Recents in Beach

Σεισμός στη Γαλλία: Ηχηρή ήττα Μακρόν, ενίσχυση Μελανσόν, απρόσμενα ψηλά η Λεπέν - Ρυθμιστές οι Ρεπουμπλικάνοι

 


Ηχηρή ήττα για τον Εμανουέλ Μακρόν στο β' γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. καθώς μένει πολύ μακριά από την αυτοδυναμία των 289 εδρών, συγκεντρώνοντας 210 έως 230 έδρες - Δεύτερη και ενισχυμένη η παράταξη Μελανσόν με 170 ως 190 έδρες, αρνητική έκπληξη ο υψηλός αριθμός εδρών της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που μπορεί να φτάσει και έως και τις 100 θέσεις - Ρυθμιστής η παραδοσιακή γαλλική δεξιά, οι Ρεπουμπλικάνοι, με περίπου 70 έδρες - Παρά την αρχική θετική εικόνα, μεγάλη η αποχή και στον β' γύρο, κοντά στο 54%.

Τα exit poll στη Γαλλία δείχνουν ότι η παράταξη Μακρόν χάνει οριστικά την αυτοδυναμία στην Εθνοσυνέλευση,  ισχυροποίηση της παράταξης Μελανσόν που έρχεται δεύτερη, αλλά και άνοδο της Λεπέν σε ιστορικό υψηλό εδρών.

Αναλυτικότερα:

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολ, στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που σημαδεύεται από τη μεγάλη αύξηση της δύναμης της ακροδεξιάς.

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το αποτέλεσμα, θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τον Μακρόν, ο οποίος θα χρειαστεί να αναζητήσει συμμάχους για να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει για την επόμενη πενταετία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού BFM αργά το βράδυ της Κυριακής η προσκειμένη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη θα λάβει από 210 ως 230 έδρες, ενώ αρκετά μεγαλύτερος φαίνεται να είναι, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, ο αριθμός των εδρών της αριστερής συμμαχίας του Ζαν-Λυκ Μελανσόν που θα κινηθεί ανάμεσα στις 170 και τις 190 έδρες.

Από 80 ως 95 έδρες εμφανίζεται να κερδίζει το κόμμα της Λεπέν, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θα κυμανθούν ανάμεσα στις 58 και τις 65 έδρες. Επίσης 20 με 25 βουλευτές εντάσσονται στους ανεξάρτητους.

Η κατάρρευση του κόμματος Μακρόν είναι ολική, Καταφέραμε το βασικό πολιτικό μας στόχο, που είχαμε θέσει στους εαυτούς μας πριν από λιγότερο από ένα μήνα: να ρίξουμε τον άνθρωπο εκείνο που, με τόση αλαζονεία, έστριβε τον αγκώνα ολόκληρης της χώρας» η δήλωση Μελανσόν)

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτή η τέταρτη εκλογική διαδικασία μέσα σε δύο μήνες σημαδεύτηκε από την αποχή που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 53,5-54%, αυξημένη κατά μία μονάδα σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο. Δεν θα σπάσει πάντως το ρεκόρ του δεύτερου γύρου των εκλογών του 2017 που ήταν 57,36%.

Η ακριβής κατανομή των 577 εδρών αναμένεται να γίνει γνωστή αργότερα απόψε.

Για την ενωμένη αριστερά, τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση, έναν ρόλο που κατείχε μέχρι τώρα η δεξιά.

Για τη Λεπέν, η επιτυχία είναι αδιαμφισβήτητη: πενταπλασιάζει τον αριθμό των βουλευτών της και ξεπερνάει όπως φαίνεται κατά πολύ το όριο των 15 βουλευτών ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του κόμματός της, μετά το 1986.

Όσον αφορά την παραδοσιακή δεξιά, τους Ρεπουμπλικάνους, και αναμένεται ότι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ρυθμιστή στην επόμενη Εθνοσυνέλευση.

