Recents in Beach

Τσίπρας: Θα επαναφέρουμε το «Δ» στη ΔΕΗ, ακόμα και με ΑΜΚ


 Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που έχει χειριστεί το τσουνάμι ακρίβειας ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και για την εξωτερική πολιτική αναφορικά με τη στάση της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την τουρκική προκλητικότητα και αξιώσεις για F16 άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha...


Ειδικά, εν μέσω της λαϊκής δυσαρέσκειας για τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέλαβε τη δέσμευση ότι «θα επαναφέρουμε το δημόσιο, το «Δ», στον τίτλο της ΔΕΗ, δεν θα είναι τυπικό, θα είναι ουσιαστικό» και ότι θα ξαναλειτουργήσει με κριτήριο το κοινωνικό όφελος.

Ερωτηθείς σχετικά πώς θα γίνει αυτό και αν θα πάμε σε επανακρατικοποίηση της εταιρείας με κάποιο τρόπο ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «δεν είναι αναγκαίο αυτό» διότι «έχουμε τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να ελέγχουμε ένα μεγάλο ποσοστό». Βέβαια, συμπλήρωσε «δεν έχουμε το 51% και αυτό είναι μια μεγάλη απώλεια». «Έχουμε όμως τη λεγόμενη αποτρεπτική πλειοψηφία και μπορούμε με τρόπο τον οποίο έχουμε ήδη σχεδιάσει να ανακτήσουμε την ηγεμονία των κινήσεων, με μια διοίκηση η οποία θα οριστεί απ' τις πρώτες μέρες και δεν θα έχει στόχο το πλιάτσικο, αλλά θα έχει στόχο η ΔΕΗ να μην έχει την κερδοφορία που έχει σήμερα [...]

Στη συνέχεια σε ερώτηση αν θα προχωρήσει σε αύξηση του ποσοστού του δημοσίου είπε πως «αν χρειαστεί να το κάνουμε αργότερα με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα το κάνουμε».


Είπε ακόμη να υπάρξει συνδυασμός «αυτού που επιχειρούν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας μετά από μάχη στο ευρωπαϊκό συμβούλιο που δεν έδωσε ποτέ ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή να απεμπλέξει την τιμή της κιλοβατώρας ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου βάζοντας είτε και ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος, αλλά ταυτόχρονα και έναν κόφτη στα κέρδη της ΔΕΗ και των άλλων παραγωγών». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ας έχουν ένα 5,6, 7%, αλλά δεν μπορεί τα κέρδη να είναι 107%!

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ δεν είχε αυξήσει ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς, ενώ στις συνεχείς παρατηρήσεις του δημοσιογράφου ότι και τότε υπήρχε ρήτρα αναπροσαρμογής, αντέτεινε πως υπήρχε στον κώδικα προμηθειών απ' το 2013. Όμως, τόνισε, μεσοσταθμικά με βάση τα στοιχεία της Eurostat επί των ημερών μας είχαμε μείωση 12% στους λογαριασμούς. «;Hταν πολιτική να μην αυξηθεί το ρεύμα» απάντησε στην παρατήρηση ότι τότε δεν υπήρχε τέτοια ακρίβεια στην ενέργεια και σημείωσε πως στην παρούσα κρίση ενώ σε άλλες χώρες έχει αυξηθεί 20%, στην Ελλάδα η αύξηση της τιμής είναι 80%.

Κληθείς δε να απαντήσει στο αν καλεί τον κόσμο να μην πληρώνει την αμαρτωλή ρήτρα αναπροσαρμογής, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ ή έστω να φέρει μια παρόμοια ώστε «να μην κόβεται το ρεύμα». Επίσης, κάλεσε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα εργαλεία της Επιτροπής.


Τόνισε επίσης ότι οι συμπολίτες μας που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν αυτούς τους φουσκωμένους λογαριασμούς «δεν μπορούν να μείνουν απροστάτευτοι και αστήριχτοι».

