Recents in Beach

Π. Μιχαηλίδης: Πλήγμα στο τουριστικό μας προϊόν η κατάργηση της «Γιορτής Κρασιού». Πρόταση ανανέωσης-αναβάθμισης ενός σημαντικού θεσμού για την Αλεξανδρούπολη.


 Η απόφαση της δημοτική αρχής και της διοίκησης της ΤΙΕΔΑ (Τουριστική Ιαματική Επιχείρηση Δήμου Αλεξανδρούπολης) να καταργήσουν την «Γιορτή Κρασιού», ένα θεσμό δεκαετιών για την περιοχή μας, αποτελεί σοβαρότατο πλήγμα για το τουριστικό μας προϊόν, ιδιαίτερα όταν δεν έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα κάποια πρόταση ανανέωσης- αναβάθμισής της ή έστω της δημιουργίας ενός εξαρχής νέου θεσμού.

Οι περισσότεροι δήμοι προσδοκώντας σε ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη με το πέρας της πανδημίας, σχεδιάζουν πλήθος εκδηλώσεων με σκοπό την μαζική προσέλκυση επισκεπτών. 

Με ένα τέτοιο σχεδιασμό οφείλει να κινητοποιηθεί άμεσα και ο Δήμος της Αλεξανδρούπολης, με μια ανανεωμένη «Γιορτή Κρασιού» προσαρμοσμένη σε μια σύγχρονη εκδοχή που να αξιοποιεί και να προβάλει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. 

Για αυτό το σκοπό κρίνεται απολύτως αναγκαία η μεταφορά τμήματος των εκδηλώσεων στο λιμάνι και το κέντρο της πόλης, όπως και στον χώρο του Πάρκου Εθνικής Ανεξαρτησίας. Με παράλληλες δράσεις γευσιγνωσίας οίνων και αποσταγμάτων του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, με τη συμμετοχή των οινοπαραγωγών-μελών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος». Στόχος του φεστιβάλ οίνου θα είναι η γνωριμία με τον αμπελώνα, τις ποικιλίες του και τις δυνατότητές τους, τη σύγχρονη οινοποίηση και την ενημέρωση από τους ίδιους τους οινοπαραγωγούς για τον επώνυμο ποιοτικό Ελληνικό οίνο, την πορεία του στη χώρα μας αλλά και το εξωτερικό, τον φετινό τρύγο και την εξέλιξή του. Γιατί όχι και ένας διαγωνισμός τυφλής γευσιγνωσίας με έπαθλα, για όσους επιθυμούν να εξασκήσουν τις γνώσεις τους στο κρασί! Επίσης δεκάδες οινικές εκδηλώσεις θα μπορούν να οργανώνονται σε εστιατόρια, μπαρ, wine bar και άλλους χώρους, με άξονα όμως, το επώνυμο ελληνικό κρασί και την υπεύθυνη, συνειδητή κατανάλωση. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε την δράση με όνομα «Μαγειρεύοντας για το Κρασί», όπου επώνυμα εστιατόρια της πόλης θα προτείνουν ένα μενού τεσσάρων πιάτων με τρία διαφορετικά ποτήρια κρασί σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.

Από μια τέτοια εκδήλωση καλό είναι να μην λείπουν και τα εργαστήρια γεύσης. Με την καθοδήγηση γευσιγνωστών, οινολόγων και mixologists θα μάθουμε να δοκιμάζουμε κρασιά και αποστάγματα.

Οι επισκέπτες της «Γιορτής Κρασιού», πέρα από τα εκλεκτά εδέσματα των τοπικών παραγωγών θα μπορούν να απολαύσουν street food νοστιμιές, που θα βρίσκονται σε πολλά σημεία μέσα στην πόλη. 

Μια κινητή έκθεση του WWF Ελλάς θα προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τη μυστική σύνδεση της διατροφής με τον πλανήτη μέσα από βιωματικές δράσεις! Με πέντε εκπαιδευτικά περίπτερα - σταθμούς μαθαίνουμε παίζοντας με ποιον τρόπο η επιλογή των σωστών τροφών, προστατεύουν την υγεία μας, αλλά και την υγεία του πλανήτη!

Επίσης είναι αναγκαία η αποδοχή των προτάσεων των πολιτιστικών συλλόγων για επαναφορά στο καθαρά λαογραφικό της πλαίσιο με ταυτόχρονη την ανάδειξη του πολιτισμού όλων των πληθυσμιακών ομάδων του Έβρου (Θράκη, Πόντος, Καππαδοκία, Μ. Ασία, Σαρακατσάνοι, Κρήτη).

Φυσικά θα ήταν επιθυμητό να είναι ακόμα πιο εμπλουτισμένη και ενισχυμένη τόσο σε δραστηριότητες όσο και σε συμμετοχές τοπικών παραγωγών, μέσα από ένα πλέγμα ενεργειών με σκοπό την προώθηση των τοπικών προϊόντων, της Θρακιώτικης διατροφής και παράδοσης.


Παύλος Α. Μιχαηλίδης

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ - Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ»


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">