Recents in Beach

Στυλιανίδης και Χαρίτου στο πλευρό Ιλχάν Αχμέτ, κατά του Τούρκου προξένου Κομοτηνής

 


Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ δέχεται απειλές από το τουρκικό παρακράτος

Ευρ. Στυλιανίδης: «Οι συμπεριφορές του γενικού προξένου Κομοτηνής υπερβαίνουν τα όρια»

Δ. Χαρίτου: «Δεν μπορούν να εργαλειοποιούνται τα προβλήματα από τρίτους»

Δήμος Μπακιρτζάκης
 www.xronos.gr/

Πρωτοφανής επίθεση δέχεται από το τουρκικό παρακράτος ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ, μετά τις δηλώσεις του στο ράδιο Χρόνος 87.5fm –που πήραν πανελλαδικές διαστάσεις- στις οποίες υποστήριξε πως «η αποστολή των προξένων και κάθε διπλωματικού υπαλλήλου δεν είναι να ασχολείται με τα εσωτερικά ζητήματα. Το ενδιαφέρον κάθε Τούρκου πρόξενου στην Κομοτηνή ως προς την μειονότητα, λόγω και της Συνθήκης της Λωζάννης ίσως θεωρηθεί ως ένα σημείο ομαλό.

Από εκεί και μετά όμως δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της μειονότητας».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο βουλευτής να δέχεται απειλές, ενώ είπε πως όλα αυτά δεν το πτοούν και πως θα συνεχίσει κανονικά την πολιτική του πορεία. Στη συνέχεια ήρθε η “διαγραφή” από την αυτοαποκαλούμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής (sic) Μειονότητας Δυτικής Θράκης» μετά από σχετική της απόφαση. Να σημειωθεί ότι το ίδιο συνέβη και για τον δήμαρχο Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι σήμερα 17/06 το βράδυ θα προχωρήσει σε δηλώσεις και ενδεχομένως να αναφερθεί και στη δική του “διαγραφή”.

Στην ουσία, το τουρκικό παρακράτος παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Θράκης και θέλει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο πολιτικοί που είναι αρεστοί στην… Τουρκία. Ο Ιλχάν Αχμέτ με νέα γραπτή του δήλωση επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «[…] Ποτέ δεν διαχώρισα τους πολίτες αυτού του τόπου, σε πλειονοτικούς ή μειονοτικούς, χριστιανούς ή μουσουλμάνους αριστερούς ή δεξιούς. Παλεύω, ωστόσο, για τα δικαιώματα της Μειονότητας μας, τα οποία για μένα αποτελούν αδιαπραγμάτευτο στόχο σε όλη αυτή την διαδρομή».


Ευρ. Στυλιανίδης: «Ο Ιλ. Αχμέτ μάχεται συνεχώς»
Υπέρ του βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τάχθηκε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, που με τη σειρά του κατέκρινε τον Τούρκο πρόξενο Κομοτηνής, που πολλές φορές ξεπερνάει κατά πολύ τα διπλωματικά πρωτόκολλα και προσπαθεί να βάλει “χέρι” στα εσωτερικά ζητήματα της περιοχής μας.

Στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο κος Στυλιανίδης δήλωσε ξεκάθαρα: «Είναι γεγονός ότι οι συμπεριφορές της τουρκικής διπλωματικής αρχής και του γενικού προξένου στην Κομοτηνή υπερβαίνουν τα όρια. Όπως καταγγέλλεται, δεν υπάρχει καν ο στοιχειώδης σεβασμός έναντι ενός εκπροσώπου του ελληνικού Κοινοβουλίου. Τον Ιλχάν Αχμέτ τον ξέρω από παιδί και ανεξαρτήτως των πολιτικών ή ιδεολογικών επιλογών που κάνει ο καθένας μας, οφείλω να πω ότι μάχεται συνεχώς για την προάσπιση των συμφερόντων της μειονότητας και συνεννοείται με όλες τις πλευρές για να μπορεί να διασφαλίζεται ένα περιβάλλον αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ώστε οι μειονότητες να μπορούν να διαδραματίζουν τον ρόλο της γέφυρας και της συνεργασίας.

Δεν μπορώ να δεχτώ ότι μια διπλωματική αρχή επεμβαίνει κατά αυτό τον ωμό τρόπο στο να προσδιορίσει τη συμπεριφορά αιρετών εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, είτε προέρχονται από την πλειονότητα είτε από τη μειονότητα. Αυτές οι συμπεριφορές είναι καταδικαστέες σε όλα τα επίπεδα και οι άνθρωποι που της υφίστανται έχουν και την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας και του συνόλου της τοπικής κοινωνίας».


Δ. Χαρίτου: «Διπλωματική αρχή ξένης χώρας υπερβαίνει τον ρόλο της»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου που τάχθηκε υπέρ του βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ και κατέκρινε την πρωτοφανή “επίθεση” του Τούρκου προξένου. Αναλυτικά ανέφερε: «Το θέμα οφείλει να προβληματίσει όλη την κοινωνία, δεν υπάρχει αμφιβολία. Τα όσα δημόσια ακούστηκαν από τον συνάδελφο βουλευτή πρέπει ν’ ανησυχήσουν. Μια διπλωματική αρχή ξένης χώρας […] φαίνεται ότι υπερβαίνει το ρόλο της, όταν δημιουργεί συνθήκες πίεσης και απειλών προκειμένου να επηρεαστούν οι εξελίξεις στα τοπικά πολιτικά πράγματα σε πολίτες άλλης χώρας.

Οι παρεμβάσεις τέτοιου είδους δεν μπορούν να λειτουργήσουν ανασταλτικά ή να επηρεάσουν ανασταλτικά τις αναγκαίες πολιτικές και την ανοιχτή συζήτηση με τους συμπολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας. Θεωρώ ότι πρέπει να ενισχυθεί η ανάγκη του διαλόγου κι η αναζήτηση λύσεων σε υπαρκτά προβλήματα. Εδώ στη χώρα μας θα λυθούν ό, τι προβλήματα υπάρχουν, δεν μπορούν να εργαλειοποιούνται από τρίτους με σκοπό να υπηρετήσουν άλλους σχεδιασμούς». Ο Δημήτρης Χαρίτου θύμισε πως κι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει πάρει επίσημα θέση παλιότερα στο θέμα, με δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου από την Κομοτηνή.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">