Recents in Beach

Πλημμύρισε από κόσμο το πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης στην τελετή των «13ων Βραβείων Πολιτισμού» της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.!

 


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Κυριακάτικο βράδυ της 5ης Ιουνίου 2022 στο κατάμεστο από κόσμο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, σε μια λαμπρή και συνάμα άκρως συγκινητική τελετή, έλαβε χώρα το πολυδιάστατο και ποιοτικό πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς, τα «13α Βραβεία Πολιτισμού», που διοργάνωσε ομολογουμένως με απόλυτη επιτυχία η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου [Ε.ΠΟ.Φ.Ε.].


Τα "Βραβεία Πολιτισμού" είναι ειδική εκδήλωση τιμής, που πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση και αποτελούν αποδεδειγμένα έγκριτο πολιτιστικό θεσμό για τον Έβρο και τη Θράκη.


Εφέτος τιμήσαμε τρία πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, πρόσωπα του πνεύματος και του πολιτισμού, για την πολυετή αξιέπαινη προσφορά τους στο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας, σε συνάρτηση με την έγκριτη κοινωνική αναγνώριση και καταξίωση τους, καθώς και τη βαρυσήμαντη ποιότητα του παραγόμενου συνολικού πολιτιστικού και κοινωνικού έργου τους – έργο παρακαταθήκη για τον Έβρο, τη Θράκη και την Πατρίδα μας εν γένει. Με αλφαβητική σειρά παρουσίασης, τα τιμώμενα πρόσωπα έχουν ως ακολούθως:


ΜΗΝΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής ΔΠΘ

π. Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων

π. Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας


ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ζωγράφος


Δρ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Αναπληρωτής Καθηγητής και Κοσμήτωρ Σχολής Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Πρόεδρος Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης




Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Η Ρ Ι Ο

του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.


Αρχικώς, ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλους τους ΠΟΛΙΤΕΣ που κατέκλυσαν στην κυριολεξία την αίθουσα, γεμίζοντας μας με περίσσεια δύναμη για οργάνωση περισσότερων ποιοτικών δράσεων προς όφελος του αγαπητού κοινού.


Ευχαριστούμε από καρδιάς τα ΤΙΜΩΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ – Γεώργιο Μηνόπουλο, Δημήτριο Ναλμπάντη και Αθανάσιο Τρικούπη, για την άμεση αποδοχή της τιμητικής βράβευσης και την άριστη συνεργασία μας για την τελετή.


Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στους αξιότιμους και διακεκριμένους ΟΜΙΛΗΤΕΣ μας, για την ευγενική τους καλοσύνη να διαθέσουν μέρος του πολύτιμου χρόνου τους, να προετοιμάσουν και να παρουσιάσουν εμπεριστατωμένα το έργο των τιμώμενων προσώπων. Με σειρά παρουσίασης:

ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - Πρύτανης Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητής Χειρουργικής.

ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - τ. Πρύτανης Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής ΔΠΘ, Ακαδημαϊκός (αμ) Ακαδημία Αθηνών.

ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ - Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.


Εγκάρδιες ευχαριστίες οφείλουμε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο που αγκάλιασε τον πολυετή έγκριτο θεσμό του φορέα μας, παρέχοντας τη σθεναρή επίσημη υποστήριξη και ευλογία του ιδίου και της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.


Ολόψυχες ευχαριστίες οφείλουμε στον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης & Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, που παρέχει από την πρώτη στιγμή τη μέγιστη επίσημη υποστήριξη του ιδίου και της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου στα «Βραβεία Πολιτισμού» της ΕΠΟΦΕ.


Θερμότατες ευχαριστίες απευθύνουμε στο ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, που ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα μας να τεθεί το καταξιωμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης μας, ως επίσημος συνεργαζόμενος φορέας της ΕΠΟΦΕ και με τον τρόπο αυτό, συνέδραμε ομολογουμένως εντυπωσιακά στη μουσική επιμέλεια των Βραβείων, αποδίδοντας μοναδικά υπέροχες μελωδίες:

Διευθύντρια Ελένη Κεμαλάκη

Καθηγητές: Κωνσταντίνος Βενετικίδης (βιολοντσέλο), Μάγια Βενετικίδη (βιολί), Νικόλαος Ζήσης (φλάουτο), Αγγελική Λαλαμπέκοβα (βιολί), Αλεξία Καλλιάρδου (ακορντεόν), Χρήστος Τσαϊρίδης (μπουζούκι, λαούτο), Χαρά Μελίδου (ποντιακή λύρα). Στο πιάνο συνόδευσε η Αλίνα Αναστασιάδη.