-> Διαβάστε ακόμη: Δεν εκλέγεται η υπ. Υγείας του Μακρόν, οδεύει προς παραίτηση -  Πρωτιά Μελανσόν στη Γουαδελούπη, απέτυχε να εκλεγεί μέλος της κυβέρνησης Μακρόν

Μελανσόν: Η αριστερά πέτυχε τον στόχο της, να στερήσει από τον Μακρόν την πλειοψηφία

«Εντελώς απροσδόκητη και πρωτόγνωρη κατάσταση» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, μιλώντας σε υποστηρικτές της αριστερής συμμαχίας NUPES.

Ο Μελανσόν τόνισε ότι η παράταξή του πέτυχε τον στόχο της, να στερήσει από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Είναι πάνω απ’ όλα η εκλογική ήττα του Μακρόν», πρόσθεσε.

Η NUPES εκτιμάται ότι θα εκλέξει 150-200 βουλευτές και θα είναι η μεγαλύτερη παράταξη της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση. Για την αριστερά, που κατέβηκε ενωμένη στις εκλογές έπειτα από πολλές δεκαετίες, η επιτυχία αυτή είναι γλυκόπικρη, αφού δεν κατάφερε τον εκπεφρασμένο στόχο της, τη «συγκατοίκηση» με τον Μακρόν, όπως φιλοδοξούσε.

  Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν ανέφερε σε δηλώσεις του λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ότι η παράταξη Μακρον είναι η μεγάλη ηττημένη των εκλογών, ότι δεν έχει πλέον την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και ότι αυτός ήταν ένας από τους στόχους της αριστερής παράταξης.

Ο Μελανσόν κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνεννόησης με την προεδρική πλειοψηφία, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχουμε τις ίδιες αξίες». Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της παράταξης της αριστεράς και δήλωσε ότι θα παραμείνει ενεργός πολιτικά και «στην πρώτη γραμμή».

Στα "μετριοπαθή" κόμματα θα απευθυνθεί ο Μακρόν για να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο  

Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αφού η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στον σημερινό, δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η Ολιβιά Γκρεγκουάρ.

Ρυθμιστής η δεξιά

Όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά, «παρά την συντριβή στις προεδρικές εκλογές, η γαλλική δεξιά με 78 έδρες,σύμφωνα με τα εως τώρα δεδομένα, γίνεται ο ρυθμιστής της πολιτικής κατάστασης στη Γαλλία. Ο Μακρόν θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση με τη δεξιά γ να μπορέσει να περάσει τις αντιλαικές μεταρρυθμίσεις του». Προσθέτει δε σε αναρτήσεις της, ότι «Χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία και με μια πανίσχυρη αντιπολίτευση η διακυβέρνηση της Γαλλίας θα είναι δύσκολη αν όχι χαώδης και  θα φανεί πόσο "δημοκράτης" είναι ο Εμμανουέλ Μακρόν. Προσθέτει ότι η ήττα του Μακρόν είναι ηχηρή και σήμερα φαίνεται  ξεκάθαρα πως ο βασιλιάς είναι γυμνός. Οχι μόνο δεν καταφέρνει να σχηματίσει απόλυτη πλειοψηφία με τη συμμαχία του αλλά ακόμη και η πρωθυπουργός του δεν είναι σίγουρο ότι θα εκλεγεί στην περιφέρεια της! Εκτός απο την πρωθυπουργό του που κινδυνεύει να μην εκλεγεί απόψε πολλοί απο τους υπουργούς του Μακρόν αντιμετωπίζουν δυσκολίες και κινδυνεύουν να μην εκλεγούν. Η απόρριψη είναι μαζική». 

Το κρυφό πρόγραμμα Μακρόν και η απάντηση της Αριστεράς

Υπενθυμίζουμε μερικά από τα επίμαχα σημεία της επόμενης περιόδου στη Γαλλία, όπως περιγράφονταν προεκλογικά:

H συμμαχία της Αριστεράς καταγγέλλει, διά στόματος Μελανσόν, το «κρυφό πρόγραμμα» μιας δεύτερης πενταετίας Μακρόν, υπογραμμίζοντας τις οικολογικές και κοινωνικές απειλές που αυτό συνεπάγεται.  Όπως παρατηρεί ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, το στρατόπεδο του Μακρόν θέλει να εξοικονομήσει ως 80 δισ. για να σηματοδοτήσει την επιστροφή στο 3% του δημόσιου ελλείμματος ως το 2027. 

