εξαρτώνται από την ενημέρωση που τους δίνουν οι εταιρείες.
Με τον τρόπο αυτό , υπογραμμίζει η ΚΕΔΕ , θα διασφαλιστεί η διαφάνεια της διαδικασίας και ο καλύτερος προγραμματισμός των Δήμων όσον αφορά την αξιοποίηση των εσόδων τους.
Ναυαγοσώστες
Το θέμα αυτό , είναι το μόνο στο οποίο από την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ διαφαίνεται ότι υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα. Η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ , κάνει λόγο ότι θα υπάρξει « πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ για επίλυση του ζητήματος των ναυαγοσωστών» αλλά γενικών και αορίστως!
Μάλιστα στο σχετικό κείμενο που ακολουθεί , αυτό που αναφέρεται συγκεκριμένα είναι το εξής , από το οποίο δεν προκύπτει …πρωτοβουλία, όπως αναφέρει ο τίτλος της παραγράφου αυτής της ανακοίνωσης της : «Η Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ έθεσε στον Αν. Υπουργό Στέλιο Πέτσα και το θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης έτσι ώστε να μην παρατηρηθούν και το 2022 οι σοβαρές δυσλειτουργίες του 2021. Στόχος είναι να δοθεί έγκαιρα και πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, οριστική λύση στο ζήτημα με τους ναυαγοσώστες και την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος, πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής».
Τέλος ταφής
Ουδέν νεότερο από πλευράς κυβέρνησης και για το τέλος ταφής υπήρξε στη συνάντηση.
Η ΚΕΔΕ, τονίζεται στην ανακοίνωση , έθεσε ξανά το ζήτημα της επιβολής του τέλους ταφής στους Δήμους από 01.01.2022, το οποίο σε αυτή τη συγκυρία και στο ύψος που έχει καθοριστεί, δεν μπορεί να καταβληθεί από τους Δήμους, σε συνδυασμό με το τεράστιο ενεργειακό κόστος που ήδη αντιμετωπίζουν, χωρίς να αναγκαστούν να το μεταφέρουν στους πολίτες, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο.
Σημειώνεται ότι « η Αυτοδιοίκηση αντιλαμβάνεται τόσο το θέμα της αιρεσιμότητας του τέλους ταφής στο Ταμείο Ανάκαμψης όσο και την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο σύστημα χρέωσης που θα επιβραβεύει όσους ανακυκλώνουν και θα επιβάλλει επιπλέον χρεώσεις σε όσους ρυπαίνουν. Όμως αυτό δεν μπορεί να εφαρμοσθεί αν δεν έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες νέες υποδομές για ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων».
Και ζητήθηκε , «μέχρι τότε, και με δεδομένες τις κοσμογονικές ενεργειακές και οικονομικές αλλαγές που συντελούνται το τελευταίο διάστημα, θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα τρόπος εκλογίκευσης του ύψους του».
Το τέλος 0,5% των επιχειρήσεων
Τέλος, έγινε αναφορά και στο ζήτημα της καταβολής του τέλους παρεπιδημούντων 0,5% παρελθόντων ετών.
Η ΚΕΔΕ αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ζήτησε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μπορέσουν να το καταβάλλουν οι επιχειρήσεις χωρίς να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.Αν υπήρξε και ποια ήταν η απάντηση πάλι δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

https://news-ta.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">