Μαθητές: Φωτεινή Βουλγαράκη, Χρήστος-Ραφαήλ Γούλας, Χριστίνα Καρακύριου, Αυγή Καταφυγιώτη, Ιωάννα Καρυπίδη, Σταύρος Κολκούκης, Δημήτρης Κουινέλης, Θεοδώρα Κυνηγού, Χρυσάφης Μαργιόλας, Αποστολία Νικολαΐδη, Θεοδώρα Τάκα, Αγγελική Στάγκογλου.


Ευχαριστούμε θερμά τις/τους ακόλουθους ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ, ΛΟΙΠΩΝ ΘΕΣΜΩΝ & ΦΟΡΕΩΝ, που τίμησαν με τη σημειολογική παρουσία τους την τελετή των βραβείων:

Πρεσβύτερο Πατέρα Κωνσταντίνο Κωστάκη, Εκπρόσωπο Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης

Βουλευτή Έβρου Αναστάσιο Δημοσχάκη

Βουλευτή Έβρου Χρήστο Δερμεντζόπουλο

Βουλευτή Έβρου Σταύρο Κελέτση

Διοικητή ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΕΒΡΟΥ» Υποστράτηγο Παναγιώτη Καβιδόπουλο

π. Διοικητή ΧΙΙ Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού «ΕΒΡΟΥ» Αντιστράτηγο ε.α. Δημήτριο Κούκκο

π. Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Γεωργία Νικολάου

π. Έπαρχο Βορείου Έβρου Βασίλη Σισμανίδη

π. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αλεξανδρούπολης Θεόδωρο Αγγλιά

π. Αντιδήμαρχο Δήμου Ορεστιάδας Ουρανία Μαυρίδου

Περιφερειακούς Συμβούλους ΠΑΜΘ & Δημοτικούς Συμβούλους Δήμων Έβρου

Μέλος Κεντρικής Διοίκησης Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Μενέλαο Μαλτέζο

Πρόεδρο Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης & Μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου Έβρου Απόστολο Παλακίδη

π. Πρόεδρο ΝΕ Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-ΠΤ Θράκης Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο

Πρόεδρο Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Έβρου Αντιστράτηγο ε.α. Πρόδρομο Φωτακίδη

Πρόεδρο Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έβρου Ευστάθιο Ασπιώτη

Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων & Εκδηλώσεων Περιφέρειας Αν.Μακ.-Θράκης Αικατερίνη Φωτιάδου

Πρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Βασίλειο Κασαπίδη

Προϊστάμενη Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Έβρου Ευαγγελία Κοσμαδάκη

Διευθυντή Αναπτυξιακού Οργανισμού Δήμου Αλεξανδρούπολης Παναγιώτη Μπίκο

Συμβούλους/Συνεργάτες Βουλευτών Έβρου – Ειρήνη Τζώρτα, Αλεξάνδρα Παρσαλίδου, Σταύρο Στογιαννίδη, Έμυ Κασιμάτη, Σταυρούλα Μπινοπούλου, Δώρα Καρακατσιάνη, Βασίλη Δεληγιαννίδη, Γεώργιο Μιχελή.


Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, για την παρουσία του ειδικά και μόνο στην τελετή των βραβείων του φορέα μας, καθώς και τον θερμό χαιρετισμό του εκ του βήματος.


Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ (προέδρους, μέλη ΔΣ, απλά μέλη) που στήριξαν μαζικά και με θέρμη και αυτήν τη δράση μας.


Ευχαριστούμε πολύ τον π. Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων (ΠΟΘΣ) Ελευθέριο Χατζόπουλο, για τον ολόθερμο χαιρετισμό του.


Εγκάρδιες ευχαριστίες για τη γόνιμη συνεργασία, οφείλουμε στους έχοντες την ευθύνη ομαλής λειτουργίας του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης: Πατέρα Δημήτριο Κεσκίνη, Πατέρα Χρυσόστομο Θεοδοσιάδη, Νικόλαο Ζερβόπουλο.