«Δεν είναι τζαμπατζήδες οι Έλληνες, όταν έχουν πληρώνουν», σχολίασε σε άλλο σημείο και τόνισε πως «εδώ έχουμε ένα υπαρξιακό πρόβλημα», προειδοποιώντας για καταστάσεις ανέχειας. «Αυτός που παίρνει 300 ευρώ σύνταξη και του έρχεται 600, δεν επιλέγει να μην πληρώσει, δεν έχει», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ο Μητσοτάκης να ζητήσει εγγυήσεις από Μπάιντεν»
Στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής και με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να θέσει το αίτημα να μην δοθούν τα F16 στην Τουρκία και να πάρει εγγυήσεις ασφάλειας έναντι της Τουρκίας.

Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει μια στρατηγική που σχεδόν τα δίνει όλα στους Αμερικανούς συμμάχους. Κανένας άλλος δεν το έκανε αυτό είπε για τις συμβάσεις με τις βάσεις στην Ελλάδα.

Κριτική άσκησε και για την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, «την ώρα που η Τουρκία το παίζει ουδέτερη και διαπραγματεύεται να πάρει F16 για να πετάει πάνω απ' τα ελληνικά νησιά».

Εμείς δεν είπαμε να μην εξοπλιστεί η χώρα, να εξοπλιστεί επαρκώς αλλά να κατοχυρώνει εγγυήσεις ασφάλειας έναντι της Τουρκίας, απάντησε στο αν ήταν ορθή η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα με τους εξοπλισμούς.

«Ο σύμμαχός σου δεν μπορεί να το παίζει δίπορτο» είπε ακόμα και τόνισε: «δεν θέλω να πιστέψω ότι ο πρωθυπουργός κρατά αυτή τη στάση μόνο και μόνο για να πάρει μια χειραψία στον Λευκό Οίκο».

Σχολίασε επίσης ότι δεν μπορεί η Φινλανδία και η Σουηδία να παίρνουν εγγυήσεις ασφάλειας και όχι η Ελλάδα.

Ζητάω εκλογές γιατί φοβάμαι τα συντρίμμια της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Επιμένω για άμεσες εκλογές γιατί με φοβίζει η επόμενη μέρα και όσο βλέπω μια κυβέρνηση που κινείται χωρίς λογισμό και δίχως να ενδιαφέρεται για την επόμενη μέρα αλλά να καταγράφει αρνητικά ρεκόρ όπως στην ακρίβεια και στην ελευθερία του Τύπου, είπε σε σχετική ερώτηση.  Φοβάμαι ότι μπορεί να αφήσει πίσω της συντρίμμια γι αυτό επιμένω ότι οι εκλογές είναι η λύση, τόνισε.


Για κυρώσεις στη Ρωσία
Σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι «είμαι απ' αυτούς που υπεραμύνθηκαν των κυρώσεων», αλλά τόνισε πως «εάν οι κυρώσεις πλήττουν αυτόν που τις επιβάλει πρέπει να επαναξιολογηθούν».

Όσο για την απαίτηση της Ρωσία για πληρωμή του αερίου και του πετρελαίου σε ρούβλια, είπε πως απ΄όσο γνωρίζει υπάρχει τρόπος πληρωμής σε ευρώ που δεν παραβιάζει τις κυρώσεις που έχουμε συμφωνήσει.
Παράλληλα όμως αναρωτήθηκε: «Αν εμείς θέλουμε να κάνουμε εμπάργκο την ώρα που είμαστε εξαρτημένοι κατά 40%, τον χειμώνα που θα έρθει πώς θα τον βγάλουμε;»


Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι «δεν μπορεί η ευρωπαϊκή οικονομία και οι χώρες να δεινοπαθήσουν και να βρεθούν σε χειρότερη θέση απ' τη Ρωσία». 

Ποιος θα πληρώσει τη νύφη; την απεξάρτηση απ' το ρωσικό αέριο; διερωτήθηκε ακόμα.

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ

Κληθείς να προσδιορίσει τον πήχη επιτυχίας για τις επικείμενες εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «δεν μας είναι εύκολο να προσδιορίσουμε τον πήχη» καθώς είναι «μια διαδικασία πρωτόγνωρη για εμάς δεν προσκαλούμε και μέλη άλλων κομμάτων να ψηφίσουν». 

Ειδικά ως προς το αν θεωρηθεί αποτυχία να προσέλθουν λιγότεροι απ' τις εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. σημείωσε: «δεν θα συγκριθούμε με αυτά τα κριτήρια».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">