Recents in Beach

«ΝΤΟΜΙΝΟ» ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2020.

 


ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν. Δημοσχάκης, κατέθεσε Γραπτή Ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, με επίκεντρο το Πρόγραμμα του Εξοικονομώ 2020.

Σε αυτή, υπογραμμίζεται ότι η αλλαγή της διαδικασίας αξιολόγησης των υποβληθέντων φακέλων των συμμετεχόντων του Προγράμματος επιφέρει χρονικές καθυστερήσεις επιβαρύνοντας οικονομικά τον επαγγελματικό κόσμο που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο του Κ & Β Έβρου & όχι μόνο, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις χρηματικές απαιτήσεις.

Συνάμα, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος υποχρεώσεων στην αγορά αλλά και συσσώρευση χρέους, καθιστώντας την δρομολόγηση του επόμενου Προγράμματος Εξοικονομώ ανέφικτη.

Υπογραμμίζεται ταυτόχρονα, ότι λόγω της κατακόρυφης αύξησης των οικοδομικών υλικών & του κοστολογίου εργασιών συγκριτικά με τις ισχύουσες τιμές του καλοκαιριού του προηγούμενου έτους, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την κάλυψη της επερχόμενης διαφοράς από το Πρόγραμμα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ως άνω αρνητικές συνέπειες τόσο στην τοπική οικονομία όσο και στην εθνική, ο Βουλευτής ρωτάει το επισπεύδον Υπουργείο εάν υπάρχει σχεδιασμός για την επίσπευση των διαδικασιών αξιολόγησης και εν συνεχεία εκταμίευσης σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Καθώς και της κάλυψης του κόστους που προκύπτει από την κατακόρυφη αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών ή μέρος αυτών αλλά & της αντιμετώπισης των υποχρεώσεων έναντι του κράτους που ανακύπτουν, ώστε να μην αναλαμβάνουν οι συμμετέχοντας τα χρέη που δεν τους αναλογούν.

Ακολουθεί αναλυτικά η Γραπτή Ερώτηση :

ΠΡΟΣ : Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας

ΘΕΜΑ : ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2020!

Το Πρόγραμμα του Εξοικονομώ 2020 του Υπουργείου Περιβάλλοντος, βρίσκεται σε εξέλιξη και  συγκεκριμένα στο στάδιο της υλοποίησης των υποβληθέντων και εγκεκριμένων προτάσεων των ενδιαφερομένων.

Ωστόσο, η διαδικασία της αξιολόγησης των φακέλων των συμμετεχόντων έχει αλλάξει καθώς σε αντίθεση με τα προηγούμενα Προγράμματα του Εξοικονομώ, στο τρέχον η εκάστοτε πρόταση αξιολογείται σε τέσσερα (4) διαφορετικά στάδια προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Αποτέλεσμα αυτού είναι η διαδικασία της αξιολόγησης να μην προχωρά με σύντομες διαδικασίες, κάτι που διαφαίνεται από τον μικρό αριθμό των υποβληθέντων φακέλων που έχουν μέχρι στιγμής εξεταστεί, ολοκληρωθεί και αποπληρωθεί.

Λόγω της επερχόμενης χρονικής καθυστέρησης, προκύπτουν μεγάλα προβλήματα στον επαγγελματικό κόσμο που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο (π.χ οικοδόμοι, έμποροι οικοδομικών υλικών, τεχνίτες, εργατικό προσωπικό, προμηθευτές συστημάτων σκίασης κ.ά.).

Αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος υποχρεώσεων στην αγορά, η οποία αναγκάζεται να αυτοχρηματοδοτήσει το σύνολο των ενεργειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της εκάστοτε παρέμβασης, όπως απόδοση Φ.Π.Α., απόδοση ασφαλιστικών εισφορών, κ.α., χωρίς το ελληνικό δημόσιο να προβαίνει στην καταβολή των οφειλόμενων ποσών σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα, επέρχεται ένα πρόσθετο βάρος στα Προγράμματα του ‘Εξοικονομώ’ των επόμενων ετών, καθώς δημιουργείται κορεσμός στην αγορά με συνέπεια η δρομολόγηση του επόμενου προγράμματος να μην είναι εφικτή.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους συμμετέχοντες του προγράμματος είναι η γενική αύξηση των οικοδομικών υλικών, που φτάνει το ύψος στο 60%-70%, συγκριτικά με τις τιμές που ίσχυαν το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους, που εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους.

Ως εκ τούτου, το κοστολόγιο των εργασιών, όπως αυτό είχε υπολογιστεί, έχει σημειώσει κατακόρυφη αύξηση, επιτάσσοντας να καλυφθεί αυτή η διαφορά του κόστους από το Πρόγραμμα και να υπάρξει σχετική πρόβλεψη και στα αντίστοιχα Προγράμματα των επόμενων ετών.

Με το ζήτημα αυτό, είναι αντιμέτωποι και οι κάτοικοι του Ν.Έβρου, και κυρίως του Κ & Β Τμήματος αυτού, οι οποίοι και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις χρηματικές απαιτήσεις, είτε ως ιδιώτες κατασκευαστές είτε ως εργάτες, καθώς επωμίζονται το οικονομικό βάρος.

Οι ως άνω λόγοι, καθιστούν σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει σχετική μέριμνα ώστε οι προβλεπόμενες διαδικασίες της αξιολόγησης και της εκταμίευσης να προχωρούν γρήγορα, ώστε και ο επαγγελματικός κλάδος με την σειρά του να ανταποκρίνεται με συνέπεια στα απαιτούμενα έξοδα αποτρέποντας την συσσώρευση χρέους στην αγορά.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω ερωτάσθε :

  • Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες επίσπευσης των διαδικασιών αξιολόγησης και ολοκλήρωσης των υποβληθέντων φακέλων και να γίνεται η αποπληρωμή σε εύλογο χρονικό διάστημα;

 

  • Υπάρχει σχεδιασμός για την κάλυψη του κόστους που προκύπτει από την κατακόρυφη αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών ή μέρος αυτών;

 

  • Υπάρχει σχεδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των υποχρεώσεων έναντι του κράτους που ανακύπτουν, ώστε να μην αναλαμβάνουν οι συμμετέχοντας τα χρέη που δεν τους αναλογούν;

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">