Πολλές ευχαριστίες στέλνουμε προς όλα τα τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, έντυπα και ηλεκτρονικά/διαδικτυακά ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, που ανακοίνωσαν/δημοσίευσαν το δελτίο τύπου μας, συμβάλλοντας καίρια στην ευρεία προβολή και στην άμεση ενημέρωση του κοινού για συμμετοχή στην τελετή.


Ευχαριστούμε πολύ τους ακόλουθους που στήριξαν χορηγικά την τελετή: Εγνατία Astir Grecotel, Ήχος/Φως-Φουντουκίδης Γιώργος, καφέ Mikel, Ανθοπωλείο «Ανεμώνα».




Περιληπτικά Βιογραφικά Τιμώμενων Προσώπων


ΜΗΝΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη. Τόπος καταγωγής του τα Λουτρά Τραϊανούπολης.

Κατά την διάρκεια της Στρατιωτικής Υπηρεσίας απέκτησε την ειδικότητα της χειρουργικής, αναγορεύθηκε Διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βαθμό Άριστα και μετεκπαιδεύτηκε στο νοσοκομείο John Radcliffe Hospital στην Οξφόρδη της Αγγλίας.

Παράλληλα με τη στρατιωτική του σταδιοδρομία, είχε και την Πανεπιστημιακή, αρχικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ αργότερα επέλεξε την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου ανήλθε στην πρώτη βαθμίδα του Καθηγητή και αργότερα εκλέχθηκε και Πρόεδρος της. Υπήρξε πρωτοπόρος στη Χειρουργική και τις Ενδοσκοπήσεις του Πεπτικού Συστήματος.

Από το 2008 είναι Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τίτλο που του απένειμε ομόφωνα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου.

Συγγραφικό και επιστημονικό έργο

Έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά και έχει ανακοινώσει σε Επιστημονικά Ιατρικά Συνέδρια περισσότερες από 300 εργασίες.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια με ενεργή συμμετοχή ως εισηγητής ή Πρόεδρος ή μέλος Οργανωτικής Επιτροπής. Έχει συγγράψει μια μονογραφία και έχει επιβλέψει σε 14 Διδακτορικές Διατριβές.

Έξω επαγγελματικές δραστηριότητες

Εξωστρεφής χαρακτήρας και με πολλά ενδιαφέροντα ασχολήθηκε με τα κοινά, ιδίως μετά την αποστρατεία του το 1991.

Ευαισθητοποιημένος ακαδημαϊκός δάσκαλος πραγματοποίησε ομιλίες προληπτικής ιατρικής σε σχολεία, συλλόγους και το κοινό της πόλεως με θέματα κοινού και άμεσου ενδιαφέροντος (AIDS, διατροφή, κάπνισμα, ηλιακή ακτινοβολία κ.α.).

Εξάλλου, ο Πολιτισμός και η Τοπική Ιστορία υπήρξαν ξεχωριστές προτεραιότητές του. Πραγματοποίησε σημαντικό αριθμό ομιλιών, ενώ ενεργοποιήθηκε στα πολιτισμικά θέματα μέσα από το Σύλλογο Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Νομού Έβρου, όπου υπήρξε Πρόεδρος για 9 χρόνια.

Ως Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Θ.Σ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων) συμμετείχε στην ίδρυση και συνυπέγραψε το Καταστατικό του Παγκοσμίου Ιδρύματος Θρακών «Παναγία η Κοσμοσώτειρα» και συμμετείχε σε Οργανωτικές Επιτροπές των Παγκόσμιων Συνεδρίων Θρακών.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Σ.Α.Ρ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας).

Τοπική αυτοδιοίκηση

Εξελέγη Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου (Υπερνομάρχης) για την περίοδο 2007-2010. Μέσα από τον θεσμικό του ρόλο είχε συνεχή συνεργασία με Φορείς, Ιδρύματα και Συλλόγους στη Θράκη και εκτός αυτής, για θέματα Πολιτισμού, Κοινωνικής Πρόνοιας, Εθελοντισμού, Υγιεινής και Ανάπτυξης της περιοχής, με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα Περιβάλλοντος.

