Recents in Beach

Ο Χαλβάς και τα χειροκροτήματα δεν κατάφεραν να καλύψουν το πολιτικό -διπλωματικό έλλειμμα στην εξωτερική πολιτική του “Δεδομένου και Προβλεψιμου” Συμμάχου.

 


Η συνεχής υποχωρητικότητα και η επικοινωνιακή διαχείριση των εθνικών θεμάτων , βοήθησαν  στην αναβάθμιση της Τουρκικής επιθετικότητας.

Του Σπύρου Δέδογλου


Ο κατά δήλωση του, προβλέψιμος και δεδομένος σύμμαχος Κυριάκος Μητσοτάκης, στα τρια χρόνια  διακυβέρνησης της χώρας από το ίδιο, αναφέρεται στον “απομονωμένο” Ερντογάν ο οποίας αντιμετωπίζει πρόβλημα στη διεθνή κοινότητα.

Είναι προφανές ότι  οι “άριστοι”  της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την σιωπηλή στάση των πρώην  πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, θεωρούσαν ότι έτσι έπειθαν οπαδούς του κόμματος τους  για την “στιβαρή” πολιτική του πρωθυπουργού που απομόνωσε τον Τούρκο ηγέτη.

Μετά από τρία χρόνια ο πρώην  πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μίλησε σε εκδήλωση όπου διαφοροποιήθηκε από τις πολιτικές Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική  προσπαθώντας ίσως να μη συνδεθεί με αυτό που έρχεται. Το ίδιο έκανε και ο Αντώνης Σαμαράς . ο οποίος έχτισε την καριερα του στα εθνικά θεματα, μίλησε  στο συνέδριο του κόμματος της Ν.Δ.όπου κι αυτός διαφοροποιήθηκε. 

 Μέχρι και σήμερα η Αθηναϊκή τηλεκρατία συνεχίζει το ίδιο αφήγημα της απομόνωσης, παρά τις συχνές και ισχυρές διαψεύσεις από την πραγματικότητα.

Στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο δεδομένος και προβλέψιμος σύμμαχος έσπευσε να δώσει περισσότερα από όσα του ζήτησαν, ενώ ο  απέναντι Σουλτάνος  προσπάθησε να είναι για μια ακόμη φορά ο επιτήδειος ουδέτερος.

Το αποτέλεσμα γνωστό, διαμεσολαβητής ο Ερντογάν και με τις δύο πλευρές του πολέμου  σε συναντήσεις  στην Κωνσταντινούπολη.

 “Ειρηνοποιός” ο διεθνής  ταραξίας, ο  εισβολέας της Κύπρου, ο αμφισβητίας   της νομιμότητας Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος στην Ελλάδα παραμένει “απομονωμένος” 

Μετά τον Κωνσταντινουπολίτικο χαλβά που συνέφαγαν οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο “δεδομένος και προβλέψιμος” μας υποσχόταν ένα ήρεμο καλοκαίρι.

Το μεγάλο γεγονός  για τους Αθηναϊκούς “πετσινους”  προπαγανδιστικούς μηχανισμούς ήταν η  επίσκεψη του μεγάλου ηγέτη στις ΗΠΑ, όπου όλοι τον θαύμασαν για τα καλά του Αγγλικά και τον χειροκρότησαν στην ομιλία του στο Κογκρέσο όπου συνέκρινε το Μεσολόγγι με τους Αζοφ, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία.

Όταν ο “δεδομένος .προβλέψιμος” επέστρεψε στην Ελλάδα κανείς δεν ήξερε τι κέρδισε , τι συμφωνίες έκανε με τους Αμερικανούς ( ίσως ακόμη δεν ξέρει,) , αυτό που γνωρίζουν οι Έλληνες είναι ότι τσάκισε τον Τούρκο πρόεδρο τον οποίο έχωσε ακόμη βαθύτερα στην απομόνωση.

Ενώ ο αυτοθαυμασμός βρίσκεται στα ύψη, αρχίζουν οι παράνομες Navtex από τον “απομονωμένο” με το Γιουνούζ και το Τσεσμέ να βγαίνουν στην καρδιά του Αιγαίου.

Τουρκικά μαχητικά  αεροπλάνα φτάνουν στα 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη  και για πρώτη φορά οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του Έβρου, μπορούν μαζί με τον καφέ τους στην πλατεία του Φάρου  να “απολαμβάνουν” και τη θέα της υπερπτήσης του “απομονωμένου”. 

