Recents in Beach

Κολομβία: ”Ήρθε η ώρα των φτωχών

 


Του Λάμπρου Παπαδή

Η Κολομβία εξέλεξε πρόεδρο έναν πρώην αντάρτη, τον Γουστάβο Πέτρο, ο οποίος κέρδισε τον δεξιό λαϊκιστή μεγιστάνα Ροδόλφο Ερνάντες και έγινε ο πρώτος αριστερός αρχηγός κράτους στη χώρα της λατινικής Αμερικής που σημείωσε την μεγαλύτερη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία από την αρχή του αιώνα (58%)…Ο πρώην δήμαρχος της Μπογκοτά, με παρελθόν στο ένοπλο αριστερό κίνημα της Κολομβίας, νίκησε τον δεξιό μεγιστάνα των κατασκευών Ροδόλφο Ερνάντες όπως άλλωστε έδειχναν και οι περισσότερες μετρήσεις.
Ο 62χρονος πολιτικός έλαβε 50,45% των ψήφων, έναντι 47,30% του αντιπάλου του και επονομαζόμενο Κολομβιανό Τραμπ, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου, με καταμετρημένο το 99,95% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο. Με 11,2 εκατ. ψήφους, ο γερουσιαστής κέρδισε με διαφορά περίπου 700.000 ψήφων τον επιχειρηματία, ο οποίος πιστώθηκε την έκπληξη του πρώτου γύρου, όταν έβγαλε εκτός μάχης τον υποψήφιο της δεξιάς.

«Είναι ημέρα γιορτής για τον λαό. Αφήστε τον να γιορτάσει την πρώτη λαϊκή νίκη», πανηγύρισε μέσω Twitter ο άλλοτε αντάρτης και πρώην δήμαρχος στην πρωτεύουσα Μπογοτά. Ευχήθηκε τα «δεινά» να περάσουν «από τη χαρά που πλημμυρίζει την καρδιά της πατρίδας».

Αντιπρόεδρος η Αφροκολομβιανή Μάρκες

Άλλη ιστορική πτυχή της νίκης του Πέτρο: η Φράντσα Μάρκες εξελέγη για αντιπρόεδρος και έγινε η μόλις δεύτερη γυναίκα που θα καταλάβει το αξίωμα και πρώτη Αφροκολομβιανή. Η 40χρονη φτωχή χωρική ήταν από μικρή ηλικία ακτιβίστρια εναντίον των μεταλλείων χρυσού και θεωρείται πως διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην εκστρατεία.

«Με τον Πέτρο η αλλαγή είναι αναπόφευκτη» και «Κερδίζει όλη η Κολομβία» έγραφαν οι γιγαντοοθόνες στην προεκλογικό κέντρο του Πέτρο στην πρωτεύουσα. Πρόκειται για την τρίτη φορά που ο Πέτρο ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές· η προηγούμενη ήταν το 2018.

Ο Πέτρο έχει δεσμευτεί για βαθιά κοινωνική και οικονομική αλλαγή κι έχει εξαγγέλλει ισχυρότερο κράτος, περισσότερους φόρους για τους πλουσιότερους, γρηγορότερη ενεργειακή μετάβαση. Καλείται να κυβερνήσει με την ισχύ στο κοινοβούλιο κατακερματισμένη, καθώς η παράταξή του, η «Ιστορική Συμμαχία» (Pacto Histórico por Colombia, PHxC), είναι πρώτη δύναμη μεν, αλλά με τους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους να διατηρούν ισχυρή παρουσία.

Οι εκλογές στην Κολομβία σήμαναν βαριά ήττα για τις συντηρητικές και φιλελεύθερες ελίτ στην εξουσία εδώ και δυο αιώνες στην τέταρτη ισχυρότερη οικονομική δύναμη στη Λατινική Αμερική, ενώ οι κάλπες στήθηκαν με φόντο τη βαθιά κρίση στη μετά την πανδημία, την παραλυτική οικονομική ύφεση, τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και το όργιο καταστολής, τη νέα κλιμάκωση της βίας των ένοπλων οργανώσεων που συγκρούονται σε επαρχίες για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών.

Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από απειλές, ύβρεις, κατηγορίες κάθε λογής, παραπληροφόρηση, «αποκαλύψεις» που αποτελούσαν χτυπήματα κάτω από τη μέση. Όπως και στον πρώτο, δεν αναφέρθηκαν εκτεταμένα επεισόδια ικανά να προκαλέσουν πρόβλημα στον δεύτερο γύρο, που παρακολούθησαν δεκάδες παρατηρητές και ξένες αποστολές.

Οι εκλογές αυτές σήμαναν βαριά ήττα για τις συντηρητικές και φιλελεύθερες ελίτ στην εξουσία εδώ και δυο αιώνες στην τέταρτη ισχυρότερη οικονομική δύναμη στη Λατινική Αμερική και όλα αυτά με φόντο τη βαθιά κρίση στη χώρα μετά την πανδημία, την παραλυτική οικονομική ύφεση, τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που κατεστάλησαν ανελέητα, τη νέα κλιμάκωση της βίας των ένοπλων οργανώσεων που δρουν στις επαρχίες και συγκρούονται για τον έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών.

Αυτή ήταν η τρίτη φορά που ο Πέτρο ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

«Αφιέρωσα την καριέρα μου στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, εναντίον των ανισοτήτων και της διαφθοράς», θύμισε τις τελευταίες ημέρες ο πατέρας έξι παιδιών υποσχόμενος να κυβερνήσει με γνώμονα «την αγάπη και όχι το μίσος» και να αλλάξει το σύστημα «που διηύθυναν εδώ και τόσα χρόνια οι ίδιοι».

Μετά από αυτό το αποτέλεσμα αριστερές ή κεντροαριστερές κυβερνήσεις διαθέτουν η Βολιβία, η Χιλή, το Περού, η Αργεντινή, η Βενεζουέλα και πλέον και η Κολομβία γεγονός που αλλάζει τον πολιτικό χάρτη της Λατινικής Αμερικής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">