Recents in Beach

Μιχαηλίδης-Μυτιληνός: Μόνο μέσω Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού η ανάπλαση στην »Στροφή Εγνατία». Λανθασμένη η απόφαση της δημοτικής αρχής να καταργήσει το «μπαλκόνι» της πόλης.

 


Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε με την κατάθεση δεκαπέντε προτάσεων, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών που είχε προκηρυχθεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για το «ντεκ» που θα επεκτείνει το κρηπίδωμα της παλιάς παραλίας προς την πλευρά της θάλασσας, ώστε να δοθεί «ανάσα» στις χιλιάδες κατοίκων και τουριστών που επισκέπτονται καθημερινά το παραλιακό μέτωπο της συμπρωτεύουσας.

Αντίστοιχα στα Ιωάννινα άνοιξε πρόσφατα η συζήτηση για την κατασκευή νέου Δημαρχείου, αξιοποιώντας τα εντυπωσιακά σχέδια από τη μελέτη που αντίστοιχα κέρδισε το Α’ Βραβείο του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού. 

Σήμερα στην γειτονική μας Καβάλα ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης μαζί με συνεργάτες του παρουσίασαν σε αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης, τα αποτελέσματα του Ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Προσχεδίων του έργου «Ανάπλαση Πλατείας Ελευθερίας». Στην παρουσίαση είχαν κληθεί να συμμετάσχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, το Τμήμα Αν. Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Καβάλας και το Εμπορικό Επιμελητήριο. Στην αναπτυσσόμενη και υποτίθεται σύγχρονη πόλη της Αλεξανδρούπολης δυστυχώς η έννοια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού δεν υπάρχει εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα την παραγωγή έργων που έχουν φέρει αμφισβητήσεις τόσο για το λειτουργικό, όσο και για το αισθητικό τους αποτέλεσμα!Για αυτό τον λόγο αναγκαστήκαμε να φέρουμε τον Μάρτιο του 2017 στην πόλη μας το δίδυμο των  αρχιτεκτόνων Πρόδρομο Νικηφορίδη και Μπερνάρ Κουόμο, που μεταμόρφωσαν μέσω αρχιτεκτονικού διαγωνισμού την Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, σε μια εκδήλωση με θέμα "Μία πόλη δίπλα στη θάλασσα", στην αίθουσα του Επιμελητηρίου.

Αποκορύφωμα αυτής της τραγικής κατάστασης, η πρόσφατη επιλογή της δημοτικής αρχής χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση προς το δημοτικό συμβούλιο και χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση, να προβεί στην αναμόρφωση της εμβληματικής γωνίας της πόλης την «στροφή του Εγνατία»! Σε ένα τόσο σημαντικό  τοπόσημο για την Αλεξανδρούπολη, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και με μια αμφιβόλου ποιότητας μελέτη, ο κ. Ζαμπούκης αποφάσισε να καταργήσει το υπερυψωμένο «μπαλκόνι», δημιουργώντας κλιμακωτές κατασκευές οι οποίες θα είναι απόλυτα εκτεθειμένες στο ισχυρό χειμέριο κύμα που υπάρχει στην συγκεκριμένη περιοχή. Όπως φαίνεται και στην συνοδευτική εικόνα που παραθέτουμε υπάρχουν πολλές αρχιτεκτονικές λύσεις από εξειδικευμένα γραφεία μελετών, που μπορούν να συνδυάσουν την κλιμακωτή πρόσβαση στην θάλασσα χωρίς να καταργούν το υπερυψωμένο τμήμα της στροφής. 

Από το γεγονός πως απαιτούνται μεγάλες χρονοβόρες διαδικασίες σύμφωνα με τις σχετικές εγκρίσεις για ανάλογες παρεμβάσεις και μέχρι να εξασφαλιστεί το ικανό χρηματοδοτικό εργαλείο, καλούμε τον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης να αναθεωρήσει τις απόψεις του και να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, με σκοπό πρωτίστως να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Άμεσα να προκηρύξει Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών, για να αναζητηθούν οι κατάλληλες αρχιτεκτονικές προτάσεις οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψιν και τις τεχνικές παρεμβάσεις για τις υπόγειες φθορές που υπάρχουν στο συγκεκριμένο σημείο. 1. Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Αρχιτέκτονας μηχανικός Α.Π.Θ.

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος


2. Ευάγγελος Μυτιληνός

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">