Επιδείνωση της σεξουαλικής λειτουργίας των γυναικών σε όλες τις χώρες, και κυρίως της επιθυμίας τους για σεξ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διαπίστωσε μια πορτογαλική ανασκόπηση μελετών. Οι περισσότερες μελέτες που περιέλαβε είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε σημαντική μείωση της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών και αύξηση της μοναχικής σεξουαλικής ικανοποίησης.
Κύρια αιτία ήταν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού, τα οποία περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, απαγορεύσεις επαφών, κυκλοφορίας και ταξιδιών.
Για τη σεξουαλική δραστηριότητα είχαν εκδοθεί συστάσεις από αρμόδιους φορείς στην Αμερική, κατά τις οποίες ο αυνανισμός θεωρήθηκε η ασφαλέστερη σεξουαλική πρακτική, ακολουθούμενη από τη σεξουαλική επαφή με σύντροφο που διέμενε στο ίδιο σπίτι. Αυτές οι συστάσεις οδήγησαν πολλούς σε διατάραξη και αναδιαμόρφωση της σεξουαλικής ζωής τους.
Επιστήμονες και μέσα μαζικής ενημέρωσης αναρωτιόντουσαν εάν ο εγκλεισμός θα οδηγούσε σε αύξηση ή μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας, σε αλλαγή των πρακτικών και συνηθειών, όπως για παράδειγμα η εξάλειψη του περιστασιακού σεξ, η προτίμηση του τηλεφωνικού και διαδικτυακού σεξ, ή στη χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προέβλεπαν επίσης υψηλότερη συχνότητα χρήσης ταινιών πορνό ως μέσο σεξουαλικής διέγερσης και καταφυγή στην αυτοϊκανοποίηση.
Περνώντας οι μήνες, ολοένα και περισσότερες μελέτες για τις επιπτώσεις της κοινωνικής αποστασιοποίησης έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Τα αποτελέσματα ήταν πολλές φορές αντικρουόμενα. Έτσι, ερευνητές από το Κέντρο Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Πόρτο προέβησαν σε μια ανασκόπηση αυτών, προκειμένου να αποτυπώσουν τις συνέπειες που είχε τελικά η πανδημία στη σεξουαλική υγεία των γυναικών κατά τη διάρκεια της περιόδου από τις αρχές του 2020 έως και δύο χρόνια μετά.
Σε αυτήν περιελήφθησαν 34 μελέτες, από 18 χώρες. Οι μελέτες είχαν ως αντικείμενο την εύρεση των επιπτώσεων της πανδημίας στη σεξουαλική υγεία με έμφαση στη σεξουαλική λειτουργία και τη σεξουαλική ευχαρίστηση. Οι ερευνητές περιέλαβαν πληροφορίες για διάφορες πτυχές της ζωής των γυναικών, όπως γνωστικοί, συναισθηματικοί και προσωπικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη σεξουαλικότητα, αλλά και παράγοντες που άπτονται της ερωτικής σχέσης, της ανατροφής παιδιών και της εργασιακής κατάστασής τους.
Βρήκαν ότι πολλές μελέτες διέκριναν ότι οι γυναίκες φοβόντουσαν να έρθουν σε στενή επαφή με περιστασιακούς ή πρόσφατους σεξουαλικούς συντρόφους και γι’ αυτό υπήρξε πτώση της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μία μελέτη επαλήθευσε ότι είχαν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να υιοθετήσουν συγκεκριμένες συμπεριφορές, προκειμένου να αποφύγουν μια ερωτική συνεύρεση. Πολλές από αυτές δήλωσαν ότι δεν λάμβαναν ούτε σεξουαλική ούτε συντροφική ικανοποίηση.
Από τα θετικά ευρήματα ήταν ότι οι έρευνες διαπίστωσαν συνολική μείωση του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων και της επικίνδυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς. Σε μία από τις έρευνες, το 30% των γυναικών ανέφερε ότι είχε λιγότερους σεξουαλικούς συντρόφους. Επίσης, ένα ποσοστό αυτών σταμάτησε να λαμβάνει αντισυλληπτικά χάπια.
Από την ανασκόπηση φάνηκε ότι το φύλο, η ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο σχετίζονταν με τη σεξουαλική λειτουργία και τη σεξουαλική ευεξία. Αρκετές μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες αντιμετώπιζαν περισσότερα προβλήματα σεξουαλικής λειτουργίας, μεγαλύτερη σεξουαλική δυσφορία και χαμηλότερη σεξουαλική ικανοποίηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σύγκριση με τους άνδρες.
Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και υψηλότερης μόρφωσης είχαν τη μεγαλύτερη έκπτωση της σεξουαλικής λειτουργίας και δραστηριότητάς τους, γεγονός που προκάλεσε σε πολλές άγχος και κατάθλιψη.
Αρνητικές ήταν επίσης οι επιπτώσεις όσων γυναικών βίωσαν αλλαγές στην εργασία τους -από την απασχόληση στην ανεργία, από την εργασία σε γραφείο στην εργασία από το σπίτι- και όσες “παγιδεύτηκαν” στο σπίτι με τα παιδιά τους ή άλλους συγγενείς.
Για κάποιες βέβαια η πανδημία είχε ευεργετικές επιπτώσεις, αφού βελτίωσε τη σεξουαλική ζωή τους. Ένιωθαν υψηλότερη σεξουαλική επιθυμία γενικά και ειδικά, ξεκίνησαν νέες σεξουαλικές δραστηριότητες, όπως το sexting, και εξέφρασαν τις σεξουαλικές φαντασιώσεις τους έστω εξ αποστάσεως. Όσες συζούσαν με τον σύντροφό τους είχαν περισσότερο χρόνο και δοκίμασαν νέες σεξουαλικές στάσεις.
Η ανασκόπηση αποκάλυψε επίσης ότι οι γυναίκες αύξησαν τη συχνότητα αυνανισμού και την παρακολούθηση ταινιών πορνό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και ότι υπήρξε μια έκρηξη της μοναχικής σεξουαλικής ικανοποίησης, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην αύξηση των πωλήσεων των σεξουαλικών παιχνιδιών σε όλον τον κόσμο.
Οι μήνες που ήταν μακριά από τους συντρόφους τους και ο επιπλέον διαθέσιμος χρόνος για να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους, τις ώθησε να αγοράζουν κάθε λογής σεξουαλικό παιχνίδι.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Sexopolis.gr, τα σεξουαλικά παιχνίδια κατάφεραν να απογειώσουν τη ζωή των χρηστριών, ακόμα και εκείνων που δεν τα είχαν ξαναχρησιμοποιήσει. Ορισμένες γυναίκες, μάλιστα, ένοιωσαν για πρώτη φορά οργασμό. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι δονητές και τα ομοιώματα αποτέλεσαν την αφορμή για να εξερευνήσουν νέους τρόπους άντλησης ευχαρίστησης, ενώ οι αναρροφητές θηλών και αιδοίου πρόσφεραν μια άλλη διάσταση στη διέγερση. Η είσοδος των sex toys στη ζωή τους κατάφερε να ικανοποιήσει τη σεξουαλική επιθυμία τους και παράλληλα να κατευνάσει το άγχος και την κατάθλιψη.
Αυτή η νέα εμπειρία, έδωσε μια νέα πνοή και στη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών, τόσο σε εκείνα που τη μοιράστηκαν online, όσο και κατόπιν στη δια ζώσης επανένωσή τους.
0 Σχόλια