Κορυφαίες εκδηλώσεις αποτέλεσαν τα τρία Συνέδρια για τον Ορφέα, καθώς και τα συνέδρια για τον Εθελοντισμό με θέμα «Κοινωνική και Πράσινη Οικονομία».




ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ο εξαιρετικός ζωγράφος Δημήτρης Ναλμπάντης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο.

1970 Μαθήτευσε κοντά στο ζωγράφο Νίκο Τζιώτη.

1974 Σπούδασε αρχιτεκτονικό σχέδιο στη Θεσσαλονίκη.

1975 Παρουσίασε τη δουλειά του στη Γκαλερί «Κύκλος» με θέμα «Ζωγραφική εμπνευσμένη από μουσική», Θεσσαλονίκη.

1980 Έπαινος στη Μπιενάλε του Τόντι, Ιταλία.

1982 Απονομή βραβείου από την Κοινότητα Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Ρώμη – Βρυξέλλες.

1984 Ατομική Έκθεση Athenaeum Art Gallery, Αθήνα.

1984 Έπαινος από τη Νομαρχία Ούμπρια, Ιταλία.

1985 Ατομική Έκθεση, Γκαλερί Κ7, Θεσσαλονίκη.

1986 Έπαινος από τη Νομαρχία Τοσκάνης, Ιταλία.

1987 Απονομή βραβείου από την UNICEF - συμμετοχή στο Grunwald, Πολωνία.

1988 Απονομή βραβείου στην Andromeda - Ρώμη, Ιταλία.

1989 Ομαδική Έκθεση Γλυπτικής με θέμα «Τρεις γλύπτες, τρία σύγχρονα υλικά - Βαρώτσος, Πετρίδης, Ναλμπάντης».

2000 Εγκαινιάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη «Δημήτριος Ναλμπάντης» στο Διδυμότειχο.

2000 Δωρίζει στο Διδυμότειχο τη Δημοτική Πινακοθήκη.

2000 Επιλέγεται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Παγκόσμια Έκθεση Ζωγραφικής που οργάνωσε η Winsor & Newton υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Τα Ηνωμένα Έθνη επιλέγουν το έργο του με θέμα «Οι Αναμνήσεις» για να γίνει γραμματόσημο του ΟΗΕ στη σειρά με θέμα «Ο κόσμος του 2000»!Ο πίνακας του «Οι Αναμνήσεις» έγινε το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο των Ηνωμένων Εθνών.

Το θέμα της εν λόγω παγκόσμιας έκθεσης ήταν «Ο κόσμος μας το 2000». Συμμετείχαν 5.637 ζωγράφοι και γράφτηκε στο Βιβλίο Γκίνες ως η μεγαλύτερη έκθεση ζωγραφικής που έγινε ποτέ.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι, ο ΟΗΕ εκδίδει τα δικά του γραμματόσημα και το όνομα του Δημήτρη Ναλμπάντη θα συγκαταλέγεται σε Κατάλογο με τους μεγαλύτερους ζωγράφους όπως: Σαλβαντόρ Νταλί, Πικάσο, Vermeer, Leger, Henry Moore, Ραφαέλ, Andrew Wyeth, Hans Erni & Leroy Nieman, των οποίων έργα έγιναν επίσης γραμματόσημα.

2002 Ατομική Έκθεση στο Υπουργείο Εξωτερικών.

2003 Τέσσερα έργα του επιλέγονται να τυπωθούν σε γραμματόσημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), με θέμα την Προστασία του Περιβάλλοντος.

2003 Ατομική Έκθεση διοργανώνει για πρώτη φορά το ΥΠΕΧΩΔΕ για το Καθαρό Περιβάλλον, Πινακοθήκη Πιερίδη.

2003 Ατομική Έκθεση στο Σύλλογο Αρχαιοφίλων, Αλεξανδρούπολη.

2004 Τα ΕΛΤΑ, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και το Υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζουν πανελληνίως τη σειρά «Προστασία του Περιβάλλοντος» στο Εγνατία Grecotel, Αλεξανδρούπολη.