Το αφήγημα της ασφάλειας που προσφέρουν οι αμερικανικές βάσεις στην Αλεξανδρούπολη, καταρρίπτεται από τα Τουρκικά αεροπλάνα τα οποία προφανώς ήθελαν να στείλουν διπλό μήνυμα, στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.


Ο Χαλβάς και τα χειροκροτήματα  βυθίστηκαν  στο Αιγαίο όπου πλέον ανεβαίνει επίπεδο ο Ερντογάν, ξεπερνάει τις “Ντόκιες”  θέσεις  για συνεκμετάλλευση και προχωράει στη διεκδίκηση της συγκυριαρχίας 

 Η συνεχή υποχωρητικότητα του “δεδομένου - προβλέψιμου” ο οποίος αποφεύγει να αναφερθεί στην Κύπρο όπου πλέον απροκάλυπτα η Τουρκία διεκδικεί δύο ξεχωριστά κράτη, αφήνει περιθώρια αναβάθμισης των διεκδικήσεων όπως ανέφερα πιο πάνω .

Μετά  το Αιγαίο σειρά έχει η Θράκη, για την οποία ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε τον Νοέμβρη του  2020, μετά τον πόλεμο και τη νίκη των Αζέρων, για μοντέλο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάτι που πέρασε στα ψιλά της επικαιρότητας

Αντιλαμβάνεται κανείς ποιο  θα είναι το σχέδιο του “απομονωμένου” για τη Θράκη σε περίπτωση που περάσουν οι διεκδικήσεις του στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάζει ένα δόγμα που ίσχυε  στα χρόνια της μεταπολίτευσης, από τον Κωνσταντίνο  Καραμανλή και όλους τους επόμενους πρωθυπουργούς μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα . Το δόγμα αυτό έλεγε ότι με την Τουρκία υπάρχει μόνο μία διαφορά, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας  που μπορεί να γίνει με προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Επίσης η πάγια εξωτερική πολιτική των ηγετών της χώρας μας ήταν πολυδιάστατη, να θυμίσω ότι ο ιδρυτής της ΝΔ είχε ξεκινήσει διπλωματικές σχέσεις με την τότε Σοβιετική Ένωση.

Ο κ. Μητσοτάκης   είναι ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που μιλάει για επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών. Δηλαδή ποια άλλη διαφορά έχουμε με την Τουρκία εκτός την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας; Οι διεκδικήσεις από πλευρά της Τουρκίας μπορεί να θεωρηθούν διαφορές; φυσικά όχι εκτός εάν  στα πλαίσια της ΙΧ  διπλωματίας του κ. Μητσοτάκη υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουμε.


Πριν λίγες μέρες ό Γ.Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ από την Φιλανδία μίλησε για δίκαια της Τουρκίας που πρέπει να αναγνωριστούν ….Είναι προφανές ότι Γ.Γ δεν μιλάει χωρίς να έχει  την σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ οι οποίες ελέγχουν πλήρων τον σχηματισμό του ΝΑΤΟ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Ελληνικός λαός, ο οποίος βομβαρδίζεται καθημερινά από τα Μ.Μ.(ε)  για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου , ατυχήματος κ.λπ, δικαιολογημένα ανησυχεί.


Στρατιωτικοί αναλυτές, διεθνολόγοι συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο Ερντογάν , εκτος απο “απομονωμένος” είναι και στριμωγμένος από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει λες και στην Ελλάδα  όλα είναι μια χαρά, δεν υπάρχει ακρίβεια δεν υπάρχει φτώχεια και όσοι αναφέρονται  σε δύσκολες καταστάσεις που βιώνει η Ελληνική κοινωνία , απλά κάνουν αντιπολίτευση.



    Είναι πλέον η στιγμή ο κ Μητσοτάκης να σταματήσει την ΙΧ διπλωματία και να  συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, έτσι μόνο μπορεί να  δημιουργηθεί εθνική εξωτερική πολιτική και να στηθεί ενα αρραγές εθνικό μέτωπο που δεν θα επιτρέπει παρερμηνείες για διεκδικήσεις και ουτε θα δείχνει υποχωρητικότητα 

Τα εθνικά θέματα δεν είναι πεδίο για επικοινωνιακές επιδιώξεις κανενός 


Τυχερό 

Ιούνης 2022

                                                                        Σπύρος Δέδογλου 

Συντονιστής Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΈΒΡΟΥ

 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">