Έκρουσε έτσι τον κώδωνα του κινδύνου για επερχόμενο πρόγραμμα λιτότητας μέσα από αύξηση του ΦΠΑ και δραστικές περικοπές στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Το κυβερνητικό στρατόπεδο, και αυτό είναι το δεύτερο γεγονός που προδίδει την αγωνία του Μακρόν, αν και επιβεβαίωσε τον στόχο του 3%, χαρακτήρισε «fake news» την τοποθέτηση του επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Απέναντι στην κινδυνολογία του προεδρικού στρατοπέδου, οι υποψήφιοι της αριστερής συμμαχίας προβάλλουν το οικονομικό τους πρόγραμμα, που περιλαμβάνει τη σύνταξη στα 60, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.500 ευρώ, τον έλεγχο των τιμών των ειδών πρώτης ανάγκης κ.ά., κόστους 250 δισ., που όμως θα έφερνε στα δημόσια ταμεία 267 δισ. χάρη στην αύξηση των εισφορών. 

Ένα πρόγραμμα που η πρωθυπουργός του Μακρόν, Ελιζαμπέτ Μπορν, που έχει αρνηθεί την τηλεοπτική αντιπαράθεση την οποία έχει ζητήσει ο Ζ. Λ. Μελανσόν, έσπευσε να χαρακτηρίσει «το πιο ακραίο» και πως θα ήταν «επικίνδυνο για την οικονομία μας». Το πρόγραμμα αυτό έχει χαρακτηριστεί από τους υπέρμαχους της «ορθής σκέψης» και της «οικονομικής ορθοδοξίας», από τη σοσιαλφιλελεύθερη δεξαμενή σκέψης Terra Nova, ως τον εμπνευστή του οικονομικού προγράμματος του Μακρόν το 2017, καθηγητή στο Κολέζ ντε Φρανς, Φιλίπ Αζιόν «οικονομική καταστροφή», «χάος», «ελληνικό σενάριο» κ.ά.

Σε αυτές τις κατηγορίες έχουν απαντήσει τεκμηριωμένα τόσο οι οικονομολόγοι της συμμαχίας, όσο και 300 ανεξάρτητοι οικονομολόγοι, μεταξύ τους ο Τομά Πικετί, στην ιστοσελίδα της Journal de dimanche. “Για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα η Αριστερά στη Γαλλία έχει συσπειρωθεί για να κάνει πράξη μια ρήξη με τον νεοφιλελευθερισμό.

Απορρίπτοντας τις πολιτικές που αυξάνουν τις ανισότητες, υπονομεύουν τις δημόσιες υπηρεσίες και καταστρέφουν τα οικοσυστήματα, η Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική  Ένωση παρουσιάζει στις βουλευτικές εκλογές ένα πρόγραμμα κοινωνικού και οικολογικού μετασχηματισμού. Ο στόχος του είναι η δημιουργία κατά την επόμενη θητεία μιας κοινωνίας περισσότερο αλληλέγγυας, με περισσότερη ισότητα και σεβασμό των οικολογικών επιταγών» γράφουν.

 Ο δεύτερος γύρος σε αριθμούς

 

Στο μεταξύ, το Σάββατο ψήφισαν οι Γάλλοι που ζουν εκτός Γαλλίας. Επεισοδιακή φαίνεται να ήταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, η προεκλογική εκστρατεία για την εκλογή του βουλευτή της ενιαίας εκλογικής περιφέρειας Ισραήλ-Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας. Η υποψήφια με την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν άφησε να εννοηθεί πως υπήρξαν απειλές, εναντίον της ίδιας και της οικογένειάς της από τον έτερο υποψήφιο, ο οποίος πρόσκειται στην παραδοσιακή γαλλική δεξιά, είχε την υποστήριξη πολλών ραβίνων και θεωρείται φίλος του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στο Ισραήλ ζει το μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων αυτής της εκλογικής περιφέρειας.

(πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, ΑΥΓΗ, Reuters).

https://left.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">