2004 Διδάσκει στο Τμήμα Αρχιτεκτονικών Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

2004 Έργα του κοσμούν το κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

2004 Φιλοτεχνεί το πορτρέτο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

2008 Φιλοτεχνεί την Αίθουσα Συσκέψεων της Πρυτανείας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα «Η Ιστορία της Θράκης», μια ιδέα του Πρύτανη Κωνσταντίνου Σιμόπουλου.

2009 Ατομική Έκθεση με τίτλο «Παλαιά Κωνσταντινούπολη και Παλαιά Θεσσαλονίκη» στο Πνευματικό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, Θεσσαλονίκη.

2010 Δημιουργεί εξ ολοκλήρου την πρώτη πλατεία εμπνευσμένη από τον πολιτισμό των Ποντίων στο Δήμο Χρυσούπολης.

2010 Οργανώνει και είναι χορηγός της μοναδικής έκθεσης με τίτλο «1000 παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου ζωγραφίζουν το Περιβάλλον». Τα έργα εκτέθηκαν στην Πινακοθήκη Διδυμοτείχου, στο Thraki Palace στην Αλεξανδρούπολη και στο Πολιτιστικό Κέντρο «Τεχνόπολις» στο Γκάζι υπό την αιγίδα του Αντιδημάρχου Αθήνας Ν.Βαφειάδη και της ΕΡΤ.

2010 Συμμετέχει στην Ομαδική Έκθεση στο Τσιραχάν στα πλαίσια του εορτασμού «Κωνσταντινούπολη – Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2010», με θέμα «Βόσπορος». Είναι ο μοναδικός ξένος που έχει εκθέσει έργα του στο παλάτι του σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ.

2010 Φιλοτεχνεί 20 ιμπρεσιονιστικά έργα με θέμα «Τα 20 μοναστήρια του Αγίου Όρους».

2010 Φιλοτεχνεί 14 έργα με θέμα «Το Περιβάλλον της Κύπρου» για το Μουσείο Ζαμπέλα στη Λευκωσία, Κύπρος.

2011 Φιλοτεχνεί τρία έργα με τις εκκλησίες των πόλεων Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, για την προώθηση του έργου της οικείας Ιεράς Μητρόπολης.

2011 Βράβευση από τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού για τη 40χρονη πορεία του στη ζωγραφική.

2011 Συμμετοχή στην Ομαδική Έκθεση με θέμα «20χ20, 20 Σύγχρονοι Έλληνες Δημιουργοί φιλοτεχνούν Πορτρέτα Ξεχωριστών Ανδρών», που οργάνωσε ο ΔΟΛ  στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Αθηναΐς».

2012 Ατομική Έκθεση με θέμα «100 Αιώνες Θάλασσα», Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς.

2014 Σε συνεργασία με το ξενοδοχείο Thraki Palace δημιουργείται η πρώτη Πινακοθήκη της Αλεξανδρούπολης και η Τρίτη κατά σειρά Πινακοθήκη Ναλμπάντη.

2016 Τοιχογραφεί την κεντρική είσοδο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, έργο που το αφιερώνει στο Σωματείο Υπαλλήλων Κρατικών Νοσοκομείων Έβρου.

2018 Πραγματοποιείται η πρώτη Έκθεση Ζωγραφικής με την Ελληνική Σημαία στη Στρατιωτική Λέσχη της Μεραρχίας στο Διδυμότειχο, όπου και δωρίζονται τα έργα του στο Στρατιωτικό Μουσείο Διδυμοτείχου.

2020 Φιλοτεχνεί τη Στρατιωτική Λέσχη Αξιωματικών Ρόδου, η οποία χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη καλλιτεχνική δωρεά που έγινε ποτέ στις Ένοπλες Δυνάμεις.

2021 Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος επίσημος επισκέπτης της Πινακοθήκης με θέμα την Ελληνική Σημαία στη Λέσχη Αξιωματικών Σάμου. Για πρώτη φορά δημιουργείται Πινακοθήκη με το εθνικό μας σύμβολο.


Δρ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Ο Θανάσης Τρικούπης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του ως σημαιοφόρος του Α΄ Γενικού Λυκείου.

