Recents in Beach

Το αριστερό μπλοκ της Γαλλίας θέλει μια «μετασχηματισμένη» ΚΑΠ

 


Το αριστερό μπλοκ της Γαλλίας, με επικεφαλής τον ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, θέλει να προωθήσει τον μετασχηματισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για να επανεξετάσει την κατανομή των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ που λαμβάνει η Γαλλία.

Η αριστερή συμμαχία που σχηματίστηκε πρόσφατα από τον Μελανσόν πάλεψε σώμα με σώμα με το κόμμα Ensemble του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή (12 Ιουνίου), πράγμα που σημαίνει ότι ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, την επόμενη Κυριακή, το κόμμα του Μελανσόν θα επηρεάσει τη μελλοντική αγροτική πολιτική της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μελανσόν υποσχέθηκε να τροποποιήσει γρήγορα το εθνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ «το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο του 2022».

Συναίνεση σε γεωργικά θέματα

Σύμφωνα με τις προτάσεις του Μελανσόν, η νέα συμμαχία θέλει να καταργήσει σταδιακά τα φυτοφάρμακα, θα τερματίσει την εργοστασιακή γεωργία και θα προωθήσει τη βιολογική γεωργία.

Ενώ το πρόγραμμα μεταξύ των αριστερών κομμάτων είναι σαφές για τη σταδιακή κατάργηση των φυτοφαρμάκων με την άμεση απαγόρευση των πιο επικίνδυνων – των νεονικοτινοειδών και της γλυφοσάτης – και τον τερματισμό της εργοστασιακής γεωργίας, άλλα μέτρα θα συζητηθούν από κοινού εκτενέστερα, αναφέρει η συμφωνία μεταξύ των κομμάτων.

Για παράδειγμα, όσον αφορά την προετοιμασία των γεωργικών επιφανειών για τη βιολογική γεωργία, το πρόγραμμα προτείνει στόχο 30% για το 2030 και 100% για το 2050 – σε σύγκριση με το σημερινό ποσοστό 10%.

Αν και το Σοσιαλιστικό Κόμμα πρότεινε ότι ο στόχος για το 2050 θα πρέπει επίσης να επιτρέπει τη μετατροπή «αγροοικολογικών πρακτικών, χωρίς να περιορίζεται στη βιολογική γεωργία».

Ωστόσο, υπάρχει σαφής συναίνεση ότι η ΚΑΠ πρέπει να μετασχηματιστεί ώστε να εξυπηρετεί την αγροοικολογία, την αγροτική και τη μετεγκατεστημένη γεωργία, δήλωσε η Ορελί Τρουβέ, ερευνήτρια και γεωπόνος μηχανικός που εργάστηκε στο γεωργικό πρόγραμμα του μπλοκ και ήρθε πολύ μπροστά στις βουλευτικές εκλογές για την εκλογική περιφέρεια Σαιν-Ντενί.

«Πρέπει να κάνουμε μια τεράστια στροφή στα αγροτικά και διατροφικά ζητήματα. Και η δημόσια πίεση θα μας βοηθήσει να το κάνουμε», δήλωσε πριν από τις εκλογές της Κυριακής.

Αναπροσανατολισμός των επιδοτήσεων της ΚΑΠ

Για να επιτύχουν τα σχέδιά τους, το κόμμα προτείνει τον αναπροσανατολισμό των επιδοτήσεων της ΚΑΠ.

«Οι ενισχύσεις θα έπρεπε να πηγαίνουν στις πιο περιβαλλοντικά ενάρετες εκμεταλλεύσεις, αλλά σήμερα, όσο καλύτεροι είναι οι περιβαλλοντικοί δείκτες τους, τόσο λιγότερες ενισχύσεις λαμβάνουν ανά εκτάριο», δήλωσε η Τρουβέ.

Έτσι, το αριστερό μπλοκ προτείνει τη μείωση των άμεσων ενισχύσεων προς τους γεωργούς με βάση την επιφάνεια και την εφαρμογή ανώτατου ορίου ενίσχυσης ανά εργαζόμενο και εκμετάλλευση. Επιπλέον, το κόμμα επιθυμεί την αύξηση των έμμεσων ενισχύσεων για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τόσο περιβαλλοντικές όσο και κοινωνικές.

Σύμφωνα με το σχέδιο του κόμματος, οι εντατικές εκμεταλλεύσεις θα λαμβάνουν επίσης ενίσχυση. Για την Τρουβέ, το ισχύον σύστημα ευνοεί τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις και τη συγκέντρωση γης. «Πρόκειται για ενισχύσεις για το κεφάλαιο και όχι για την εργασία», δήλωσε επίσης.

