Recents in Beach

Η Κομισιόν ζητά εγγυήσεις ασφάλειας στο νέο καταυλισμό στη Λέσβο


 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τις ελληνικές αρχές να θέσουν σε εφαρμογή τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας στο νέο καταυλισμό μεταναστών στο νησί της Λέσβου που σχεδιάζεται σε μια δασώδη περιοχή δίπλα σε μια χωματερή, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στη EURACTIV.com.

Σε επίσκεψή τους στο νησί της Λέσβου, οι δημοσιογράφοι της EURACTIV Natasha Foote και Σαράντης Μιχαλόπουλος προσπάθησαν να φτάσουν στο νέο καταυλισμό (ΒΙΝΤΕΟ), αλλά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια μετά από αρκετά χιλιόμετρα απροσπέλαστων χωματόδρομων.

Η Επιτροπή χορήγησε 155 εκατομμύρια ευρώ στις ελληνικές αρχές για την κατασκευή νέων κέντρων υποδοχής στα ελληνικά νησιά της Λέσβου και της Χίου τον Μάρτιο του 2021.

Ωστόσο, η απομακρυσμένη τοποθεσία του καταυλισμού στη Λέσβο, ο οποίος πρόκειται να κατασκευαστεί μέχρι το τέλος του 2022, έχει προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια των μεταναστών που θα φιλοξενηθούν εκεί.

Ένας ακτιβιστής της ΜΚΟ «Lesvos Solidarity», ο οποίος μίλησε στη EURACTIV υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι ο νέος καταυλισμός εγείρει σοβαρές ανησυχίες, καθώς θα βρίσκεται σε περιοχή δάσους Natura και κοντά στον ΧΥΤΑ του νησιού.

«Πρόκειται φυσικά για κατάχρηση του Natura, που κρύβει κινδύνους καταστροφής από τυχαίες πυρκαγιές, καθώς δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση της ασφάλειας των καταυλισμών», δήλωσε ο ακτιβιστής, επισημαίνοντας ότι ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ο νέος καταυλισμός βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από μια χωματερή.

Αυτό αποτελεί επίσης ζήτημα «ανθρώπινης αξιοπρέπειας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΜΚΟ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η τοποθεσία εγείρει επίσης σοβαρές ανησυχίες για την ένταξη των μεταναστών στην τοπική κοινωνία.

Η Επιτροπή «γνωρίζει» τις ανησυχίες

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στη EURACTIV ότι η Κομισιόν είναι ενήμερη για τις ανησυχίες που σχετίζονται με την τοποθεσία του κέντρου.

«Η Επιτροπή αναμένει ότι οι ελληνικές αρχές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια και την περιβαλλοντική αξιολόγηση των νέων εγκαταστάσεων, θα λάβουν υπόψη όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την υγεία και την ασφάλεια των μελλοντικών κατοίκων και θα συνεχίσει να το παρακολουθεί στενά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της», ανέφερε.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι η τοποθεσία του νέου καταυλισμού αποφασίστηκε από τις ελληνικές αρχές μετά από προσεκτική εξέταση και αξιολόγηση διαφόρων επιλογών και σε διαβούλευση με την τοπική κοινότητα.

«Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές σε αυτή τη διαδικασία».

Το τοπικό δημοτικό συμβούλιο έχει εγκρίνει το σχέδιο, αλλά ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης εξακολουθεί να αντιτίθεται σε αυτό.

Ωστόσο, λόγω της γειτνίασης του νησιού με την Τουρκία, η ανάγκη για κατάλληλες εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής θα παραμείνει, τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Σε επικοινωνία με τη EURACTIV, πηγή από το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης ανέφερε ότι η Αθήνα είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι ο νέος καταυλισμός θα είναι μακριά από το αστικό περιβάλλον.

«Η νέα δομή θα διαθέτει όλη την απαραίτητη πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, καθώς και καταστήματα, που θα μπορούν να εξυπηρετούν τους αιτούντες άσυλο», πρόσθεσε η πηγή του ελληνικού υπουργείου.

Μετά τις διαδηλώσεις κατά του νέου καταυλισμού και την καταστροφή των μηχανημάτων κατασκευής τον Φεβρουάριο του 2022, οι εργασίες κατασκευής καθυστέρησαν, καθώς ο νέος καταυλισμός υποτίθεται ότι θα ήταν έτοιμος τον περασμένο Αύγουστο.

Η πηγή του υπουργείου εξήγησε ότι υπήρξε ένα «ατυχές περιστατικό με κάποιους να καίνε τα μηχανήματα».

Ωστόσο, η Αθήνα προβλέπει ότι ο νέος καταυλισμός θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους.

«Βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο της έρευνας για την αποκατάσταση του εδάφους και την εκκαθάριση. Μέχρι το τέλος του 2022, το νέο στρατόπεδο θα είναι έτοιμο», δήλωσε η πηγή.

Απομόνωση από τον πολιτισμό

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αναγνώρισε ότι δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες επιλογές μεταφοράς, καθώς το κέντρο της Λέσβου δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήγησε ότι, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές για το σχεδιασμό και τη δημιουργία του νέου κέντρου στη Λέσβο, έθεσε τη σημασία της διαθεσιμότητας κατάλληλων και επαρκών επιλογών μεταφοράς για τους κατοίκους, ώστε να μπορούν να μεταφέρονται από και προς το κέντρο.

Ωστόσο ανέφερε ότι, μόλις το κέντρο τεθεί σε λειτουργία, η Επιτροπή αναμένει ότι οι ελληνικές αρχές θα θέσουν σε εφαρμογή ρυθμίσεις παρόμοιες με αυτές της Σάμου, η οποία διαθέτει τακτική δημόσια συγκοινωνία προς μια κοντινή πόλη.(Natasha Foote, Σαράντης Μιχαλόπουλος | EURACTIV.com)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">