Εισήχθη 10ος πανελλαδικά στο Τμήμα Μηχανολόγων - Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Με ειδική απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος, υπήρξε ο πρώτος στην ιστορία του Τμήματος που αποφοίτησε σε 9 εξάμηνα έναντι των 10 προβλεπομένων.

Στη συνέχεια παρακολούθησε κύκλο μεταπτυχιακών μαθημάτων Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.

Παράλληλα, στην Αθήνα ολοκλήρωσε τις ωδειακές σπουδές του λαμβάνοντας Πτυχία Πιάνου, Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας, άπαντα με βαθμό «Άριστα», καθώς και Δίπλωμα Πιάνου και Δίπλωμα Σύνθεσης, αμφότερα με βαθμό «Άριστα και Α΄ Βραβείο παμψηφεί». Συνέχισε σπουδές στο πιάνο στο Ευρωπαϊκό Κονσερβατόριο των Παρισίων, απ’ όπου έλαβε τον ανώτερο τίτλο του Ευρωπαϊκού Διπλώματος και σπουδές Σύνθεσης και Διεύθυνσης στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς, λαμβάνοντας Μαγκιστέριουμ με διάκριση.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα έλαβε Δίπλωμα Τσέμπαλου με βαθμό «Άριστα και Α΄ Βραβείο παμψηφεί» και ολοκλήρωσε διδακτορικές σπουδές μουσικολογίας-μουσικοπαιδαγωγικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βαθμό «Άριστα».

Δίδαξε Πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά της Μουσικής στο Μουσικό Τμήμα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, μαθήματα γενικής μουσικής παιδείας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σύγχρονη Μουσική στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διάφορα θεωρητικά μαθήματα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από το 2012 έως το 2015 συνεργάστηκε με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ως μεταδιδάκτορας ερευνητής. Καρπός της έρευνάς του υπήρξε η μονογραφία με τίτλο ‘‘Western music in Hellenic communities. Musicians and Institutions’’, που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2015, στην οποία καταγράφεται η διάδοση της δυτικής μουσικής στον ελληνικό χώρο από την παλιγγενεσία έως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από το 2017 έως το 2020 υπήρξε μεταδιδάκτορας ερευνητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. σε θεματολογία σχετική με τους Μακεδόνες Μουσουργούς.

Είναι μέλος της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας και της Γερμανικής Μουσικολογικής Εταιρείας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θρακικού Κέντρου - Εταιρεία Θρακικών Μελετών και Πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Ως αρχιμουσικός, συνθέτης, πιανίστας και μουσικολόγος συνεργάστηκε με φορείς από διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Αυστρία, Σερβία, Ρουμανία, Ελλάδα, Κύπρος, Αρμενία, Τουρκία). Έχει παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση και σε πρώτη ηχογράφηση έργα πολλών σύγχρονων Ελλήνων συνθετών και σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση έργα των Vivaldi, Bach, Pergolesi, Haydn, Mozart, Berlioz, Liszt και Brahms.

Το Νοέμβριο του 2020 έφερε στο φως τη θεωρούμενη ως χαμένη όπερα με τίτλο «Μάρκος Μπότσαρης» του Κεφαλλήνιου Συνθέτη Νικόλαου Μεταξά-Τζανή (1824-1907), η οποία είναι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η παλαιότερη όπερα Έλληνα συνθέτη με νεοελληνική θεματολογία. Η πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2021 στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, στο πλαίσιο των εορτασμών της παλιγγενεσίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.


Με εκτίμηση,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.


Κελεμίδης Δημήτρης

Πρόεδρος

 

Τάκας Ιωάννης

Αντιπρόεδρος Διοικητικού

 

Στράτος Αθανάσιος

Αντιπρόεδρος Οικονομικού

 

Γιαλαματζής Γεώργιος

Αντιπρόεδρος Συλλόγων Βορείου Έβρου, Ειδικός Γραμματέας

 

Δούκογλου Φωτεινή

Γενική Γραμματέας

 

Πανταζίδου Ουρανία

Ταμίας, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων & Τύπου

 

Μπαρμπαγιάννη Χριστίνα

Έφορος Εκδηλώσεων & Δράσεων

 

Αδαμίδου Μαρία

Έφορος Υλικού

 

Τσάκας Δημήτριος

Μέλος



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">