Στο πρόγραμμά του, το νέο αριστερό μπλοκ της Γαλλίας σκοπεύει επίσης να επαναφέρει τις ενισχύσεις για τη βιολογική συντήρηση, οι οποίες εγκαταλείφθηκαν στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2023-2027. Η ερευνήτρια πρόσθεσε ότι αυτό θα συμπληρώσει το «συμβόλαιο αγροοικονομικής μετάβασης» που αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της εγκατάστασης και της μετατροπής.

«Θέλουμε να συνδέσουμε αυτή την ενίσχυση με ανταποδοτικές τιμές για τους αγρότες. Θα μεταφέρουμε αυτή τη φιλοδοξία της ρύθμισης των τιμών, οι οποίες σήμερα είναι κάτι παραπάνω από χαοτικές, στις Βρυξέλλες», δήλωσε.

Μάχη με τις Βρυξέλλες

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων του κόμματος δεν αποκλίνει από τους ισχύοντες κανόνες της ΚΑΠ.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να μας εμποδίζει να περιορίσουμε τις ενισχύσεις ανά περιουσιακό στοιχείο και ανά εκμετάλλευση. Και τίποτα δεν μας εμποδίζει επίσης να αναδιανέμουμε στον δεύτερο πυλώνα. Βασιστήκαμε στην εμπειρογνωμοσύνη της πλατφόρμας Pour une autre PAC, έχουμε την τεχνογνωσία της ανώτερης διοίκησης και διαθέτουμε επίσης πόρους στο υπουργείο Γεωργίας», δήλωσε.

Ωστόσο, μια αναμέτρηση με τις Βρυξέλλες θα ήταν μάλλον αναπόφευκτη αν ένα τέτοιο πρόγραμμα εφαρμοζόταν. «Είμαστε ξεκάθαροι. Ορισμένες από αυτές τις μάχες απαιτούν την επαναδιαπραγμάτευση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών συνθηκών και κανόνων», αναγνωρίζει το αριστερό μπλοκ στο πρόγραμμά του.

Για παράδειγμα, η πρόταση να γίνουν τα τρόφιμα συλλογικής εστίασης πλήρως βιολογικά και τοπικά θα ήταν αντίθετη με το δίκαιο ανταγωνισμού της ΕΕ, καθώς θα έκανε διακρίσεις εις βάρος των παραγωγών με βάση την εντοπιότητα. Η NUPES σκοπεύει να παρακάμψει τους κανονισμούς της ΕΕ για ακριβώς τέτοια ζητήματα.

Για τα μέλη της αριστερής συμμαχίας, άλλες χώρες ήδη παραβιάζουν τακτικά τους κανόνες της ΕΕ και η Γαλλία δεν αποτελεί εξαίρεση, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Μανόν Όμπρι, ευρωβουλευτής και μέλος του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος του Μελανσόν.

«Η Γαλλία μόλις δέχτηκε χτυπήματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή δεν έχει πρασινίσει επαρκώς τη γεωργία της στο πλαίσιο της ΚΑΠ […] Οι φιλελεύθεροι δεν διστάζουν να μην υπακούσουν!», είπε, σημειώνοντας ότι θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η «δεύτερη οικονομική δύναμη» της ένωσης θα υποστεί κυρώσεις.

Το 2005, ωστόσο, η Γαλλία καταδικάστηκε για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με την προστασία των ιχθυαποθεμάτων που κινδυνεύουν με κατάρρευση. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της επέβαλε πρόστιμο 20 εκατομμυρίων ευρώ, συν 57,8 εκατομμύρια ευρώ για κάθε επιπλέον περίοδο παραβίασης.

Ως εκ τούτου, το αριστερό μπλοκ φαίνεται αποφασισμένο να αναδιαμορφώσει την ΚΑΠ το συντομότερο δυνατό.

Αποτελέσματα των εκλογών

Το κατά πόσον η αριστερή συμμαχία θα μπορούσε να εφαρμόσει τις προτάσεις της για την ΚΑΠ θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών την Κυριακή (19 Ιουνίου).

Εάν το κίνημα του Μακρόν δεν καταφέρει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που είναι πιθανό σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η αριστερή συμμαχία θα γίνει τότε η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης και θα μπορούσε να επιβάλει τις πολιτικές της επιθυμίες.

https://www.euractiv.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">